Hoppa till huvudinnehåll

X3M

My och Axel gör podden Imperfekt: "Mollys galna berättelse är den sjukaste intervjun vi gjort"

Från 2018
Uppdaterad 07.11.2018 09:04.
En polaroidbild som är fasttejpad på en grön bakgrund. Bilden föreställer en man med glasögon och en kvinna med lockigt blont hår.
Bildtext Axel Brink och My Tengström kompletterar varanda - den ena med sitt lugn och den andra med sin spontanitet.
Bild: YLE

I den här podden får du bland annat snack om hur det är att vara tjock i en värld där det smala är snyggt, om jobbet som snusprovsmakare och om att vara släkt med Alfred Nobel. Det första avsnittet tar tag i musikbranschen och en ung artists öde.

I dag lanseras den nya podden Imperfekt, men vad handlar den egentligen om?

Vi frågar de som står bakom podden: My Tengström och Axel Brink.

Vad är podden Imperfekt?

My:
Du får en dubbelpodd! I första delen möter jag människor med de mest intressanta berättelserna som du bara kan tänka dig. Vi pratar om saker vi tänker mycket på men inte snackar om tillräckligt, och om hur absolut ingenting är perfekt.

Axel:
Den andra delen går vidare och tittar på fenomenet som berättelserna står för. Om en berättelse handlar om en tjock person som inte känner igen sig i någon karaktär i filmer, så frågar vi branschen varför de flesta på film är smala.

I många fall ska också jag försöka uppleva något av berättelsen i fråga, till exempel: Hur mår jag om jag lever en dag enligt tips från en damtidning? Hur känns det att se en död människa?

Vad handlar första avsnittet om?

Axel:
Det första avsnittet handlar om Molly Rosenström som vann en talangtävling som 13-åring och hade alla chanser i världen att bli en stor popstjärna. Men det är främst en berättelse om hur musikindustrin styr och utnyttjar en ung person för sin egen vinning, om hur en ung kvinna dyker ner i anorexin och droganvändning.

Det är en berättelse om hur musikindustrin kan utnyttja illamående och till och med självmord som marknadsföringsverktyg. Det är att se på rockstjärnelegenden med nya glasögon.

My:
Mollys absolut galna berättelse är på riktigt den sjukaste intervjun jag gjort under min sju år långa intervjukarriär.

En polaroidbild fasttejpad på en rosa bakgrund. Bilden föreställer en kvinna med blont lockigt hår. Nere på bilden står det "Imperfekt".
Bildtext My Tengström vill ha sin fakta inbakad i underhållning.
Bild: YLE

Varför ska vi lyssna på er?

My:
Jag har alltid saknat en podd som satsar på att ge information på ett underhållande sätt. Fastän jag är intresserad av fakta så ser jag hellre på underhållande tv-serier eller lyssnar på roliga människor. Därför har jag länge varit allergisk mot vetenskaps- och faktapoddar.

Det vi försöker göra här är en kombination – du kommer att få veta nya grejer utan att somna. Hoppas jag. I värsta fall får vi börja marknadsföra oss som medicin mot insomnia.

Hur kompletterar ni varandra?

My:
Axel är inte rädd för att ställa jobbiga frågor åt mäktiga typer medan jag helst undviker dålig stämning.

Om Axel är den flummiga konstnären som älskar att nörda sig ner i fakta så är jag snarare den otåliga tonåringen som helst kollar Instastory-versionen av boken. Något som förresten borde vara ett koncept.

Axel:
My reagerar alltid starkt på saker. Hon skriker och gör märkliga läten när jag berättar saker som gör henne arg. Jag är en trist realist som accepterar att världen för det mesta är åt helvete. Det blir en bra blandning.

Vad kan få er riktigt arga?

My:
Jag blir arg på allt som får människor att må dåligt, eftersom det oftast handlar om korkade orsaker till varför saker är på ett visst sätt. Jag blir också arg när nätet stärvar eller ägget spricker i kastrullen när jag försöker koka det.

Axel:
Jag blir nog jävligt arg på när människor tjänar pengar på omoraliska sätt. Jag blir också arg av trångsynthet och människor som bara har en ovilja att vilja förstå hur människor som har det värre än dem egentligen mår. Jag blir också förbannad då My inte känner till vissa legendariska artister.

ett porträtt av axel brink.
Bildtext Axel Brink ogillar somliga sorters moderna stadsdelar
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

Axel igen (han kan inte sluta):
Stenhaga och liknande stadsdelar med rätblock byggda för internationella kedjor där det förväntas att man ska köra bil. "Det är ju så enkelt" säger folk och åker dit i mjukisbyxor, svänger via en hamburgerkedja med familjen på hemvägen på fredagen för att man inte orkar göra mat och för att "fira att det blivit helg". Stenhaga och dess kusiner är det civiliserade samhällets förfall där det praktiska är viktigare än en upplevelse. FY FAN.

Vad kan få er att fälla en glädjetår?

My:
Jag har faktiskt bara gråtit av lycka en enda gång i hela mitt liv. Det var när jag sprang min första länk efter att jag varit utbränd.

Jag kan bli riktigt lycklig och varm i hjärtat av mina favorit linschips, att hitta en ny bra tv-serie och när familjens hundar somnar i min famn. Djur sitter på nyckeln till ett lyckligt liv här i världen.

Axel:
Jag kan fälla en glädjetår när (min definition av) rättvisan vinner. Eller när en bulle är riktigt, riktigt god.

Vad gör ni när ni inte poddar?

My:
Just nu har jag hittat stickning och jobbar hårt för att hämta tillbaka veteranmartha-trenden. Jag inreder också min lägenhet på nytt, förbättrar löptekniken och experimenterar i köket med olika slags kikärts- och bönpastasorter.

Om det här låter prutthurtigt kan jag lugna dig med att 80 procent av fritiden ändå går till att sträckkolla serier. Och peta ludd ur naveln.

Axel:
När jag inte poddar är jag mest en pappa till en treåring och gör pappasaker. Sedan gör jag mycket musik och älskar disco, synthar och 80-tal. Jag försöker också lära mig skejta igen efter en paus på 15 år.

Vad kommer ni att bjuda på nu under hösten?

My:
Så mycket bra! Jag är så stolt över det här poddprojektet. Några av mina favoritberättelser kommer, förutom första avsnittet, också innebära intimt snack om att vara tjock i en värld där det smala är snyggt, om jobbet som snusprovsmakare och om att vara släkt med Alfred Nobel.

Så är jag också pepp på att få avslöja hur det låter när vegetarianen Axel styckar kött i fine dining-kök och vad DNA-testet avslöjar om hur finländska vi egentligen är.

Axel:
Ja, det blir en hel del olika ämnen. Vi ska också visa baksidan av (och åt?) och sprida ljus på en av Svenskfinlands käraste traditioner.

My:
Du som lyssnar får också gärna kontakta oss med egna idéer och tankar om ämnen eller personer vi borde prata med eller om. Var inte en främling! Hör av dig!

Har du ett tips eller en idé kan du till exempel skriva till my.tengstrom@yle.fi

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln