Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Kunde visa att det inte behöver kosta hundratals miljarder” – svenska stjärnor hoppas på hemma-OS, Calgary fortfarande med i racet

Från 2018
Charlotte Kalla i farten på Slottsprinten i Stockholm 2016.
Bildtext Charlotte Kalla hoppas på att få åka också OS-tävlingar i Stockholm.
Bild: imago/All Over Press Sweden/All Over Press

Vem ska arrangera vinter-OS 2026? Det är minst tre orter som fortfarande tävlar om värdskapet. Samtidigt som både Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson talar högt om ett hemma-OS kommer Argentina med ett överraskande besked: Vi kan också arrangera spelen.

Frågar man de svenska idrottarna är det ingen fråga om saken. Trots att politikerna i Stockholm är negativt inställda till tanker lever fortfarande drömmen om ett hemma-OS.

– Det vore otroligt stort om OS skulle komma till Sverige, säger Charlotte Kalla till TT.

– Jag tycker att Sverige ska bana väg för just det här att försöka vara bra med miljöfrågorna och framför allt kunna arrangera ett OS utan att det ska kosta hundratals miljarder. Man behöver inte vräka på som andra länder har gjort för att knäcka vandra, kompar Calle Halfvarsson, som syftar på OS i Sotji.

– Det var helt sjukt. Där såg man verkligen att det hade kostat pengar. Det var nya motorvägar upp i bergen, allt var helt nybyggt. Det blir inte roligare mästerskap bara för att man gör så. Sverige kan arrangera ett OS för en i sammantaget liten peng. Varför inte ta den chansen? frågar han sig.

Folkomröstning nästa i Calgary efter nytt budgetförslag

En av de andra kandidaterna, Calgary, behandlade i går ärendet i stadens kommunfullmäktige. En knapp majoritet röstade nej åt ett OS-värdskap, men inte tillräckligt många. Rösterna föll 8-7 då tio röster krävdes för att fälla ärendet helt och hållet.

Istället kommer staden nu att ordna en folkomröstning i frågan. Dessutom klarnade det strax innan fullmäktigebehandlingen att Kanadas olympiska kommitté reviderat budgeten och minskat på stadens ekonomiska ansvar.

I norra Italien börjar man samtidigt vädra morgonluft. Milano och Cortina är den tredje kandidaten som fortfarande är med i spelet och italienarna börjar känna sig självsäkra. ”Ingen vill ha vinter-OS utom Milano-Cortina”, löd en rubrik på torsdagen enligt SVT.

– Det finns stor respekt för Stockholm som kandidat. Men också en uppfattning om att det finns en del frågetecken politiskt och i stödet hos svenska folket, säger den italienske sportjournalisten Simone Battaggia till SVT, som ändå tillägger:

– Regeringens stöd saknas här med, allt måste kunna finansieras utan löften om pengar från statligt håll, kommunerna Milano och Cortina och deras regioner måste stå på egna ben.

Den svarta hästen Argentina

Då de tre tidigare kandidaterna alla stött på olika problem har en fjärde kandidat plötsligt uppenbarat sig. Vem? Ingen annan än Argentina.

– Vi är beredda att ta ansvar om den situationen skulle uppstå, säger ordföranden i Argentinas olympiska kommitté Gerardo Werthein, enligt SVT.

AOK har nämligen undersökt möjligheten att arrangera vinter-OS 2030 i Buenos Aires och Ushuaia och säger nu att man är redo att ta över arrangemangen redan fyra år tidigare ifall ingen annan kan eller vill stå värd för spelen.

Den internationella olympiska kommittén har enligt SVT tidigare konstaterat att man inte har utrett någon ”plan B” ifall samtliga kandidater skulle hoppa av.

Källor: STT, AFP, TT, SVT Sport

Diskussion om artikeln