Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommentar: Pekka Haavisto kan vara räddaren i nöden för De gröna

Från 2018
Uppdaterad 03.11.2018 09:05.
Kommentar av AG Karlsson
Bild: Lehtikuva

Riksdagsledamoten Pekka Haavistos besked om att ställa sig till förfogande i De grönas ordförandekamp är en lättnad för många gröna. Svenska Yle:s politiska reporter AG Karlsson listar fyra frågeställningar som berör ordförandekampen och De gröna.

Vilka chanser har Pekka Haavisto att bli vald?

Haavistos chanser att bli vald till ordförande är goda. Genast då det blev klart att Touko Aalto lämnar ordförandeposten höjdes röster för att det behövs en erfaren ersättare i en exeptionell situation.

Den andra som hittills meddelat om intresse för posten, Outi Alanko-Kahiluoto, är också erfaren riksdagsledamot, men Haavisto är mer känd och är nu många grönas första val.

Haavisto har gjort sig känd bland folket i två presidentvalskampanjer. Han har dessutom en gång tidigare varit ordförande för De gröna, år 1993-1995.

Varför har så många andra potentiella kandidater tackat nej?

Riskerna med uppdraget är många. Snuttordförandeskapet varar bara fram till nästa sommar, då De grönas regelrätta partikongress väljer ny partiordförande.

Partiet befinner sig i ett turbulent läge efter Aaltos besked om sjukledighet och avgång. Ett misslyckande kunde betyda slutet på en ung politikers karriär.

Med stor sannolikhet finns det flera uppställda kandidater på partikongressen nästa sommar. Då finns det tid för kampanj och förberedelser.

En hurudan ordförande blir Haavisto om han blir vald?

De gröna behöver en ordförande som genast kan hoppa in och inte behöver tid för att bli varm i kläderna. Haavisto kan med sin erfarnhet och kännedom av fältet snabbt axla rollen.

Haavisto för inte med sig några överraskningar och fotfolket vet vad det får.

Det sannolika valet av Haavisto gör att förberedelserna inför riksdagsvalet och EU-valet i vår kan komma igång på allvar. Det samma gäller landskapsvalet, om det blir ett sådant.

Kan Haavisto eller någon annan leda De gröna till valseger i riksdagsvalet i vår?

Det har talats mycket om De grönas ras i diverse gallupar. Stödet för partiet har gått ner de senaste månaderna.

Det är ändå skäl att komma ihåg att De gröna i riksdagsvalet 2015 gjorde dåligt ifrån sig och fick 8,5 procent av rösterna. I kommunalvalet i fjol fick partiet 12,5 procent.

Outi Alanko-Kahiluoto
Bildtext Outi Alanko-Kahiluoto.
Bild: Aleksis Salusjärvi

Vad än De gröna gör är det sannolikt att resultatet är bättre än i det förra riksdagsvalet.

Haavisto, Alanko-Kahiluoto eller vem som än leder de gröna efter veckoslutet, har goda chanser att föra partiet till en seger i vårens riksdagsval.

Pekka Haavisto.

Pekka Haavisto ställer upp som ordförandekandidat för De gröna

Haavisto meddelade om sitt beslut i dag på sin blogg.

Diskussion om artikeln