Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Norrena & Frantz efterlyser de märkligaste kommentarerna du fått som förälder

Från 2018
Familj som promenerar i park.
Bild: Most Photos/Syda Productions

Det är en stor omställning att bli förälder, den insikten kommer knappast som en överraskning för någon.

Men alla är kanske inte lika förberedda på att som nybliven mor eller far också förvandlas till fritt villebråd för diverse förståsigpåare.

Ja se dagens föräldrar...

Det kan vara den vilt främmande tanten i mataffären som (oombedd, naturligtvis) sticker ner pekfingret i barnvagnen och konstaterar att bebisen nog har för varmt.

Släktingen som undrar varför ni valt att låta barnet börja i dagis så tidigt. Eller så sent. Eller överhuvudtaget. För hur ni än gör är det fel.

Instagram-följaren som lite anklagande undrar varför du lagt ut en bild från frisersalongen, var har du barnet, vavava? Ska du sitta där i allsköns ro och färga rötterna när du har ett barn som behöver dig?

Min äldsta dotter började i dagis när hon var lite på ett år gammal. Hon älskade det, men oj så mycket vi (främst jag, maken skonades) fick höra om saken. Till godbitarna hörde ´Jag vill bara gråta när jag tänker på de stackars små ettåringarna på dagis som knappt kan gå ens' och 'Ja, det här är ju fråga om prioriteringar. En del prioriterar sig själv, andra sina barn'.

Eva Frantz

Håll andan, här kommer klassikern: Varför skaffade du barn överhuvudtaget om du inte vill vara med det???

För barnets bästa, ju

Föräldra-skammarna är till råga på allt knepiga att komma åt eftersom de kan hävda att de givetvis menar väl. De kommenterar för barnets bästa, förstår du väl.

Och visst, ibland kan det ju hända att förståsigpåarna har rätt!

Lillplutten kanske faktiskt är lite väl påpälsad. Det där med att bebisar blir pruttiga av blomkål visste du inte. Det kanske visar sig att er plan gällande dagis inte fungerar som ni tänkt.

Men att ständigt bli ifrågasatt, på stan, på släktfesten, på sociala medier, för ditt föräldraskap är otroligt tärande. Om du är nybliven förälder och lite osäker på saker och ting kan kommentarerna hastigt leda till att du känner dig fullständigt värdelös.

Då min son var 8 månader åkte jag på semester med en väninna och fick så mycket skit av folk som hade åsikter om det. Hur KAN en mamma lämna sitt barn?!? Pappor kan nog åka till Tallinn och supa så fort babyn kommit ut men ve den mor som åker på en långhelg med kompisarna de första fem åren.

Hannah Norrena

Vilken kommentar gjorde dig extra frustrerad?

Den här veckan vill relationspodden Norrena & Frantz veta hurdana kommentarer du fått som förälder!

pappa slänger upp liten kille i luften
Bildtext Gör pappor alltid rätt?
Bild: Lev Dolgachov

Vår uppfattning är att mammor utsätts för kritik i betydligt högre grad än pappor. Men vi kanske har fel, så vi hoppas att både mammor och pappor ska höra av sig med sina berättelser.

Har du bra förslag på hur man bemöter kritiken på ett slugt/ dräpande/ vänligt sätt får du gärna berätta det också!

Du är förstås anonym, men ditt svar kan komma att läsas upp i podcasten eller publiceras i redigerad form här på svenska.yle.fi.

Missa inte Norrena & Frantz, ett nytt avsnitt dyker upp på Yle Arenan varje lördag morgon!

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln