Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bayer betalar överlägset mest skatt i Egentliga Finland

Från 2018
Företaget Bayer AG:s logga vid deras huvudkvarter i Leverkusen.
Bildtext Bayer betalade mest samfundsskatt i Åbo.
Bild: EPA/OLIVER BERG

Företaget Bayer Oy, med Åbo som hemkommun, betalade överlägset mest skatt i Egentliga Finland år 2017. På nationell nivå är det bara Neste som betalade mer samfundsskatt och gjorde större vinst än Bayer.

De 134 miljoner euro som Bayer betalade i samfundskatt är nästan hälften av all skatt som företagen i Åbo betalade. Bayer är ett tyskt multinationellt läkemedelsföretag.

I Åbo tillverkar företaget mediciner till hundratals olika länder och har specialiserat sig på tabletter, kapslar och hormonspiraler.

- Vi har varit högt upp på dessa listor nu i flera år och det är ju ett tecken på att det går bra för företaget. Omsättningen har ökat och koncernen tror på oss här i Åbo. Ingenting tyder på att de kommer att ske en förändring på den fronten, säger verkställande direktör Peter Essen.

- Under de senaste åren har vi kört ner tillverkningen av tabletter och valt att satsa fullt på hormonspiralen Mirena. Det är strategiskt viktigt för oss eftersom användningen hela tiden ökar. Trots det har ingen förlorat sitt jobb eftersom vi har lyckats skola om dem som tidigare jobbade med att tillverka tabletter, säger Essen.

Peter Essen.
Bildtext Peter Essen.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Tvåa bland företagen i Åbo var PerkinElmer Oy som betalade 11 miljoner euro i samfundsskatt. PerkinElmer är ett amerikanskt multinationellt teknikföretag. I Finland säljer och marknadsför företaget utrustning, reagenser och mjukvara för naturvetenskaplig forskning, industri och klinisk diagnostik.

Tredje mest samfundsskatt, 6,9 miljoner euro, betalade Turun Seudun Energiatuotanto Oy. Bolaget är en energiproducent som ägs av flera olika aktörer. Största ägarna är Fortum med 49,5 procent och Åbo energi med 39,5 procent följt av Reso stad med 5 procent och Nådendal och S:t Karins med tre procent var.

I S:t Karins var det Hes-Pro Oy som betalade mest samfundsskatt år 2017, 1,9 miljoner euro. Hes-Pro är restaurangkedjan Hesburgers centrallager.

hesburgerskylt
Bildtext Hes-Pro är restaurangkedjan Hesburgers centrallager.
Bild: Yle/Stella Brunberg

Andra mest betalade företaget Oy NIT Naval Interior Team Ltd som är ett finskt maritimt industriföretag som specialiserat sig på inrednings- och byggkonstruktioner för kryssningsfartyg och färjor. NIT betalade 840 916 euro i samfundskatt.

Tredje på listan i S:t Karins hittas Swegon ILTO Oy som utvecklar energieffektiva produkter och system för inomhusklimat. Swegon betalade 645 120 euro i samfundsskatt år 2017.

I Pargas betalade försäkringsbolaget LokalTapiola, med 780 902 euro, mest samfundsskatt.

Andra mest betalade LM-instruments Oy. Företaget är en del av Planmeca-koncernen och tillverkar instrument för tandvården. LM-instruments betalade 643 605 euro i samfundsskatt.

Lokaltapiola skylt
Bildtext LokalTapiola betalade mest samfundsskatt i Pargas.
Bild: Yle/Madeleine Boström

Tredje mest samfundsskatt, 295 548 euro, betalade Paroc Panel System Oy som erbjuder lösningar för byggisolering och element.

Mest skatteintäkter fick Kimitoöns kommun av företaget Celsa Steel Service Oy. Företaget, som är en armeringsleverantör och producent, betalade 320 728 euro i samfundsskatt.

Företaget har ingen verksamhet på Kimitoön men betalar ändå skatterna dit.

- Det är lite missvisande. Det har att göra med att vi har varit en del av Dalsbruk Oy Ab och inte ändrat hemkommun. Idag har vi verksamhet i Raseborg, Pälkäne och Esbo, säger verkställande direktör Tom Isaksson på Celsa Steel Service Oy.

Andra mest betalade företaget Ab Salmonfarm Oy som sysslar med bland annat fiskodling, beredning av fisk och produktion av fiskolja. Salmonfarm betalade 157 098 euro i samfundsskatt.

Tredje på Kimitoöns lista finns Diego Transport Oy som betalade 115 369 euro i samfundsskatt.