Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Jag såg mina vänner dö" – Dan använde tunga droger i fyra år

Från 2018
Uppdaterad 06.11.2018 16:59.
Piller på handflata på svartvit bild.
Bild: Mostphotos: Filippa Vivianne Wallin

En av de vanligaste dödsorsakerna bland män under 40 år i Finland är överdos. Dan överlevde år av missbruk, men för många i hans näromgivning gick det sämre.

– Fem av mina vänner har dött som en följd av missbruk. Antalet bekanta som avlidit har varit ännu högre. Det var en period av mitt liv som var fyllt av olyckor och dödsfall, säger Dan som använde tunga droger i fyra år.

Han är 25 år och bor i huvudstadsregionen. Som bäst håller han på att avsluta sina studier vid en konstindustriell läroinrättning. Han har varit drogfri i tre år.

– Ibland kan jag känna mig som en sämre människa eftersom jag har missbrukarbakgrund. Samtidigt är jag glad att jag lyckades lämna det bakom mig, att jag kom ur missbruket. För det var en kamp. Och kampen fortsätter för jag måste vara på min vakt, säger han.

194 personer dog år 2016 i Finland som en följd av överdos. En av de vanligaste dödsorsakerna bland män under 40 år är överdos.

Antalet som dött har ökat från ca 100 år 1996 till kring 200 år 2016
Bildtext Tidsöversikt av andelen drogrelaterade dödsfall i Finland.

De som dog i Dans närhet begick självmord eller tog en överdos.

– En vän hoppade under ett tåg så det var ett självmord. De som tog en överdos ville nog leva, men gränsen för vad kroppen tål kom emot, säger han.

Förutom dödsfallen var det många i hans närkrets som skadades av missbruket.

– En bekant miste synen på grund av en syntetisk drog. Det är ingen livsstil som jag kan rekommendera, säger han.

I dag rör sig droger både på nätet och i gatuhandeln. Missbrukare köper preparat vars innehåll de inte känner till.

Använd spruta som ligger på marken
Bild: Yle/Patrik Skön

Svenska Yle har talat med flera organisationer som jobbar med missbrukare. De hör missbrukare säga att de inte vet vad deras droger innehåller eller hur starka de är.

Det gäller såväl tabletter som köps på gatan som droger som införskaffas via nätet.

Även Mette Strauss på Kran, föreningen för missbrukarvården säger att det är ett allmänt samtalsämne när organisationer som jobbar med missbruksfrågor möts.

– Det är en sak som kommer upp varje vecka. Vi inser att det är ett problem att missbrukare inte känner till vad de använder. Det kan leda till allvarliga hälsoeffekter, säger Strauss.

I synnerhet blir det problematiskt när de aktiva substanser och halterna av dem är okända.

Oförutsägbara effekter

– Effekterna kan vara oförutsägbara eftersom drogerna tillverkas i illegala laboratorier och ingen granskar dem, säger Strauss.

Dan säger att de som är inne i missbruket har annat fokus.

– Jag tänkte aldrig själv på riskerna. Jag ville bara känna ruset. Ingenting annat betydde något. Men klart det är ett problem. Droger är farliga annars också, det blir inte bättre av att innehållet är okänt.

Marco Nylander är sjukvårdare, specialiserad på rusvård vid Haartmanska sjukhusets jourpoliklinik Helsingfors. Enligt honom är blandmissbruket problematiskt i Finland.

– Blandningen av alkohol, läkemedel och opiater syns tydligt. Jag har jobbat här sedan år 2011 och problemen blir mer komplicerade, säger han.

I snitt kommer det dagligen 20 patienter med rusmedelsproblem.

Allt fler patienter vet inte vad de tagit

– Då kan det handla om personer som fallit på grund av spriten eller personer som är livlösa som en följd av en överdos, säger Nylander.

Om patienten kommer i tid så brukar vården ge resultat.

– Men visst är patienten svårare att behandla om vi inte vet vilka droger som har använts. Vi kan ta laboratorieprov, men om läget är kritiskt och patienten medvetslös finns det inte mycket tid, förklarar han.

Därför blir det också ett problem för vården när det kommer in allt fler patienter som inte vet vad de har tagit.

Marco Nylander jobbar inom rusvården.
Bildtext Marco Nylander är sjukvårdare, specialiserad på rusvård vid Haartmanska sjukhusets jourpoliklinik Helsingfors
Bild: Yle/Patrik

Om preparaten har tillverkats i ett illegalt laboratorium eller smugglats in från Centraleuropa saknas all form av varudeklaration.

– I de illegala drogerna kan det finnas fentanyl som är betydligt starkare än morfin och medför en stor risk för överdos.

Men de patienter som kommer till sjukhuset brukar klara sig.

– Vi har motgifter som ger resultat, säger Marco Nylander.

Buprenorfiner står för ökningen i dödsfall under senare tid i Finland.

Dödsfall enligt drog 2006-2016
Bildtext Källa:Statistikcentralen

Dagligen kommer det in patienter till Haartmanska sjukhuset som har tagit buprenorfiner som är den mest använda opiaten bland missbrukare i Finland. Även patienter som intagit gamma och lacka hör till vardagen.

– Under den senaste tiden har vi haft fall där folk har snusat heroin vilket kan leda till andningsförlamning, vilket i sin tur kan vara ödesdigert, säger Nylander.

Under de sju år han har jobbat på Haartmanska sjukhuset har antalet patienter blivit fler.

– Jag ser inte att antalet patienter skulle minska. Det är min känsla, säger han.

Camilla Nyholm började dricka som 13-åring. I dag, över 25 år senare, är hon erfarenhetsexpert inom missbruk. Hon bor i Mariehamn och har varit utan droger i över två år.

Vägen dit har varit lång.

– Jag sökte efter någonting som skulle ge mig lugn och ro redan som barn. Jag har alltid haft tankar om ångest och desperation. Alkoholen gav mig det jag sökte, säger hon.

Camilla Nyholm är erfarenhetsexpert
Bildtext Camila Nyholm är erfarenhetsexpert.
Bild: Yle/Patrik Skön

Några år senare började hon röka cannabis och så småningom kom en mängd andra substanser med i bilden.

– Det gick från cannabis och piller som bensodiazepiner till heroin, morfin, subutex och olika opiater. Jag var en blandmissbrukare.

Trots missbruket klarade hon av att både sköta skolan och jobba. Hon gick ut en kockutbildning och jobbade på flera restauranger på Åland.

– Om jag märkte att det inte fungerade längre sade jag upp mig.

Under en period på sex år var Camilla drogfri. Hon lyckades ta sig ur missbruket efter flera besök på vårdhem. Hon grundade en restaurang i Mariehamn som blev väldigt framgångsrik.

– Det gick bra i sex år, men jag hade bara bytt ett beroende mot ett annat. Nu jobbade jag 12 timmars dagar istället. Men jag blev utmattad och en dag orkade jag inte ta mig ur sängen. Jag hade bränt ut mig.

Fick medicin som inte lämpade sig för fd missbrukare

När hon var utbränd skrev en läkare ut piller som inte lämpade sig för en person med missbrukarbakgrund.

– Jag började använda droger igen och satt fast i ett allvarligt blandmissbruk igen.

Personer i hennes näromgivning drabbades av allvarliga skador när de tog droger vars innehåll inte var känt.

Camilla Nyholm fick en akut blodförgiftning och höll på att dö på grund av ett pulver hon injicerade.

– Jag injicerade ett pulver som jag inte riktigt hade koll på. Tydligen var det riktigt giftigt. Jag känner en kvinna som miste sin ena lunga på grund av ett pulver hon använde, säger hon.

– Man vet ju inte vad det är man köper. Varken på gatan eller på nätet. Men när beroendet har pågått länge så bryr man sig inte.

Inom sig hade Camilla en lust till förändring. Men det var inte lätt. Hon kände att hon ändå ville leva, att hon inte ville mista sin familj.

– Jag sade ofta på kvällen att imorgon slutar jag. Men likväl så fortsatte jag, säger hon.

"Jag kommer att dö om jag fortsätter"

– En morgon såg jag mig i spegeln och insåg att jag kommer att dö om jag fortsätter. Jag kunde knappt gå men jag tog mig till akuten. Efter en tid kom jag in på avvänjning och den vägen började mitt tillfrisknande.

En viktig del av tillfrisknandet är att hon insåg att hon ska ta emot den hjälp som erbjuds.

– Jag tog tag i mitt liv och insåg att det handlar om mina val. Men framförallt var jag beredd att ta emot hjälp från psykiatrin och från beroendeavdelningen. Jag är med i ett 12-stegsprogram som stöder missbrukare och det fungerar.

Hon har gått en erfarenhetsutbildning som ordnades av Kran. I den tvingades hon se sitt liv för var det var. Det har varit en smärtsam men nyttig upplevelse.

– Samtidigt började jag också se att jag har goda egenskaper som jag kanske inte vågade se förr. Att jag har ett värde. Jag ser inte så mörkt på min tillvaro nu. För när jag använde droger var det väldigt mörkt. Det var ett vansinne, säger hon.

Fick diagnos sent

För något år sedan fick hon också en diagnos som hon gärna hade fått tidigare.

– Jag har ADD och drag av autism. Det hade varit bra att veta det redan i barndomen för då hade jag kanske fått stöd som lindrat min ångest, säger hon.

ADD är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

I dag jobbar hon som beroendeexpert för Kran och på Mariehamns sjukhus psykiatriska avdelning.

– I dag känner jag att jag har mycket att ge. Min uppgift är att ge konkreta råd, öka förståelsen men också ge hopp till de som är missbrukare. Eftersom jag själv varit beroende kan jag förstå hur missbrukare tänker.

– Givetvis måste de ha en egen vilja, men stödet är oerhört viktigt, säger hon.

Dan har varit drogfri i tre år. Under fyra år var han missbrukare och använde tunga droger. Under de fyra åren förlorade han sitt hem och han levde en tid i trappuppgångar.

– Jag finansierade min användning genom att stjäla från affärer och drogförsäljning. Också utkomstödet gick till missbruket, säger han.

Medan han använde tunga droger minskade hans umgängeskrets.

– Under de fyra åren jag använde tunga droger umgicks jag nästan endast med narkomaner. Jag tappade kontakten med mina föräldrar och gamla vänner. De orkade inte med mig, säger han.

Dan använde tunga droger i fyra år.
Bild: Yle/Patrik Skön

Nu har han snart avlutat sina studier, fått nya vänner och även återupptagit kontakten med föräldrarna.

– Nu är mitt liv på rätt väg, säger han.

Den 6.11 firas det för 19:e gången en minnesstund för avlidna missbrukare. Den ordnas av flera organisationer som jobbar med missbruk vid Gamla kyrkan i Helsingfors klockan 18.

Dan anser att det är en viktigt att påminnas om hur nära döden missbrukare lever.

– Det är bra att det finns en dag när det är möjligt att sörja de som har dött på grund av missbruk. Det påminner också mig själv att jag ska hålla mig ren för jag vet att annars kan mitt liv vara över, säger Dan.

Dan heter på riktigt någonting annat. Svenska Yle tillåter anonymitet på grund av ämnets känsliga natur.

Ändlös jakt (16) - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln