Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå stads skolmatsenkät är klar - elever ratade bland annat broilersoppa, tonfiskfrestelse och sojabullar

Från 2018
Libanesiska köttbullar i tomatsås
Bildtext Sojabullar är ingen höjdare, anser skolelever i Borgå och röstade bort rätten från stadens skolmatsmeny. (Illstrerande arkivbild)
Bild: Jukka Koskinen

Nu har skolelever och daghemspersonal i Borgå fått säga sitt om stadens meny. Resultatet är att 12 maträtter ur det totala utbudet tas bort.

Målet med enkäten är att skapa en matsedel som innehåller bara de mest populära maträtterna.

De maträtter som röstades bort från den nuvarande matsedeln är: Broilersoppa, chili con carne, bondbönelasagnette, insjöfiskbiff, vegetarisk knackkorvssås och minisojabullar.

Också lax med senap och dillsås, sojarotsakssoppa, tomatsmakande vegetarisk korvform, tomatsmakande sojapotatisform, tonfiskfrestelse och fyllig bönsoppa röstades bort.

En lunchservering.
Bild: Marie Söderman / Yle

Mera smakrik och mera smaklös

Den respons som stadens kostservice fått in på den mat som levereras från det nya centralköket är både av arten ris och ros.

Dels har man ansett att maten nu är mera smaklös än tidigare, dels att den nu är mera smaklig.

Negativa detaljer som man påtalat är att maten innehåller för mycket tillsatsämnen och grönsaker.

Den mer mångsidiga matsedeln anses vara en positiv detalj.

Det som kostservicen nu jobbar med är att försöka hålla smaken på en måttlig nivå eftersom också mindre barn ska kunna äta samma mat.

- Upplever man att maten är för smaklös kan man i skolor och daghem själv krydda enligt egen smak med hjälp av de bordskryddor som finns, säger Borgå stads kostservicechef Leila Korhonen.

De här maträtterna stryks från menyn

Fortfarande en lång matsedel

Trots att matsedeln nu krymper är den fortfarande lång och varierande.

Matsedeln är roterande och sex veckor lång och recepten finslipas och utvecklas i enlighet med den respons som kommit och kommer in.

Det som i viss mån kan bryta den roterande matsedeln är dagar då man av olika orsaker vill tillreda någonting specifikt tack vare någon speciell orsak eller enligt ett speciellt tema.

I torsdags (01.11) var det veganmat på matsedeln och den 5 december, inför självständighetsdagen, ska matsedeln bestå av mera högtidlig skolmat tillredd med köttprodukter från Bosgård i Borgå.

Två pojkar sitter och äter skolmat i en matsal.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Meny och ingrediensförteckning i mobilen

Projektet med att få matsedeln i elektronisk form har dessvärre felat.

- Det var meningen att vi skulle ta i bruk den elektroniska matsedeln redan för en vecka sedan, men vi har stött på tekniska utmaningar, så den servicen är ännu inte i gång, säger Korhonen.

Den elektroniska servicen kommer märkbart att förbättra informationsgången om både menyn och de olika maträtternas beståndsdelar.

Av Borgå stads totalt 6 000 elever svarade 846 elever på enkäten om vilka maträtter som ska strykas från matsedeln.

Från de 22 daghemmen svarade 33 personer ur personalen på enkäten.

Den förnyade matsedeln tas i bruk i januari 2019.

Diskussion om artikeln