Vår tid är nu 2 – Adam Lundgren anser att dagens Sverige är skrämmande likt den tid serien skildrar
När Vår tid är nu lanserades var bara ett fåtal av de centrala skådespelarnamnen kända sedan tidigare. Adam Lundgren var ett av dem.
År 2012 var det få som inte satt och fumlade med näsdukarna när såväl svensk och finländsk som norsk tv sände filmatiseringen av Jonas Gardells omtalade bok Torka aldrig tårar utan handskar.
En svidande skildring av - och uppgörelse med - ett Sverige som på 1980-talet såg mängder av unga homosexuella män tyna bort i aids. Eller såg och såg, många vände bort blicken medan andra valde att blunda helt.
Varken filmbranschen eller publiken blundade ändå för Adam Lundgren som spelade huvudpersonen Benjamin.
Året därpå gjorde han huvudrollen i långfilmen Känn ingen sorg som byggde på låtar av Håkan Hellström och 2017 steg han in i miljontals hem som Peter Löwander - krögarsonen som formas av tre starka kvinnor.
Mamma Helga (Suzanne Reuter), kärleken Suzanne (Hedda Rehnberg) och hustrun Ester (Ida Engvoll).
Från värme till kyla
När man ser på bröderna Löwander är det lätt hänt att Gustaf (Mattias Nordkvist) stjäl en hel del av uppmärksamheten. Detta eftersom hans förtvivlan är så stor, hans utspel så dramatiska, de emotionella kasten så tvära.
Frågan är om det ändå inte är lillebror Peter som genomgår en större förändring? Från att i säsong ett ha varit en mänsklig och ganska öppen man har han i säsong två utvecklats i en annan riktning.
— Nu är han mycket mera involverad i restaurangen och har ett annat sätt att hantera sin situation och de problem som dyker upp.
— Kontrollbehovet har vuxit och han har blivit lite mera maktgirig, säger Adam Lundgren och medger att det varit utmanande att gestalta förvandlingen på ett subtilt sätt.
— Många beskriver Peter som en hårdare människa i säsong två och det är svårt att hitta den biten i honom utan att tappa den ursprungliga karaktären helt. Det gäller att hålla fast vid små bitar av det gamla och lägga ett pussel som känns trovärdigt.
Alla blir vi äldre
När Adam Lundgrens Benjamin i Torka aldrig tårar utan handskar åldrades togs rollen över av en annan skådespelare – Björn Kjellman.
I Vår tid är nu är det samma skådespelare som skildrar hela livsbågen, med allt vad det innebär.
Adam berättar att det delvis handlar om att fästa åskådarens uppmärksamhet vid barnen – eftersom dessa växer köper vi att även föräldrarna blir äldre.
Och detta utan att man behöver satsa allt på yttre attribut.
— Vi har faktiskt inte gjort så mycket av själva åldrandet, det har bara blivit lite gråare hår och blekare ansikten. Om man sminkar för mycket, riskerar man att tappa fokus, tror Lundgren som då vi träffas är mitt uppe i arbetet med säsong tre.
— Nu handlar det mer om att försöka hitta hur man beter sig som gammal och det är svårt. Eftersom man ändå inte skall föreställa åttio går det inte att göra en ”gubbe” rakt upp och ner, ler Lundgren och visar vad han menar genom att antyda darr på handen och kutig rygg.
I motsats till vad man kanske kunde tro har det enligt Lundgren efter hand blivit lättare att frigöra sig från rollkaraktären han nu levt med i flera år.
— Jag tror att det blivit lättare eftersom vi haft ett längre uppehåll denna gång. Säsong ett och två innebar så himla långa inspelningar att jag gick med Peter inom mig mycket mera.
— Efter tvåan var det lättare att släppa honom och nu har jag lärt mig att på något sätt... tja, vad jag inte behöver göra, säger Lundgren om sin relation till Peter Löwander.
Vår tid då och nu
Frågar man Adam Lundgren om orsaken till seriens popularitet talar han om kombinationen av familjedrama och det faktum att rollkaraktärerna speglar samhällsutvecklingen.

I likhet med de andra i skådespelartruppen nämner Lundgren också aktualitetsaspekten som en potentiell orsak till varför serien kommit att bli så populär.
Trots att handlingen är förpassad till 1940-, 50- och 60-talen går det att dra paralleller till 2018. Lundgren uppskattar att bli påmind om att mycket av det vi idag tar för givet är sådant som tidigare generationer tvingats kämpa för.
— Serien blev en "reality check" för mig själv med insikten om att ingenting tillkommit av en slump, säger skådespelaren som via flera av sina roller fått skildra samhällsutvecklingen.
Men även om Vår tid är nu visar hur saker kan förändras verkar Lundgren lätt desillusionerad när vi talar om kopplingen till dagens situation.
— Ibland känns det som om mänskligheten hela tiden går i cykler. Det är många saker som händer i säsong två som man kan se även idag, situationer där vi inte kommit långt alls. Där vi upprepar samma tankevurpor.
Som konkreta exempel nämner han den invandrarfientlighet och rasism som kommer in via rollkaraktären Angelo. Och som man kan känna av i vår tendens att fortsättningsvis fjärma oss från det som är annorlunda eller okänt.
Så nej, han tycker inte att skillnaden mellan seriens verklighet och vår tid nu är särkilt stor.
— Ibland tycker jag att det är skrämmande likt, säger Adam Lundgren innan han stiger upp för att ta steget tillbaka in i det 1960-tal säsong tre kommer att skildra.