Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Arkitekter vill rädda Alvar Aaltos sanatorium i Pemar – vill att en allmännyttig stiftelse grundas

Från 2018
Utsidan av sanatoriet i Pemar.
Bildtext En grupp arkitekter vill att en ny stiftelse grundas för att ta hand om Pemar sanatorium.
Bild: Yle/Niclas Lundqvist

Det bästa sättet att bevara Pemar sanatorium i sin helhet är att bilda en allmännyttig stiftelse som äger och förvaltar byggnadskomplexet.

Det säger en grupp arkitekter som hoppas att den kommande stiftelsen också blir ägare för sanatoriet.

Pemar sanatorium ritades av Alvar Aalto och räknas till ett av hans viktigaste verk från hans tidiga karriär.

Två stiftelser i nuläget intresserade att vara med i projektet

– Vi har två stiftelser som har visat intresse att vara med och grunda en ny stiftelse som skulle ansvara för sanatoriets framtid, säger
arkitekten Henna Helander som är ordförande för Finlands Arkitektförbund SAFA.

Takterassen på sanatoriet i Pemar.
Bildtext Sanatoriet i Pemar kräver renovering för att återfå sin forna glans.
Bild: YLE/ Niclas Lundqvist

Enligt Helander vill man gärna också se att Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och Pemar stad tar en roll i den nya kommande stiftelsen.

– Vi grundar inte stiftelsen innan ett köpbud har godkänts för det blir svårt att avveckla en stiftelse om vi grundar en i onödan, säger Helander. Vi vill också förhindra att de som grundar stiftelsen inte har för nära kontakter till Pemar sanatorium för att det inte ska uppstå intressekonflikter.

Internationell finansiering kommer också att sökas för renoveringarna.

Offerterna ska in senast den sista november

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har begärt in offerter på sanatoriets byggnader och lösa egendom senast den 30 november 2018.

Gruppen av arkitekter som gjort uppropet anser att det bästa sättet att bevara Pemar sanatorium i sin helhet är att bilda en allmännyttig stiftelse som äger och förvaltar byggnadskomplexet.

Enligt stadgorna för den stiftelse som ska bildas har stiftelsen i uppgift att värna, främja och utveckla såväl arkitektur, teknik som kulturhistoriskt värdefullt immateriellt och materiellt kapital liksom därtill hörande värden.

Närbild på Alvar Aalto- stol på sanatoriet i Pemar.
Bildtext Stiftelser och fonder redo att axla ansvar om en ny stiftelse grundas för att rädda Pemar sanatorium.
Bild: YLE/ Niclas Lundqvist

– Vi har alla papper så gott som skrivna och stiftelsens stadgor är färdiga. Om vi får grönt ljus så kan vi snabbt grunda stiftelsen och gå vidare med projektet, säger Helander.

Avsikten är att till stiftelsens grundare kalla förutom Alvar Aalto Foundation även andra ledande stiftelser inom teknik, medicin och kultur.

– Två stiftelser är redan nu redo att axla ansvar men vi hoppas kunna locka många fler med när projektet konkretiseras, säger Helander.

Stiftelsens grundkapital ska uppgå till minst 50 000 euro.

En buffertfond på 2 miljoner euro byggs upp genom en omfattande internationell insamling.

Med på Unescos världsarvslista?

Stiftelsen kommer att äga sanatoriet i sin helhet, hyra utrymmena med tanke på vad som är lämpligt för sanatoriet och ansvara för allt underhåll med hjälp av egen servicepersonal.

Pemars sanatorium
Bildtext Pemar sanatorium kunde kanske bli ett världsarv i framtiden.
Bild: Alvar Aalto Museum

Renoveringarna utförs i enlighet med förvaltningsplanen i form av forskningsprojekt i modern arkitektur och grön teknologi utgående från ett utbildnings- och utvecklingsperspektiv.

Stiftelsen kommer också att arbeta för att få med sanatoriet i Pemar på Unescos världsarvslista tillsammans med andra av Alvar Aaltos mest betydande verk.

Diskussion om artikeln