Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Högsta budet på i Knipnäs gamla sjukhus i Ekenäs kröp över miljonstrecket

Från 2018
Uppdaterad 03.11.2018 12:30.
Rosengården flyttar ut ur Knipnäs våren 2016.
Bildtext Är 1,1 miljoner euro ett bra pris för ett strandområde med en stor gammal sjukhusbyggnad i Ekenäs? Det får ägarna snart ta ställning till.
Bild: Yle/Marica Hildén

Det blev en spännande fredagskväll för dem som på en nätauktion försökte köpa Knipnäs gamla sjukhus i Ekenäs.

Budgivningen skulle sluta klockan 19 eller tre minuter efter det sista budet.

Vid 19-tiden var priset drygt 700 000 euro. Flera budgivare fortsatte att bjuda. Det hände att det endast var en eller två sekunder kvar när det kom ett nytt bud igen.

Enn stor byggnad ur fågelperspektiv, träd, gräs, strand, mindre bilder, också priset syns på skärmen. Skärmdump av en nätauktion på huutokaupat.com. OPKK sålde Knipnäs sjukhus på uppdrag av fastighetsbolaget vars majoritetsägare är staden Raseborg.
Bildtext Det här blev det sista budet. Skärmdump från auktionsportalen efter klockan 20 på fredagskvällen.
Bild: huutokaupat.com

Vid 20.15-tiden kom det sista budet.

Budgivningen slutade då på 1 101 000 euro.

Ny försäljningskanal

Fastighetsbolaget gav först Åbonejdens OP-Fastighetscentral i uppdrag att sälja Knipnäs. Mäklaren försökte till en början sälja fastigheten på så kallat traditionellt sätt men det gav inget resultat.

Mäklaren föreslog då att fastighetbolaget i stället låter dem använda portalen Huutokaupat.com. Knipnäsbolaget gick med på förslaget.

Det fungerade bättre.

- Under de senaste veckorna har vi kontaktat och förevisat objektet åt ett flertal intressenter vilket även märktes bland antalet budgivare och resulterade i en verklig budgivning kring objektet, uppger mäklaren Ralf Lindén vid Åbonejdens OP-Fastighetscentral.

Den gamla sjukhusfastigheten låg på huutokaupat.com i drygt tre veckor fram till fredagen (2.11).

Stora bolag med utvecklingsplaner deltog

Fastighetsbolagets vd Arne Nummenmaa uppgav efteråt till Yle Västnyland att han med stort intresse följde budgivningen och hur priset trissades upp.

Det fanns på slutrakan fyra olika budgivare. Samtliga var anonyma. Men enligt Nummenmaa torde några av dem vara större bolag med utvecklingsplaner för Fastighetsaktiebolaget Knipnäs och området som helhet.

En miljon euro är inte mycket

Knipnäs består av den nästan 5 000 kvadratmeter stora huvudbyggnaden samt två mindre bostadshus i två våningar.

Huvudbyggnaden byggdes på 1930-talet som ett mentalsjukhus.

Markområdet med strand är också värdefullt.

Området ligger ett par kilometer utanför Ekenäs centrum.

Det är Raseborgs stad och utbildningsbolaget Axxell som tillsammans äger fastighetsaktiebolaget i Knipnäs. Staden äger 85 procent av aktierna och Axxell resten.

Fastighetsbolaget har skulder på över fyra miljoner euro. Men bolaget ska säljas skuldfritt så ägarna eller någon ägarna närstående part får lov att svara för skillnaden mellan försäljningspriset och skuldbördan.

Med tanke på skuldbördan är 1,1 miljoner euro alltså inte något högt pris för fastigheten.

Å andra sidan blir det också att äga ett hus som det inte finns någon användning för.

Villa Ormnäs i Ekenäs säljs enligt anbudsförfarande
Bildtext Raseborgs stad har många fastigheter att sälja. Här stod stadsstyrelsens ordförande Anders Walls (SFP) utanför en av dem, Villa Ormnäs i Ekenäs.

Ägarna Raseborgs stad och utbildningsbolaget Axxell tar ställning till budet inom en nära framtid. Ordförande för fastighetsbolagets styrelse är Anders Walls (SFP), stadsstyrelseordföranden i Raseborg.

De kan då välja att godta eller förkasta budet.

Artikeln ändrades lördagen den 3 november 2018 vid 12.30-tiden. Förändringen gäller texten under mellanrubriken "Ny försäljningskanal". Tidigare kunde man tro att det var staden eller fastighetsbolaget som sålde Knipnäs på nätauktionen. Så var det inte utan det var hela tiden samma fastighetsmäklarföretag som skötte försäljningen på uppdrag av fastighetsbolaget som äger Knipnäs.

Diskussion om artikeln