Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tre poäng av Rantanen, men Elias Pettersson stal showen – Raanta satte stopp för Ahos historiska svit: "Den bästa målvakten i ligan"

Från 2018
Uppdaterad 03.11.2018 08:07.
Programmet är inte längre tillgängligt

Två av den västra konferensens hetaste lag ställdes mot varandra tidigt på lördagsmorgonen i NHL. Vancouver Canucks stod till slut som segrare på hemmais efter ett målkalas mot Colorado Avalanche. Arizona besegrade i sin tur Carolina.

Det är ingen fråga om vem som var matchens lirare.

Den svenska superrookien Elias Pettersson stod för två mål och tre assist – bland andra den kvitterande 6–6-fullträffen och passningen till det avgörande power play-målet i förlängning – då skrällgänget fällde Colorado framför en extatisk hemmapublik med 7–6.

Dessutom var det Pettersson som fixade den avgörande utvisningen då han lyckades sprinta loss och blev kapad med bara målvakten kvar att överlista med knappa 90 sekunder på klockan i förlängningen.

– Jag vet inte vad man kan säga. Det är kul att se. Vi visste att han var ganska bra och han har levt upp till förväntningarna, säger Vancouver-coachen Travis Green efter matchen.

– Jag har inte hört publiken leva med så där på länge. Man känner att fansen är ivriga eftersom vi har unga killar som visar att de kan leverera. Det var kul att coacha i dag, fortsätter han.

Pettersson blev samtidigt den yngsta svenska NHL-spelaren och Vancouver-liraren att noteras för fem poäng i en och samma match.

NHL:s hetaste kedja – Colorados Nathan MacKinnon, Mikko Rantanen och Gabriel Landeskog – levererade också. MacKinnon stod för 2+1 och NHL:s poängligaetta Rantanen noterades för tre assist i matchen.

Rantanen har nu noterats för sammanlagt 24 poäng under den pågående NHL-säsongen. Nathan MacKinnon ligger nu tvåa i poängligan med sina 21 poäng.

Vancouvers Markus Granlund noterades för en fullträff i matchen. Granlunds balja kvitterade matchen till 5–5 i den tredje perioden.

”Han kunde vara vår lagkapten”

Sebastian Aho hoppades i sin tur på att kunna förlänga sin redan historiska assistsvit borta mot Arizona. Det var ändå hemmalaget med Antti Raanta mellan stolparna som drog det längre strået i matchen.

Arizona knep till slut segern med 4–3 i förlängning, men Carolinas finländare noterades inte för poäng i matchen. Aho kom ytterst nära att förlänga sin svit framför allt i förlängningen, där Raanta ändå lyckades parera radarparet Teuvo Teräväinens farligaste styrning på en puck av just Aho.

Arizona-keepern Antti Raanta noterades i sin tur för 48 räddningar i matchen. Målvakten premierades som matchens andra stjärna.

– Jag är partisk, men han är den bästa målvakten i ligan. Han kunde vara vår lagkapten. Han jobbar alltid hårt och gör det som krävs för att spela då den nivån han gör, hyllar Arizonas tränare Rick Tocchet.

Arizona har släppt in genomsnittliga två mål per match (2.00 GAA), vilket är den bästa noteringen i ligan. Ligans genomsnitt är 3.09 insläppta mål per match.

Resultat:

Vancouver – Colorado 7–6 efter förlängning
VAN Granlund 1+0, -1, 15:01
COL Rantanen 0+3, -1, 24:44

Arizona – Carolina 4–3 efter förlängning
ARI Raanta 48/51
CAR Aho 0+0, -1, 20:26
CAR Teräväinen 0+0, +/- 0, 17:17

Videobilder från Viasat.