Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Anna Westerlund årets damspelare – lycklig och nöjd efter arbetsdryg höst: ”Man orkar nog om man spelar med glädje”

Från 2018
Anna Westerlund, Lilleström, 2015.
Bildtext Anna Westerlund.
Bild: All Over Press

Bollförbundet och fotbollsligan premierade på fredagskvällen årets inhemska fotbollsinsatser under den traditionsenliga Captain’s Ball i Helsingfors. LSK-landslagsbacken Anna Westerlund valdes till årets damspelare medan Lina Lehtovaara och Mattias Gestranius också fick pris.

Pargasbördiga Anna Westerlund är årets damspelare i fotboll. Lilleström SK-backen vann priset för första gången.

– Westerlund har en lyckad och jämn säsong bakom sig i både klubben och landslaget. Hon spelar i en nyckelroll i bägge två. Hennes passningsförmåga och spelöga är utmärkta. Arbetsmoralen i kombination med erfarenhet har hjälpt henne att spela på toppnivå hela säsongen.

– Hon har blivit en mittback av högsta nivå, skriver förbundet i sin motivering.

"Känns fantastiskt"

Westerlund själv är på gott humör då Yle Sporten når henne per telefon på lördagsmorgonen.

– Det känns fantastiskt, medger hon.

– Man har sprungit efter en läderboll i X antal år och nu får man en guldboll för det. Det känns ju bättre än bra.

Anna Westerlund spelar för Lilleström SK.
Bildtext Anna Westerlund i farten för LSK.
Bild: imago/PanoramiC/ All Over Press

Lilleström SK har redan länge varit klara norska ligamästare, men en omgång återstår ännu av ligan. På söndag möter LSK RØA på hemmaplan i säsongsfinalen.

– Vi hade som mål att vinna serien. Det att vi klarade av att göra det redan för några omgångar sedan är ett bevis på att vi har gjort en jättebra säsong. Man måste vara nöjd med bara en förlust och ett oavgjort så här långt, analyserar Westerlund.

– På ett personligt plan kan jag tycka att jag har tagit steg framåt och hållit nivån hela säsongen. Vi har fått in en väldigt kompetent tränare som har hjälpt oss försvarare, fortsätter hon.

Cupfinal och CL-kvartsfinal på schemat

Det är inte bara i ligan som LSK ångar på. I norska cupen väntar härnäst final mot Sandviken den 1.12 och i Champions League tog sig laget vidare till kvartsfinal genom att slå ut Ria Ölings och Olga Ahtinens Bröndby med sammanlagt 3–1.

– Champions League har varit i fokus redan en tid. Men det har varit ett tufft program för oss. Vi har sist och slutligen en ganska tunn trupp med många matcher i många serier och dessutom är vi många landslagsspelare i truppen, berättar Westerlund.

Du har själv stått på plan i varendaste ligamatch den här säsongen och dessutom också spelat i cupen och Champions League, har du med andra ord känt dig utmattad under säsongen?

– Nej, inte egentligen. Som vi säger i laget är det här den ”gøyaste” delen av säsongen. Vi hade viktiga matcher i Champions League, vi vill avsluta ligan med stil och så väntar cupfinalen i december. Det är bara roliga matcher. Man orkar nog om man spelar med glädje, förklarar Westerlund.

Motståndet i Champions League lottas den 9 november. Turneringen fortsätter i mars 2019.

Priset för årets herrspelare delas ut på sommaren. Årets pris gick till Lukas Hradecky.

Lehtovaara, Gestranius och David Carlsson bland de övriga pristagarna

Årets domarpriser gick också till Åboland då Lina Lehtovaara och Mattias Gestranius premierades för sina insatser.

– Lehtovaara har visat sig hålla måttet i alla matcher hon dömt, så förväntningarna har blivit högre. Hon har blivit utnämnd till flera internationella uppgifter i såväl damernas VM-kval, Champions League som damligan och herrarnas division 2, skriver förbundet.

– Fyrfaldige årets herrdomare Gestranius har å sin sida efter smärre svårigheter igen dömt på sin nivå både nationellt och internationellt. Hans Uefa-uppdrag har ökat och han blev dessutom inbjuden att döma en grekisk toppmatch. I hemlandet litar både organisationen och spelare på honom.

Lina Lehtovaara.
Bildtext Lina Lehtovaara.
Bild: imago / Eibner / All Over Press

Huvudpriset Captain’s Ball tilldelades i sin tur alla fotbollsaktiva damer i Finland för sitt ovärderliga arbete inom grenen.

Årets priskung blev målkungen João Klauss, som premierades som såväl årets fotbollsliganykomling, årets fotbollsligaspelare som årets stjärnspelare (tillsammans med Honkas Borjas Martin) och brassen var dessutom ligans skyttekung.

Årets damligaspelare var HJK:s Eveliina Summanen.

GBK-veteranen David Carlsson valdes tillsammans med Jyssi-Pekka Rämä (MYPA) och Valdrin Rashica (FC Espoo) till årets spelare i division 2.

Samtliga pristagare i Captain’s Ball 2018

Diskussion om artikeln