Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

President Ashraf Ghani ställer upp för omval i Afghanistan

Från 2018
Uppdaterad 03.11.2018 12:53.
Den impopuläre presidenten Mohamma Ashraf Ghani försöker bli omvald i presidentvalet den 20 april nästa år
Bildtext Den impopuläre presidenten Mohamma Ashraf Ghani försöker bli omvald i presidentvalet den 20 april nästa år
Bild: EPA-EFE/JAWAD JALALI

Afghanistans president Ashraf Ghani försöker få förnyat förtroende i presidentvalet den 20 april nästa år.

Ghani valdes till president år 2014 i ett val som betraktades som ett fuskval och som ledde till en långvarig regeringskris.

Han fick då också hård kritik för att han valde den ökände uzbekiska milisledaren Rashid Dostum till sin vicepresident, trots att Dostum anklagades för krigsförbrytelser och en tid var tvungen att leva i exil i Turkiet.

Det är tills vidare oklart vem som blir Ghanis vicepresidentkandidat i valet nästa år.

Ingen annan ledande politiker har ännu anmält sig som kandidat, men det anses fullt möjligt att Ghani ställs mot den nuvarande premiärministern och tadjikledaren Abdullah Abdullah, som var tvåa i valet år 2014.

Ghani själv är pashtun och han räknar med stort stöd från pashtuner som utgör den största folkgruppen i det etnisk splittrade landet.

Han behöver ändå stöd även från andra folkgrupper för att bli vald, vilket förklarar varför han förra gången ingick en ohelig allians med Dostum, som fortfarande har stort inflytande i de norra delarna av landet.

Afghanistans chefsminister Abdullah Abdullah och president Ashraf Ghani vid ett jubileum i Kabul 29.4.2017
Bildtext Det är fullt möjligt att presidentens främsta rival i det förra valet, premiärminister Abdullah Abdullah, utmanar Ghani även år 2019
Bild: EPA/HEDAYATULLAH AMID

Sparkad medarbetare utmanar sin förra chef?

Det är också möjligt att Ghanis tidigare nationella säkerhetsrådgivare Hanif Atmar utmanar sin förra chef som gav honom sparken i augusti.

Atta Mohammed Noor, den inflytelserika förre guvernören i den nordliga provinsen Balkh, har också uttryckt sitt intresse även om han inte ännu officiellt har meddelat att han ställer upp nästa vår.

Kandidatnomineringen börjar officiellt den 10 november, samma dag som valkommissionen skall kungöra resultatet från parlamentsvalet förra månaden.

En kvinna bläddrar i en stor bunt papper som ligger på en kateder i ett klassrum. Valfunktionären räknar röster i det afghanska parlamentsvalet.
Bildtext Resultatet från det kaotiska parlamentsvalet förra månaden, kungörs den 10 november
Bild: EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

Valet var kaotiskt och en stor del av afghanerna kunde inte rösta på grund av bristande säkerhet och talibanattacker.

Ghanis styre har präglats av korruption och en ineffektiv kamp mot talibaner och terrorgruppen IS, som bägge har lagt under sig nya områden sedan presidenten tillträdde.

Ghani vann valet för fyra år sedan delvis på grund av löften om fredsförhandlingar med talibanerna, men det har aldrig förverkligats medan det militära läget och regeringens vanstyre ständigt verkar förvärras.

Fredssamtal i Moskva

Ryssland har samtidigt bjudit in representanter för den afghanska regeringen till ett möte med talibanrebeller och elva andra länder.

President Ashraf Ghani har nu tackat ja till inbjudan, efter att han först avvisade alla sådana fredssamtal med rebellerna, som inte leds av den afghanska regeringen.

Det planerade multilaterala mötet hålls den 9 november i Moskva.

- Det är första gången som talibanerna skickar så högt uppsatta representanter till fredsförhandlingar, säger det ryska utrikesministeriet.

I mötet deltar också bland andra Indien, Iran, Pakistan, Kina och USA.

Diskussion om artikeln