Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pekka Haavisto blev som väntat vald till tillfällig ordförande för De gröna

Från 2018
Uppdaterad 03.11.2018 16:57.
pekka haavisto
Bild: Lehtikuva

De grönas partidelegation har som väntat valt Pekka Haavisto till ny, tillfällig ordförande för partiet, efter Touko Aalto som avgick på grund av sjukdom för en och en halv vecka sedan.

Mötet drog långt ut på tiden men till slut kom beskedet att Haavisto ska leda partiet fram till partikongressen i sommar.

Haavistos motkandidat var Outi Alanko-Kahiluoto. Hon var själv inte på plats under omröstningen, utan på resa i Japan. Partidelegationen var i kontakt med henne via nätet.

Av 41 röster i valet föll 40 på Haavisto och en enda på Alanko-Kahiluoto.

I sitt tal till delegationen tackade Haavisto alla som i det exceptionella läget ens övervägde att kandidera i ordförandevalet. Han tackade också Touko Aalto för hans arbete:

- Touko, du är en av oss, du är när som helst välkommen tillbaka till arbetet bland De gröna, och jag hoppas du ställer upp i riksdagsvalet på våren, sade Haavisto.

I övrigt tog Haavisto i sitt tal upp främst klimatfrågor, men talade också om jämställdhet och mänskliga rättigheter.

- Vi driver förändring som väljarna vill ha men som den gamla politiken inte erbjuder, sade Haavisto och fick under talet flera rungande applåder från samlingen i salen.

Målet: De gröna ska vara bland de tre största partierna

På presskonferensen efter valet talar Haavisto mycket om de kommande valkampanjerna och om vikten av att partiet nu återfår väljarnas förtroende och synliggör sin politik.

- Vårt politiska arbete har fallit i skymundan den senaste tiden, säger Haavisto.

Målet för riksdagsvalet är klart: riksdagsgruppen ska växa. Haavisto nämner också ett klart mer ambitiöst mål.

- Om man frågar vad ett utmärkt valresultat skulle vara är målet förstås att bli ett av de tre största partierna, säger Haavisto.

Ett utmärkt valresultat skulle förstås vara att bli ett av de tre största partierna

― Pekka Haavisto

Haavistos ordförandeskap i partiet är tillfälligt och gäller fram till De grönas partikongress nästa sommar. Han säger själv att han hoppas att flera av dem som nu inte ställde sig till förfogande i valet av tillfällig ordförande i stället gör det vid det egentliga ordförandevalet vid partikongressen.

Att Haavisto nu valdes till ordförande innebär också att han ställer upp i riksdagsvalet.

- Jag har övervägt mellan riksdagsvalet och EU-valet, men när läget nu är det här kommer jag att vara riksdagsvalskandidat, säger Haavisto.

Han uppger att han i lugn och ro ska överväga vilken valkrets han ställer upp i.

Trygg, känd profil ska rädda partiet

Det är tydligt bland partimedlemmarna att Haavisto anses vara ett tryggt val som har chanser att stärka partiet inför riksdagsvalet.

Den nu 60-åriga Haavisto var ordförande för De gröna 1993-1995 men är en känd profil för många fler än sitt eget parti. Hans första period i riksdagen varade 1987-1995 och nu har han varit invald sedan 2007. Han har haft ministerposter och två gånger varit De grönas presidentkandidat. Då samlade han röster från långt utanför De grönas traditionella väljarskara, och det är förstås det som är förhoppningen också nu.

I senaste riksdagsval gick det inte särskilt bra för De gröna, de fick nöja sig med 8,5 procent av rösterna. I kommunalvalet 2017 var partiets stöd uppe i 12,5 procent och sommaren efter det steg opinionssiffrorna så högt att partiet redan hann vädra morgonluft som andra största parti, men siffrorna har dalat sedan dess.

Kritiken om bristande öppenhet tillbakavisas

Partimedlemmarna på delegationsmötet tillbakavisar kritiken om att processen för att utse ordförande inte varit tillräckligt öppen och transparent. Flera uppger att diskussionerna löpt bra både mellan potentiella kandidater och mellan kandidater och delegationen, och att man står enade bakom inte bara Haavisto utan också bakom tidigare ordförande Touko Aalto.

Dagens delegationsmöte var extrainsatt enkom för att välja tillfällig ordförande. Det var också första gången delegationen träffades sedan Aaltos sjukskrivning, så den blev också föremål för diskussion.

Aalto är sjukskriven för utmattning och depression och partiet får nu fundera om han fick tillräckligt med stöd på sin ordförandepost.

- Vi måste diskutera vad som hänt och varför. Det är mycket viktigt att vi lär oss, sade Pekka Haavisto redan i går.

Lägesanalysen om partiet och framför allt hur det kunde ha stöttat Aalto var också en orsak till att dagens möte hölls bakom stängda dörrar.

Så klart kan vi alltid jobba mer tillsammans och dela mer av ansvaret för allt vi gör

― Maria Ohisalo

Partiets vice ordförande Maria Ohisalo säger att Aaltos situation är en fråga som rör hela landet.

- Själv tycker jag det är en fråga som gäller hela arbetslivet. Vi vill hela tiden ha ut mer av folk och arbetslivet ställer nya krav för oss alla.

Kan partiet göra något annorlunda jämfört med hur det har fungerat hittills?

- Så klart kan vi alltid jobba mer tillsammans och dela mer av ansvaret för allt vi gör.

Vem blir ordförande efter valet?

I dagsläget är det ingen som vill säga något om kandidatur i det egentliga ordförandevalet nästa sommar, man vill vänta och se hur det går i riksdagsvalet först.

Flera medlemmar av De gröna meddelade under veckan som gick att de inte ställer upp som kandidat för att bli tillfällig ordförande.

Till dem hör partiets tidigare ordförande Ville Niinistö som samtidigt meddelat att han inte ställer upp i riksdagsvalet. Inte heller de som ställde upp i ordförandevalet senast mot Touko Aalto ville ställa sig till förfogande som kandidater nu: Emma Kari, Maria Ohisalo, Krista Mikkonen och Olli-Poika Parviainen meddelade alla att de inte ställer upp, liksom Oras Tynkkynen, tidigare riksdagsledamot.

Nästa egentliga möte för De grönas delegation hålls om två veckor, den 17-18.11.

Artikeln uppdaterad 16:55 med mera text, och med citat av Ohisalo.

Kommentar av AG Karlsson

Kommentar: Pekka Haavisto kan vara räddaren i nöden för De gröna

Erfarenhet och kännedom av fältet betonas i ordförandevalet.

Diskussion om artikeln