Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Taloussanomat: Det kan finnas ruttnade näbbar och klor i din importerade dunjacka

Från 2018
Genomlysning vid Tullen.
Bild: Yle / Mårten Lampén

Tullen varnar för förfalskade dunjackor som säljs i utländska nätbutiker. En dunjacka kan i värsta fall innehålla ruttnade fågeldelar och lukta alldeles förfärligt.

Tullöverinspektör Riikka Pakkanen säger till tidningen Taloussanomat att äkta kvalitetsvaror sällan säljs med stora rabatter i nätbutikerna. Det handlar om förfalskningar då dyra varumärken säljs med 30-40 procents rabatt, säger hon.

Ursprungslandet ofta Kina

Många finländare låter sig ändå luras, säger Pakkanen.

- Det är särskilt problem med de asiatiska nätbutikerna, och samma fenomen kan iakttas varje vinter.

Inspektörerna på tullen har händerna fulla med att granska försändelserna med dunjackor. Merparten av de piratkopierade jackorna är tillverkade i Kina.

Alla försändelser granskas inte eftersom det kommer in 40 miljoner paket på över två kilogram årligen.

En hand fingrar på en pekdator.
Bildtext Överväg köpet noga
Bild: danr13/Mostphotos

Luktade ruttet

Riikka Pakkanen berättar om ett fall där beställningen på en vinterjacka nådde fram till kunden.

Kunden hade varit mycket upprörd och undrat varför paketet inte stoppats i tullen eftersom rocken hon beställt luktat förfärligt illa och jackan var gjord av presenning.

En hel styckad anka eller ruttnande fågeldelar, som näbbar och klor

- Jag påpekade för henne att tillverkarna av de äkta varumärkena har undersökt vad piratkopiorna kan innehålla. En hel styckad anka eller ruttnande fågeldelar, som näbbar och klor. Förfalskarna bryr sig inte om etiken, säger hon.

Ser äkta ut

På nätbutikens sidor ser varorna ändå äkta ut. Det är oftast fråga om bilder som kopierats från andra nätsajter.

Enligt Pakkanen väljer konsumenter sällan självmant att köpa en piratkopia - han eller hon tror att hon köper en äkta vara.

Hon uppmanar konsumenterna att före köpbeslutet kolla vad andra har skrivit om varan eller leverantören. Om webbsidan verkar det minsta misstänkt är det skäl låta bli att köpa varan.

Stöd inte slavarbete

Organiserad brottslighet, människohandel och barnarbete ligger ofta bakom förfalskningarna. Piratkopior tillverkas i fabriker som drivs med slavarbete, säger Paakkanen.

- Om du köper piratkopior stöder den här formen av brottslighet.

En rapport från OECD och Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet EUIPO visar att en femtedel av alla varor som importeras till länder utanför EU är förfalskade.

Djuren lider

Det finns också en djurskyddsaspekt på dunjackorna. Dunet kommer till största delen från andfåglar som ankor och gäss, som antingen plockas av levande fåglar, eller efter slakt av fågeln.

Det första alternativet är mer lönsamt, men smärtsamt för fågeln. Om fågeln plockas levande flera gånger går det att få ut mer dun av den.

Gäss i en inhägnad i Moldavien
Bildtext Gäss kan plockas om och om igen
Bild: Kerstin Kronvall/Yle

För tio år sedan avslöjade medierna, bland andra Svenska TV4:s Kalla Fakta hur miljontals gäss plockades levande i Ungern.

Det ledde till att tillverkarna och importörerna började synas i sömmarna, och också till en viss självsanering i branschen.

I dag är särskilt idrottsplagg av kända varumärken försedda med en en lapp som anger att dunets ursprung kan härledas ända till uppfödaren, och att allt går etiskt till.

Diskussion om artikeln