Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hundar dumpas hos hittedjursföreningar under förevändning att de är upphittade

Från 2018
Valpen Emilia från Sankt Petersburg har lagt sig vid matte Eevas fötter hemma i Kouvola.
Bild: Yle/Tuomas Stedt

Hittedjursföreningar runt om i landet rapporterar om ett otrevligt fenomen i branschen: Familjer som vill bli av med sin hund hämtar den till hittedjursföreningen, i hopp om att utan avgift lätt bli av med djuret.

En valp är alltid söt, oberoende av om det är en rashund eller en blandras, men blir ett problem om den inte uppfostras från första början.

Problem då valpen växer

Då den växande hunden kissar på golvet och biter familjemedlemmar får många nog, och funderar på alternativ. En del väljer att ljuga - man för den till en hittedjursförening och uppger att hunden är upphittad.

En tax som sitter på en vit filt.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

Jussi Nummiola har jobbat med hittedjur i 20 år i Haukipudas. Han är medveten om fenomenet men säger att han nog vet när "upphittarna" inte har rent mjöl i påsen.

- Om den så kallade hittehunden hoppar ut ur bilen och följer sin husse eller matte med svansen viftande - då är det inte en hittehund. En verklig hittehund gör oftast en lite längre lov då den släpps fri.

De fall som Nummiola haft har oftast handlat om blandrashundar som familjer fått gratis. Ingen har ändå haft tid eller lust att uppfostra hunden - och det syns genast, säger han.

Sociala medier användbara

I Kempele verkar Keldjurscentralen Vierashuone som tillfälligt ger husrum åt förrymda keldjur i Uleåborgstrakten.

Företagaren Simo Tolonen säger att han stöter på ett tiotal fall per år, där hundägaren vill bli av med sin hund utan att behöva betala en cent för det, och ljuger om hundens ursprung.

Det här är ingen soptipp för hundar

- I samtliga fall, förutom ett, har jag fått reda på den riktiga ägaren. Det här är ingen soptipp för hundar, säger han.

Enligt Tolonen använder han sig mycket av sociala medier - dels för att hitta den rätta ägaren och dels för att hitta nya ägare till hundar som det inte är för sent att uppfostra.

Den nya djurskyddslagen som gick till riksdagen i oktober innehåller en obligatorisk registrering och chipmärkning av hundar. I dag är cirka 80 procent av hundarna i Finland märkta med chip.

Två unga Golden Retrievers.
Bild: Yle

Texten baserar sig på Yle Uutisets artikel "Löytöeläinten kanssa työskentelevät puhuvat ikävästä ilmiöstä: Omia koiria tuodaan "löydettyinä" löytöeläinkoteihin" av Juha Hintsala.

Diskussion om artikeln