Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Finska Harri vill bli finlandssvenska Harry

Från 2018
Harri Kaisla lever helt på finlandssvenska efter flytten till Ekenäs.
Bildtext Harri Kaisla kan äntligen leva på svenska. I Ekenäs blev Harri Harry.

Harri Kaisla har länge längtat efter det här. Att prata svenska överallt och med alla. Som barn tvingades han leva på finska. Först nu, i Ekenäs, får han leva ut sin finlandssvenska sida.

Harri Kaisla lever kanske sina bästa dagar. Det är tre år sedan han flyttade till Ekenäs och han älskar den svenskspråkiga idyllen.

- Först skaffade vi en båt där vi kunde övernatta. Den låg i hamnen i Ormnäs i Ekenäs sommartid och vi tillbringade vår fritid här. Men sen flyttade vi hit för gott, säger Harri Kaisla.

I Ekenäs tänker han stanna och i Ekenäs vill han begravas en dag.

På bara tre år känner Harri Kaisla sig som den finlandssvensk han egentligen är. Men historien om hans längtan till det svenska går tillbaka ända till barndomsåren.

Pappa talade bara finska

Harri Kaislas hustru är född och uppvuxen i Ekenäs. Men hennes vägar gick till Sverige. Och sedan, så småningom, träffade hon Harri.

- Först bodde vi i Esbo, men vi längtade hela tiden båda två till Ekenäs, berättar Harri.

Själv är han född i Helsingfors, men föräldrarna skilde sig och Harri flyttade med mamma. De bodde både i Forssa och i Åbo. Här gick han i finsk skola.

Mamma var finskspråkig, med rötterna i Karelen.

- Pappa däremot var helt finlandssvensk från början. Han talade svenska både på jobbet vid Finnlines och som hockeydomare, men aldrig med mig!

Harri ville vara Harry

Harri Kaisla mer eller mindre tvingades leva helt på finska. Han döptes till Harri, trots att både pappa och farfar hette Harry.

Harri har många gånger tänkt byta namn till svenskklingande Harry, men det har aldrig blivit av.

Men när han startade sitt taktvättarföretag i Ekenäs blev han lite mera "Harry". Firman fick nämligen namnet Harrys Taktvätt.

I svenskspråkiga Ekenäs är det här också ett businesstänk.

- Jag vill visa att jag är ett lokalt företag och att kunderna kan tala svenska med mig. Då är Harrys Taktvätt mycket bättre.

Engblad blev Kaisla

Pappa Kaislas släkt hette från början Engblad, men tog namnet Kaisla.

- De talade svenska med varann och jag förstod ingenting när jag var liten. Det har retat mig hela livet, säger Harri Kaisla.

Och där föddes Harris längtan efter att en gång bejaka den finlandssvenska halvan av sitt liv.

"Rakastu suomenruotsalaiseen"

Bästa rådet som Harri Kaisla kan ge finskspråkiga med negativ attityd gentemot det svenska är helt enkelt att följa sloganen "Rakastu suomenruotsalaiseen".

- Så gjorde jag! Där kommer den positiva attityden automatiskt.

Harri Kaisla har svårt att förstå hur man kan sitta i skolan år efter år och tala om pakkoruotsi och aldrig lära sig säga ens tack och adjö.

- Det retar mig när man inte får svensk service inom kundbetjäningen. Till exempel i tvåspråkiga Hangö klarar servitörerna sommartid inte ens det allra mest elementära på svenska. Jag brukar säga till i de här situationerna, säger Kaisla.

Attityderna blir sämre

Enligt Kaisla har attityderna mot finlandssvenskar försämrats sen han var barn på 60-70-talet.

Han tycker att det är viktigt att värna om orter där svenskan lever starkt. Men hotbilderna är många.

- Vi kom till den svenska idyllen Ekenäs, men nu när vi flyttat hit ändras Ekenäs i rask takt. Här byggs en massa och vi har till och med fått trafikljus, skrattar Kaisla.

- Jag är kanske lite romantiker, men jag vill att mitt nya hem ska förbli den svenskspråkiga ort som den alltid varit! Det är ju därför vi kom hit till Ekenäs, säger Harri Kaisla.

Programmet är inte längre tillgängligt
Harri Kaisla har alltid velat vara finlandssvensk - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln