Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Prisvinnare på svenska dagen: Civilkurage, klimatprojekt och arbete bland sjuka och ensamma premierades

Från 2018
Uppdaterad 06.11.2018 21:48.
Biskop Björn Vikström
Bildtext Biskop Björn Vikström är en av de premierade på svenska dagen.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

I samband med svenska dagens huvudfest på Åbo Svenska Teater premierar Folktinget traditionsenligt personer och organisationer som hjälper andra och som åtminstone strävar efter att göra det på svenska.

Folktingets garanters Bojan Sonntag-pris för en insats för det svenska språket i Finland tilldelas tre föreningar som hjälper och skänker en liten guldkant i tillvaron, då behovet är som allra störst.

  • De Sjukas Väl i huvudstadsregionen r.f. med målsättningen att hjälpa sjuka som inte själv har kraft att driva sin sak för att få dem att få den hjälp de har rätt till - på svenska. Föreningen samarbetar med de sjuka, anhöriga och med vårdpersonalen och de försöker även påverka beslutsfattare.
  • Finlands Röda Kors svenska avdelning i Åbo för vän- och kantinverksamhet lindrar och ger uppmuntran i vardagen för många ensamma. Föreningens kantinverksamhet vid Åbolands sjukhus förgyller patienternas vardag med choklad och sällskap.
  • Project liv r.f. som är en förening som vill skapa mer glädje i vardagen för långtidssjuka barn och deras familjer. Föreningen ser som ett av sina främsta uppdrag att jobba för de svenskspråkigas rättigheter att få hjälp på sitt eget modersmål på sjukhusen.
Svenska dagen 2018 logo

Åbo Akademis 100-års jubileumspris för en vetenskaplig bragd, som vill lyfta fram något som varit helt nytt inom sitt område och kommit hela mänskligheten till nytta, tilldelas den finländska kemins fader Johan Gadolin (1760–1852).

Gadolin upptäckte grundämnet Yttrium år 1794 och hans arbete bidrog senare till upptäckten av de så kallade sällsynta jordartsmetallerna, som utgör en nyckelkomponent i så gott som all elektronik numera.

Han är den enda finländaren och en de 14 personer som fått ett grundämne (gadolinium) uppkallat efter sig.

Folktingets samvetspris till någon som genom ord eller handling visat prov på stort civilkurage under det gångna året tilldelas biskop Björn Vikström.

Enligt prismotiveringen har Vikström kombinerat etisk auktoritet med lågmäld argumentation i sitt arbete för en kyrka och ett samhälle som villkorslöst ser människan.

Prisvinnaren av Årets klimathöjare - webbomröstning arrangerad av Svenska Yle - är Tomppis memes.

Årets klimathöjare är ett pris som ges åt någon eller något som höjer temperaturen inom Svenskfinland och skapar gemenskap.

Enligt prismotiveringen kan pristagaren konsten att skapa roliga mem och locka folk till skratt. Ett mem är ett internetfenomen bestående av en bild, gif-fil eller video med en tillhörande kort text.

Tomas Bäck är personen bakom profilen Tomppis memes. Bäck kommer från Nedervetil och har på ett jordnära sätt lyckats skapa humor med en tydlig dialektal prägel.

Diskussion om artikeln