Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hur var detta möjligt? Dansk kvinna använde statskassan som sin egen - nu är hon gripen

Från 2018
Flickan på väg till rättegången i polisbil.
Bild: imago/Dean Pictures/ All Over Press

Polisen i Sydafrika har gripit en dansk 64-årig kvinna som misstänks vara en av de största svindlarna i dansk historia.

Hon arbetade på den danska socialstyrelsen i 40 år och uppfattades som en pålitlig medarbetare. I verkligheten misstänks hon för att ha lurat den danska staten på 15 miljoner euro.

Använde statskassan som sin egen

I 16 år, mellan åren 2002 och 2018, ska kvinnan ha fört över pengar till sitt eget konto - pengar som var avsedda för olika projekt för de svagaste i samhället.

Transaktionerna underlättades av att kvinnan var en så kallad superanvändare i Socialstyrelsens datasystem. Hon kunde därför obemärkt föra över pengar till sig själv.

Greps på hotell nära Johannesburg

Kvinnan hade redan gömt sig i Sydafrika när svindelmisstankarna mot henne väcktes i Danmark i augusti. Hon har varit efterlyst av Interpol och har också häktats i sin frånvaro.

Då hon greps på ett hotell i en förstad till Johannesburg hade hon stora summor pengar på sig, uppger en talesman för den sydafrikanska polisen.

Spåren pekade mot Sydafrika eftersom kvinnan under årens lopp upprepade gånger har besökt landet.

Villa och simbassäng

Enligt dansk och svensk kvällspress har kvinnan låtit bygga en stor villa med simbassäng och trädgård i Sydafrika. Också hennes son fanns i landet, samt en 38-årig man som har medgett att han tagit emot pengar av kvinnan.

Han sitter nu häktad i Johannesburg.

I Danmark frågar sig många nu hur det var möjligt att kvinnan kunde försnilla ur statskassan i flera år utan att någon upptäckte det.

Källor: Danmarks radio och Sveriges Radio.

Diskussion om artikeln