Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

I dag gäller det: På Näsdagen kommer cirkusen till stan – så här kan du hjälpa till

Från 2018
Uppdaterad 09.11.2018 08:05.
Magnus Hansen, Ted Urho och Lina Frisk.
Bildtext Magnus Hansen, Ted Urho och Lina Frisk.
Bild: Bildmontage: Miro Johansson

Den 9 november är Näsdagen här igen och i år uppmärksammar Svenska Yle dagen med en cirkusföreställning i Jakobstad och X3M:a konster i Pargas. Genom att skänka en slant till välgörenhet kan du få en lokal kändis att visa vad hen går för i manegen.

Näsdagen hjälper världens allra sämst lottade barn genom att samla in medel till nio organisationers långvariga projekt i Afrika, Asien samt Sydamerika. Det handlar om att ge barnen hälsa, trygghet, utbildning och näring.

I år hjälper Näsdagen världens barn i 17 olika länder, bland annat hembiträden i Moçambique, arbetet mot stympning och för att flickor ska få utbildning i Etiopien, samt Syriens flyktingbarn och -unga i Jordanien.

Så här deltar du i insamlingen

Donera pengar via Vegas insamling:
Skicka ett SMS med texten Vega till numret 16499.
Du stöder näsdagsinsamlingen med 10 euro/SMS.

Donera pengar via X3M:s insamling:
Skicka ett SMS med texten X3M till numret 16499.
Du stöder näsdagsinsamlingen med 5 euro/SMS.

Den huvudsakliga cirkusföreställningen tar plats på Jakobstads torg. Där kommer också Vega hålla till och sända radio mellan klockan 6.30 och 15.00.

Under den här tiden gästas kanalen av en hel rad artister, bland andra Fredrik Furu, Jack Vreeswijk, Guns Rosor och André Linman. För att få till en genuin cirkuskänsla kommer också en livs levande cirkusorkester finnas på plats!

Alla Svenska Yles regionala redaktioner kommer dessutom sända Lokalt live på Yle Arenan.

I de här sändningarna kan du se lokala kändisar utföra cirkuskonster när insamlingen har kommit upp i en viss summa.

Programmet är inte längre tillgängligt
Tror du hockeyspelaren Tallinder klarar av att göra en volt? Kolla in när han övar inför Näsdagsutmaningen! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

X3M sänder sin Näsdagssändning från Centralparken i Pargas mellan klockan 6.00 och 18.00. Ju mer pengar kanalen lyckas samla in desto obehagligare saker måste programledarna utsätta sig för.

I planerna ingår att tända eld på olika delar av programledaren Milli Hellström, låta Sebastian Westberg hoppa över en drös X3M:are med sin motorcykel och ett äckelhjul med mer och mindre smakliga saker som X3M-profilerna måste äta.

Näsdagen på Svenska Yle

Beatboxande programledare …

Programledarna kommer givetvis också göra sitt bästa för att höja stämningen.

Programledare mellan klockan 6.30 och 11 är Lina Frisk och Ted Urho. Ted Urho lovar att plocka fram en av sina mindre kända talanger.

- I fjol vinterbadade vi i Vasa och sände iklädda morgonrock och yllemössa. Jag vet inte om det blir något dopp i år men jag har lovat att beatboxa, vilket jag inte har gjort på tio år, berättar han.

Ted Urho och Mira Myllyniemi gör sig redo för en nyhetssändning från Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Är det här Teds beatbox-moves? Det lär klarna på fredag.
Bild: Yle / Sofie Gammals

Urho tror det blir en fartfylld sändning och hoppas att lyssnarna kommer ihåg vad hela evenemanget egentligen handlar om.

- Vi kommer alla att bjuda på oss själva och vi hoppas att också lyssnarna bjuder till genom att öppna plånboken, säger han.

… och extravaganta cirkusdirektörer

På eftermiddagen blir det cirkusföreställning med cirkusdirektörerna Antti Koivukangas och Malin Valtonen i spetsen. Det utlovas en ordentlig show för såväl Jakobstadsborna som de som tittar på direktsändningen på Arenan.

Koivukangas är glad över att få göra debut som cirkusdirektör på hemmaplan.

– Jag har clownat mig i Jakobstad i snart 40 år så en eftermiddag ska väl inte bli något problem, skrattar han.

Antti Koivukangas och Antti Haavisto i röda clownnäsor på näsdagen 2010.
Bildtext Antti har varit med förr. Redan 2010 gick han klädd i clownnäsa på Näsdagen.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Särskilt nervös för sin nya roll är Koivukangas inte – han har ju sett cirkusdirektörer på film.

– Jag ska vara högljudd och extravagant. Det gäller väl att köra med mycket adjektiv, allt ska vara hisnande, fantastiskt och magiskt!

Camilla Andelin vill att vi ger barnen en bättre framtid

Även i Tongåvan kommer Näsdagen att uppmärksammas. Programmet sänds i vanlig ordning med Camilla Andelin men alla donationer går den här dagen till Näsdagsinsamlingen.

– Det är roligt att också vi får vara med på ett hörn och lyssnarna brukar tycka om det och engagera sig, säger Andelin.

Hon tycker att Näsdagen är ett bra tillfälle att ägna en tanke åt alla barn som inte får gå i skola eller ha mat på bordet.

– Barnen är de mest utsatta. De har hela livet framför sig och jag tycker vi alla kunde försöka hjälpa dem att få en bättre framtid, säger hon.

Diskussion om artikeln