Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tingsrätten: Kuppmakarna i Medborgarpartiet handlade olagligt

Från 2018
Suuri Vaalikeskustelu 25.01.2018, TV1. Paavo Väyrynen
Bild: Derrick Frilund / Yle

Veteranpolitikern och EU-parlamentarikern Paavo Väyrynen fick rätt - Medborgarpartiet bröt mot lagen då det i mars avsatte sin grundare och ordförande.

Helsingfors tingsrätt fastlog på måndagen att Medborgarpartiet handlade olagligt då Väyrynen kastades ut ur partiet. Partistyrelsen hade inte befogenheter att avsätta Väyrynen. Samtidigt bröt styrelsen mot föreningslagen.Tingsrätten ogiltigförklarade också valet av ny styrelse för partiet.

Kuppförsök i Uleåborg

Det var i mars i år som inre stridigheter ledde till att en ny styrelse för Medborgarpartiet gjorde en kupp och avsatte Väyrynen.

Väyrynen hade missbrukat sin förtroendeställning och använt partiets kassa som sin egen, hette det. De ekonomiska oklarheterna härrörde sig från presidentvalet - oklarheter som Väyrynen inte redde upp.

Beslutet fattades vid ett hastigt sammankallat möte i Uleåborg.

Samtidigt - på hotell Lazarus i Uleåborg - hade Paavo Väyrynen samlat sina hejdukar. De bildade raskt en ny styrelse för partiet och förklarade kuppmakarnas agerande ogiltigt.

Väyrynen brottsanmälde kuppmakarna, och måndagen den 5 november - åtta månader senare - gav tingsrätten Väyrynen rätt.

Nytt parti på gång

Han har sedan sommaren varit i färd med att samla anhängarkort för ett nytt parti med tanke på riksdagsvalet - Sjustjärnerörelsen.

Han meddelar ändå att han inte längre deltar i insamlandet på grund av hustrun Vuokkos sjukdom.

Diskussion om artikeln