Åbo Akademi tillåter inte debatt om jämställdhet med Alexander Bard i ÅA:s lokaler - Svenska Yle sänder debatten oavsett
Åbo Akademi sätter stopp för den paneldebatten "Jämställdhet ur mansperspektiv - en provocerande självklarhet?" som skulle ordnas i akademins lokaler i Arken i Åbo.
Åbo Akademis ledningsgrupp beslöt avstyra debatten vid sitt möte på eftermiddagen. Rektor Mikko Hupa berättade för Yle Åboland om beslutet.
Som orsak anger han att så många vid akademin känner sig kränkta av hur debatten skulle läggas upp. Arrangörerna hade bjudit in en mycket kontroversiell samhällsdebattör, Alexander Bard.
Ett antal forskare och studerande vid akademin blev upprörda av planerna och skickade ett upprop bland annat till akademins ledning och Svenska Yle (som är samarbetspartner).
I uppropet står det bland annat att ”ÅA:s ledning bör stå upp för allas lika värde genom att inte upplåta sina lokaler och därtill tydligt deklarera att Åbo Akademi inte på något sätt har med evenemanget att göra.”
Det har ÅA:s ledning nu bifallit.
Vill diskutera jämställdhet ur ett mansperspektiv
Evenemanget "Jämställdhet ur mansperspektiv - en provocerande självklarhet?" kommer nu att hållas någon annanstans i Åbo.
Det säger Johan Nyman, som är styrelsemedlem i arrangörsföreningen Intresseföreningen för jämställdhet vid Åbo Akademi.
- Det är bra att saken har diskuterats på högsta nivå, det var viktigt att få det prövat och nu har beslutet kommit. Vi har varit beredda på att det kunde gå så här. Det hindrar inte evenemanget i sig, men det blir inte i Åbo Akademis utrymmen, säger Nyman.
Nyman poängterar att evenemanget ska uppmärksamma jämställdhet ur ett mansperspektiv.
- Att kränka är inte det här evenemangets eller arrangörsföreningens avsikt på något sätt. Jag kan tänka mig att en del av kritiken är att lokalpressen annonserade det som ett metoo-kritiskt evenemang.
Debatt om debatten
Det var Åbo Underrättelser som i morse berättade om protesterna mot pandeldebatten och deltagarna i den.
Artikeln har fått mycket respons och många röster har höjts för yttrandefriheten och bett att akademin inte kväser en diskussion i den här känsliga frågan.
Debatten förs i alla fall
Svenska Yle är medarrangörer för debatten. Hasse Sundquist är producent för Slaget efter tolv där debatten med Alexander Bard ska ingå. Han är överraskad över Åbo Akademis beslut.
- Jag är lite överraskad. Ingen har sagt ett ord i den här debatten ännu. Men man kanske är kränkt över Alexander Bard som är en kontroversiell. Bard representerar en stor del av dagens unga män, säger Sundqvist.
Han konstaterar att debatten kommer hållas, men meningen är inte att kränka någon.
- Beslutet om att vi inte får ordna debatten i ÅA:s utrymmen är tråkigt, men vi fortsätter med att utreda möjligheten till ett nytt utrymme och fler gäster, säger han.
Enligt Sundquist påverkar Åbo Akademins beslut inte Svenska Yles debatt på något annat sätt än att den förs på ett annat ställe. Alexander Bard är fortfarande en av debattörerna.
- Vi tycker att debatten är viktig och att den är en del av ett större fenomen. Många unga män känner sig vilsna i dagens samhälle och behöver få en röst. Det här är problem som vi vill öppna och diskutera.
Anledningen till att ÅA satt stopp för debatten är att så många vid akademin känner sig kränkta av hur debatten skulle läggas upp. Både Nyman och Sundquist säger att meningen inte är att någon ska bli kränkt.
Sundquist säger att det inte är en metoo-debatt utan det är en debatt om jämställdhet ur männens perspektiv på den internationella mansdagen 19.11.2018.
Debatten skulle hållas i auditoriet Armfelt den 19 november.
Läs artikeln och alla kommentarer här.
Artikeln har uppdaterats med Johan Nymans och Hasse Sundquists kommentarer 5.11.2018 kl. 18.22.