Sibbobon Rolf Björkell får Folktingets medalj: "Föreningarna har otroligt stor betydelse"
I år får Sibbobon Rolf Björkell fira Svenska dagen lite extra mycket. Han ska nämligen åka till Åbo för att tilldelas Folktingets förtjänsttecken.
- Det känns bra. Man kan säga att det är tudelade känslor som kommer fram när man i den här åldern ska få en utmärkelse. Förstås är man först glad över det, för det andra börjar man fundera hur långt man är i livet.
Utmärkelsen kom som en total överraskning för Björkell och han är märkbart rörd när han talar.
- Jag kan sjäv inte ens precisera vad det är som skulle förära mig medaljen, men jag är glad i alla fall.
Björkell är anspråkslös, men i Folktingets motivering till varför han tilldelas förtjänsttecknet räknas det upp en hel del meriter:
Det som jag själv är stoltast över är nog våra barn. Det andra är bara praktiskt jobb
Björkell har jobbat vid Lilla Teatern och vid Svenska teatern. Han har varit med i kommunpolitiken i Sibbo i fyrtio år och suttit både i fullmäktige och i styrelsen.
Dessutom har Björkell varit väldigt aktiv inom föreningslivet samt tagit initiativ till Sibbomässan.
På frågan om vad Björkell själv tycker är det viktigaste han gjort kommer svaret snabbt:
- Det som jag själv är stoltast över är nog våra barn. Det andra är bara praktiskt jobb.
Fyra årtionden inom kommunpolitiken
När vi går in på kommunpolitiken är det lättare för Björkell att peka ut de mest betydelsefulla sakerna han jobbat för:
- Det är ofta så i kommunpolitiken att man strävar efter mycket men snabbt märker att man har ganska lite att säga till om. Det som jag är mest glad över är Servicehuset Linda som jag gjorde initiativet till. Så har vi också Allaktivitetshuset som det hette då, det blev sedan bibliotek och Topeliussalen.
Box skola hör också till den kategorin.
- Jag minns nog att det var ett hårt kämpande att få en ny skola. Den gamla skolan hade utetoaletter och det var argumentet för att man skulle bygga en ny.
Det var också Björkell som tog initiativ till att få renoveringsbidrag till föreningslokalerna i Sibbo.
- Då fick vi hundratusen mark till varje föreningslokal i tur och ordning. Vi har våra föreningslokaler i Sibbo i väldigt bra skick och det beror säkert till en stor del på den här insatsen från kommunens sida.
Passion för föreningsliv
Föreningarna, ja. När Björklund räknar hur många föreningar han tillhör så kommer han upp i åtminstone tretton stycken.
I flera av dem, bland annat i Svenska Folkpartiet i Sibbo rf. och i Nylands Svenska Ungdomsförbund rf., har Björkell varit ordförande.
Både Sibbo Företagare rf. och Sibbo Pohjola Norden har dessutom utnämnt honom till hedersordförande.
Enligt Björkell är föreningsarbetet viktigt för att uppehålla det svenska i Finland.
- Föreningarna har en otroligt stor betydelse. Det är också en tradition som man för vidare, det är inte bara språket. Jag hoppas att ungdomarna ska ta i beaktande att de har både nytta och nöje av föreningsliv.
Som ett exempel nämner Björkell Nyländsk afton, ett musikevenemang som ordnas årligen av Nylands Svenska Ungdomsförbund.
- Jag har själv varit initiativtagare till Nyländsk afton och där har ju ungdomarna möjlighet att komma fram och visa upp sig. Det är flera av dem som har gått en lång och ganska lyckad väg i sitt värv via evenemanget.
Även som pensionär är Björkell aktiv inom föreningslivet, ofta tillsammans med frun Viola Björkell.
- Jag försöker fördriva tiden på sunt och förnuftigt sätt och umgås med goda vänner. Har jag möjlighet så gör jag gärna resor och tittar mig omkring. Nog får jag tiden att gå, säger Rolf Björkell.
Teaterjobb
Många Sibbobor känner säkert till Rolf Björkell som kommunalpolitiker eller föreningsaktiv, men att han arbetat på teater kan vara en nyhet för vissa.
År 1958 sökte Björkell jobb på Lilla Teatern. Han var nygift och behövde extra pengar. Den första av parets tre döttrar föddes samma år.
Om dagarna jobbade Björkell som eltekniker på ett företag. Om kvällarna skötte han belysningen och byggde dekor på Lilla teatern.
- Jag måste ha skött jobbet bra, för de frågade om jag inte fortsätter ett år till. Så jag jobbade där i var det nu 13 eller 17 år totalt.
Därefter blev Björkell teknisk chef vid Svenska Teatern.
- Jag hade hand om hela den tekniska sidan, från sömmerskor och snickeri till belysning och så vidare.
Efter det började Björkell jobba som gymnastiklärare i Sibbo, och därefter på Nickby elektriska affär som han ägde tillsammans med sin bror.
Svenskan i Sibbo
Under åren som kommunpolitiker har Björkell upplevt att finsk- och svenskspråkiga Sibbobor kommit bra överens.
- När jag började vara med i kommunpolitiken så talade man bara svenska. Så småningom började det komma med finska. Några stora meningsskiljaktigheter har vi aldrig haft när det gäller språket.
Överlag anser Björkell att svenska dagen är betydelsefull.
- Att vi är svenskspråkiga är ju vår identitet. Jag hör inte till dem som ivrar för att alla som talar finska måste kunna svenska, för alla vi svenskspråkiga kan inte heller finska. Men det är helt klart att det är bra att kunna båda språken, och ser man lite längre fram så är det bra att kunna vilket språk som helst.
Vad är då drivkraften bakom att orka engagera sig både i politik och föreningsliv vid sidan om jobb och familj?
- Jag sover lite, det är väl min drivkraft, skojar Björkell.
Sedan blir han allvarlig.
Jag sover lite, det är väl min drivkraft
- Jag har fått goda vänner. Det ligger inga ekonomiska eller egoistiska intressen i att engagera sig i politik och föreningsliv, det är nog för att få umgås med andra. Säkerligen så har jag väl kunnat göra någon nytta med tanke på det som ska hända, att jag får en utmärkelse.
Björkell är inte nervös inför att åka till Åbo och ta emot utmärkelsen.
- Absolut inte, jag har ju själv ställt till med det, säger han med en glimt i ögat.