Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU:s finansministrar kräver ny budget av Italien – regeringen i Rom säger fortfarande nej

Från 2018
Uppdaterad 06.11.2018 19:29.
Giovanni Tria
Bildtext Italiens finansminister Giovanni Tria försvarade den italienska regeringens budgetförslag i Bryssel. I förgrunden EU:s tidigare budgetdirektör Nadia Calviño som numera är finansminister i Spanien.

Euroländernas finansministrar kom med ett klart budskap till Italien vid sitt möte i dag. Regeringen i Rom måste ändra på nästa års budgetförslag för att leva upp till EU:s regler.

Finansministrarna backar därmed upp EU-kommissionen som nyligen fattade ett historiskt beslut om att kräva revideringar i budgeten av den italienska regeringen.

- Ett starkt budskap från alla medlemsländer var att Italien bör få ordning på sina egna angelägenheter, sade Finlands finansminister Petteri Orpo efter mötet.

Orpo ville inte spekulera i om en kompromiss med Italien är sannolikare nu än före mötet. Det viktigaste är enligt honom att sända att tydligt budskap till den italienska regeringen.

I ett gemensamt ställningstagande skriver finansministrarna att de ser fram emot en öppen och konstruktiv dialog mellan Italien och EU-kommissionen.

Eurogruppens ordförande Mario Centeno hoppas att dialogen med Italien ska övertyga marknaden om att Italien förbinder sig vid att upprätthålla sunda statsfinanser.

Italien vägrar att backa

Den italienska regeringen visar ändå inga tecken på att backa i fråga om budgeten. Finansminister Giovanni Tria betonade att Italiens statsskuld kommer att minska som ett resultat av den stimulerande budgeten.

Det här är stick i stäv med vad EU-kommissionen anser. Enligt kommissionen borde Italien satsa på att minska på det offentliga underskottet, inte att öka det som man nu gör.

Förhoppningen är att Italien ska vara villig att presentera ett nytt budgetförslag tills den 13 november då kommissionens tidsfrist löper ut.

Om Italien inte ändrar på sitt budgetförslag kommer landet sannolikt att utsättas för sanktioner från kommissionen.