Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rättegången mot El Chapo inleddes med säkerhetsarrangemang på militärnivå

Från 2018
Poliser utanför Brooklyn federal court.
Bildtext Vägar stängdes av utanför domstolen där El Chapos rättegång ska hållas.
Bild: EPA-EFE

På måndagen inleddes rättegången mot den ökände, mexikanska drogbaronen Joaquín Guzmán i New York med juryval. Guzmán har rymt från mexikanskt fängelse två gånger och har ett våldsamt och blodtörstigt, för att inte tala om hämndlystet gäng, så såväl den åtalade som alla andra inblandade är under sträng bevakning.

Joaquín "El Chapo" Guzmán transporteras med beväpnade pansarfordon, och då han åker från sin högsäkerhetscell på Manhattan till den statliga domstolen i Brooklyn spärrar man av ikoniska Brooklyn Bridge.

Det har åklagaren medgett att man måste få ett slut på, så alternativa transportvägar utreds. Det är dock oklart om ett sådant finns: risken för att El Chapo försöker fly är hög.

Den mexikanska drogkungen El Chapo efter att han gripits 2014.
Bildtext El Chapo.
Bild: EPA/MARIO GUZMAN

Han är nämligen kartellernas alldeles egna utbrytarkung – då han för andra gången flydde från fängelset 2015 gjorde han det genom en 1,5 kilometer lång tunnel som hans män hade grävt till hans dusch.

Så åklagarna låter inte honom försvinna ur sikte. Det samma gäller för jurymedlemmarna som väljs till rättegången: de kommer delvis att försättas i skyddsprogram under rättegången, och deras namn, yrke och all annan personlig information kommer hållas hemligt.

El Chapo, Sinaloakartellens mordiska Houdini

Målet: att nedmontera kartellverksamheten

USA går hårt åt kartellerna, med det uttalade målet att avskaffa de dödliga organisationerna. Då han utlämnades till USA för ett par år sedan sade statsåklagare Robert Capers att USA inte kommer att vila före de nedmonterat kartellernas ledarskap.

- Guzmán Loera står åtalad för våld, inklusive tortyr och mord, med syftet att hålla handeln med droger mellan USA och Mexiko i ett järngrepp. Han har tjänat miljarder av dollar, sade Capers då.

Det kan vara svårt. Guzmán efterträddes av sin högra hand Ismael "El Mayo" Zambada och delvis av sina söner, Iván Archivaldo och Jesús Alfredo, och där sönerna visat sig vara enklare att spärra in (men svåra att åtala) är Zambada en svårfångad fisk.

Zambada har i intervjuer sagt att han är försiktigare, för att han hellre dör än åker i fängelse.

Flera månaders kalas

Rättegången mot El Chapo förväntas ta åtminstone fyra månader. Hans advokater menar att den sällsynta anonymitet som beviljats juryn och vittnen är orättvis "för att den implicerar att Guzmán är farlig".

Tidigare i somras menade försvaret att Guzmán kanske bara varit en underofficer i kartellen, och bad myndigheterna utreda möjligheten.

Diskussion om artikeln