I Leipzigs Röda Stjärna hör sport och politik ihop – division 7-lagets fans får se upp för nynazister på bortamatcherna
Sedan ytterhögern drog ut på gatorna i tyska Chemnitz har man i Tyskland frågat sig hur starka de högerextrema krafterna i delstaten Sachsen egentligen är. I diskussionen har Sachsen ofta betecknats som en delstat där man ignorerat eller åtminstone tigit ihjäl problemet. Men det finns ändå de som redan länge öppet har ställt sig emot extremhögern.
Leipzigderby i Landesklasse Nord i Sachsen. Hemmalaget Röda Stjärnan möter SG Rotation Leipzig 1950.
För att vara en match på liganivå sju är Sportpark Dölitz väl fylld. Den rätt så kyliga oktobertermiddagen till trots har en publik på omkring trehundra personer samlats för att se matchen.
Publiken är ändå lite annorlunda än vad den brukar vara på liknande matcher.
Här hittar man förstås de gamla gubbarna, men också unga aktivister och punkare sida vid sida med barnfamiljer.
För fotbollsklubben Röda stjärnan är inte bara sport, det är också något av ett politiskt projekt.
”Mer av en byggfirma”
– Vi var politiskt aktiva redan som tonåringar i slutet av 1990-talet, men det som i vårt fall var lite speciellt var att vi också spelade fotboll och till och med hade vissa framgångar, säger Adam Bednarsky som var med om att grunda klubben år 1999.
Idag är Röda Stjärnan en av de mest medlemsstarka sportklubbarna i staden och fotbollen bara en del av verksamheten.
Många grenar har kommit till och man satsar mycket på att erbjuda barn och unga en möjlighet att idrotta.
– Vi ser det här som vår viktigaste sportsliga bedrift, säger Bednarsky som representerar vänsterpartiet Die Linke i stadsfullmäktige i Leipzig.
Stolt visar han upp de idrottsanläggningar klubben har rustat upp under de senaste åren.
– Ibland känns det här mer som en byggfirma än en idrottsklubb, skrattar Bednarsky.
Hemmaplan det alternativa Connewitz
Inför matchen träffar jag också Max, som är en av spelarna i representationslaget. På grund av en skada tvingas han ändå stå över matchen mot SG Rotation.
– Jag har länge varit intresserad av politik och det ville jag på något sätt kombinera med sporten. Jag tycker att det här är en bra kanal att sprida ett budskap till många mänskor.
– Föreningen är dessutom som en enda stor familj, säger Max.
Mot rasism, mot homofobi och för ett tolerant och öppet samhälle. Med de här budskapen har sportklubben blivit en institution i stadsdelen Connewitz i Leipzig.
En stadsdel känd för att vara röd och alternativ och en stadsdel som just därför angreps av nynazister en januarinatt 2016.
De högerextrema kravallerna började på den plats där jag i dag träffar Adam Bednarsky. Utanför Röda Stjärnans fanshop, som då slogs i bitar.
Hoppas på mer engagemang
– Argumenten för att dra upp strikta gränser mellan sport och politik skriver vi inte under. Genom sporten kan man förmedla centrala demokratiska värderingar, i synnerhet här i östra Tyskland där sportklubbarna oftast är det sista stycket civilsamhälle som finns kvar i byarna, säger Bednarsky.
– I synnerhet här i Sachsen där man dras med en allt starkare ytterhöger är det viktigt att det finns motkrafter, som till exempel vi i Röda Stjärnan, säger Max.
I Tyskland finns enstaka fotbollsklubbar som öppet tar politisk ställning, den mest kända av dem utan tvekan Hamburgklubben St. Pauli.
I Leipzig hoppas man att fler klubbar, i synnerhet bland de stora, mer aktivt ska ta ställning i samhälleliga frågor.
– Ser man på händelserna i Chemnitz så har alla ett ansvar. Det här gäller politiken, skolan och stora delar av civilsamhället. Här kan och får sporten helt enkelt inte tiga, säger Bednarsky.
Att större klubbar som Eintracht Frankfurt och också Chemnitzer FC klart har positionerat sig ser han som ett steg i rätt riktning.
Men han håller också fast vid att ord måste följas av handling, det får inte bara handla om symbolpolitik.
Svåra bortamatcher
I samband med ytterhögerns protester i Chemnitz i slutet av sommaren fanns också högerextrema fotbollshuliganer på plats.
För Röda Stjärnan är bortamatcherna ofta påfrestande och till och med farliga tillställningar.
Ofta kommer det till stora polispådrag under bortamatcherna – och det här alltså då på liganivå sju där motståndarna bär namn som SV Lipsia 93 Eutritzsch, SV Liebertwolkwitz eller ATSV FrischAuf Wurzen.
Den senaste attacken mot klubbens fans inträffade i samband med en bortamatch i början av oktober.
– Det är klart att där folk som vi samlas och organiserar oss i en klubb så finns det förstås nynazister som försöker angripa oss. Det har vi råkat ut för flera gånger under de senaste åren, säger Bednarsky.
– Samhällsklimatet är på många sätt mycket jobbigt just nu. Att ytterhögerkrafterna har blivit starkare är något vi förstås tvingas bemöta då vi åker runt med ett klart politiskt budskap, säger spelaren Max.
– Vi räknar förstås med att vi blir fientligt bemötta, men det är inget man vänjer sig vid.
Och Leipzigderbyt, det vanns den här gången av SG Rotation med siffrorna 2-0. Röda Stjärnan kämpar för tillfället inte bara mot de politiska vindarna utan också mot nedflyttning.