Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Nadja Andersson äter mat hon hittar i soporna: “Ju mer jag gör det desto större blir känslan av stolthet”

Från 2018
Bilderboksförfattaren Nadja Andersson.
Bildtext Nadja Andersson har inga problem med att sopdyka. Det hon inte vill ha ger hon till sina vänner.
Bild: Cata Portin

Finländare slänger i snitt 24 kilo fullt ätbar mat per person varje år. Räknar vi också med mat som blivit dålig slänger vi närmare 80 kilo mat per person och år.

Det här utnyttjar Nadja Andersson, som ofta letar efter sin mat bland affärernas sopor.

Hon jobbar som frilansillustratör och konstnär, bor i Helsingfors och har sopdykt sedan 2011 - eller dumpstrat som hon själv väljer att kalla det.

- Ordet sopdyka, eller roskisdyka, har fått en lite negativ klang, säger hon.

I Norge såg hon hur mycket mat som slängs bort

Allt började när Nadja jobbade i ett kök i Norge. Hon var 19 år gammal och fick insikt i hur mycket bra mat som slängdes bort.

- Det började från det att jag tog med mig mat hem efter arbetsdagen. Det gjorde mig också medveten om hur mycket bra och färsk mat som hamnar direkt i soporna utanför butiker eller restauranger.

Några år senare sommarjobbade hon i Norge igen och då började hon dumpstra utanför den lokala bybutiken.

- Jag jobbade kväll och på natten när jag gick hem från jobbet såg jag ofta helt färska varor i soptunnorna.

Sparar pengar och är bra för miljön

Nadjas intresse för dumpstring bottnar i både ekonomiska och etiska orsaker. Hon dumpstrar oftast under somrarna och det är också då hon försöker spara pengar.

- Men det är absolut något som tilltalar mig från ett etiskt perspektiv. Det passar bra in i min världsbild - att inte köpa exempelvis färska grönsaker om jag kan hitta dem i soporna.

Björn som letar efter sopor vid en soptunna.
Bildtext Sopdykning är inget att skämmas för, tycker Nadja. Och björnen.
Bild: CC / Foerster

Nadja dumpstrar alltså i perioder, och den första gången hon ska göra det känns det oftast lite skamset.

- Det är ganska intressant eftersom jag egentligen inte skäms över det. Men det känns lite som att jag går och stökar till bland någon annans saker.

Efter en tid försvinner ändå skamkänslan.

- Ju mer jag gör det och ju mer mat jag hittar, desto mer får jag i stället en känsla av stolthet över att ta till vara den här maten, säger hon.

Berättade först inte för någon vad hon höll på med

I början berättade inte Nadja för någon att hon letade efter mat bland affärernas sopor, men nu gör hon det, och hon lägger till och med upp sina fynd på Instagram.

- Det beror på att det blivit en mer öppen diskussion i media om klimatförändring, nedskräpning och plastkonsumtion. Det är frågor jag tänkt på länge, men nu har det blivit mer allmänt att man pratar om det.

Hur reagerar människor när de får veta att du dumpstrar?

- En del har fördomar men oftast är de bara nyfikna. De undrar vad jag hittar där, hur smutsigt det är och sådant. Att sätta upp bilder på Instagram har varit ett bra sätt för mig att visa vad det handlar om. Jag kan till exempel visa att jag hittat sex flaskor olivolja och fråga om någon vill ha.

Förr var det lite skamset att handla på loppmarknader, men nu gör alla det. Nadja hoppas att också dumpstring ska bli något som accepteras allt mer i samhället.

Kolla upp lagen innan du dumpstrar

Nadja råder alla som vill testa på dumpstring att först kolla upp hur lagen i landet man befinner sig i ser ut. Det är nämligen inte lagligt överallt i världen.

Hur fungerar det då i Finland? Nå, det bästa är att kolla med butiken om det är okej att man gräver i deras soptunnor.

Enligt lagen får du inte bryta in dig någonstans, så ifall finns det lås på soptunnorna eller om de står i ett låst inhägnat område får du så klart inte bryta dig in.

Man som rotar i en soptunna.
Bildtext Det bästa är att först kolla med affären om det är okej att du letar igenom soporna.
Bild: CC

Men lagen är ändå inte helt kristallklar här. Det är till exempel oklart om det är så att butiken ger upp sitt ägande av produkten när den slängs.

I princip kan alltså sopdykning ses som stöld, men det har ännu inte hänt att någon skulle ha blivit dömd för snatteri för att de grävt i en soptunna.

Kött tar hon aldrig med sig

Nadja är inte rädd för att äta det hon hittar i soporna, men det finns en del varor hon aldrig tar med sig från soptunnorna – kött till exempel.

- Jag äter inte kött så det är inte ett problem, men jag skulle nog annars också vara jätteförsiktig med köttprodukter. Jag äter inte heller bröd eller veteprodukter, men jag brukar ofta fråga kompisar om de vill ha av de produkter jag inte äter.

En hög med frukter och grönsaker på ett trägolv.
Bildtext Nadja letar mest efter grönsaker och frukter.
Bild: CC0/Stocksnap.io/Alona Kraft

Nadja själv tar mest tillvara på färska grönsaker och frukter. Hon har också hittat produkter som kaffe, olivolja, kryddor och sådant som egentligen inte blir gammalt.

- I somras hittade jag en hel låda med kaffebönor. Det är ju inget fel på dem men bäst före-datumet hade gått ut och därför hade de slängts.

Finns det något du nästan alltid hittar?

- Av någon orsak hittar jag mycket röd paprika, och ganska mycket banan också eftersom de inte säljer så bra efter att de blivit brunfläckiga. Oftast är de ju ändå helt bra under skalet. Avokado kan jag också hitta, säger Nadja.

En kompis blev magsjuk

Nadja har aldrig blivit sjuk av maten hon dumpstrat, men hon har sett en kompis bli det.

- Det är ju inte säkert att det var från soporna, men en kompis till mig hade hittat en massa godispåsar som hon tog hem och åt från utan att först tvätta dem. Då hade hon ju rört i påsarna som kanske hade en massa bakterier på sig - för att sedan äta godisarna direkt från handen.

Nadjas tips till nybörjaren

Hygien är viktigt när det kommer till dumpstring och att tvätta allt, vare sig det är förpackat eller inte, är också ett av Nadjas tips till nybörjaren.

- Min rutin är att lägga allt i diskhon och diska det med varmt vatten och diskmedel. Genom att lukta och titta på maten håller du också koll på att den inte är gammal.

Skräp på marken framför sopsorteringskärl
Bildtext Lämna det snyggt efter dig. Inte så här.
Bild: Yle/ Eva Frantz

Ett annat tips är att visa respekt mot affären och andra eventuella sopdykare. Om du hittar många bra saker är det nämligen lätt att ryckas med av någon slags samlariver vilket gör dig girig och slarvig när du letar mat.

- Det är viktigt att du inte stökar till det. Du ska inte riva sönder en massa soppåsar och sprida ut skräp. Du har din väska och plockar försiktigt ut det du ska ha och knyter ihop påsar eller annat du öppnar, så att du lämnar soptunnan i ett bra skick.

Vid alla affärer där Nadja dumpstrat har ägaren efter en tid blivit medveten om att hon gör det.

- Därför har jag också haft som policy att ifall jag någonsin skulle bli ombedd att avlägsna mig så skulle jag absolut respektera det.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln