Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Internationella valutafonden spår minskad tillväxt i Finland nästa år – berömmer Finlands ekonomiska system

Från 2018
En medelålders man i kostym står framför Finlands banks plakat.
Bildtext Alasdair Scott vid IMF.
Bild: Lehtikuva

En expertdelegation från Internationella valutafonden IMF bedömer att Finlands ekonomiska tillväxt blir långsammare nästa år. Delegationen har överlämnat sina kommentarer om det ekonomiska läget till myndigheterna.

IMF beräknar att tillväxten i år uppgår till 2,8 procent och år 2019 till 1,9 procent.

Delegetationen, som befinner sig på sitt årliga besök i Finland för att träffa finanspolitiska påverkare, slår fast att det är den minskade internationella efterfrågan och åtstramningen av finansieringsvillkoren som ligger bakom den krympande tillväxten nästa år.

Den ökade protektionismen i världen ökar också på risken för att tillväxten mattas av, säger delegationens ordförande Alasdair Scott.

IMF: Arbetslösa bör lockas att söka nytt jobb genast

IMF konstaterar att den ekonomiska återhämtningen i Finland fortsätter för tredje året i rad och att arbetslösheten sjunkit till sin lägsta nivå sedan 2011. Det finansiella systemet betecknas som sunt.

IMF rekommenderar att man borde öka på dynamiken på arbetsmarknaden genom att bland annat gå in för större flexibilitet i fråga om lokala löneavtal.

Arbetslöshetsförmånerna borde ändras så att de ökar på de arbetslösas vilja att söka arbete genast då de blivit arbetslösa. Samtidigt ska ett starkt skyddsnät upprätthållas, slår IMF fast.

Arbetslösheten har minskat under det senaste året, men vid valutafonden pekar man på de stora regionala skillnaderna.

Enligt IMF kan det krävas mer politiska åtgärder för att få arbetskraften att flytta till orter där det finns arbete.

Källa: Finlands Bank

Diskussion om artikeln