Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Abortfrågan seglar upp som politiskt slagträ också i Norden – Gudrun Schyman: "I den nationalistiska ideologin så har kvinnan en speciell roll – att leverera nya medborgare"

Från 2018
Demonstration mot strängare abortlag  i Polen.
Bildtext På många håll i Europa blir abortlagstiftningen strängare, däribland i Polen. Men även i de nordiska länderna dyker abortfrågan upp i den politiska diskussionen. Bilden är från en demonstration mot strängare abortlag i Polen.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Internationellt finns det stora skillnader när det gäller kvinnors rätt att göra abort och på många håll är abortfrågan kontroversiell. Trots att abort har varit lagligt i de nordiska länderna sedan 1970-talet används abortfrågan med jämna mellanrum som politiskt slagträ också i Norden.

Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt Initiativ i Sverige, är inte förvånad över att abortfrågan dyker upp mer också i den nordiska politiska debatten.

- Det är inte konstigt. Det konstiga är att många tror att det är en självklarhet att vi ska ha fri abort. Det är det verkligen inte. Det är ju en politisk kamp som ligger bakom den lagstiftning som vi hittills haft i våra nordiska länder – den lagstiftningen måste vi uppenbarligen försvara, säger Schyman.

Gudrun Schyman.
Bildtext Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt Initiativ, säger att abortlagstiftningen i de nordiska länderna inte är en självklarhet.
Bild: IBL

Norska statsministern beredd att skärpa abortlag

Förra veckan avvärjde den norska statsministern Erna Solberg en regeringskris genom att lova en strängare abortlagstiftning för att vinna stöd av vågmästarpartiet Kristelig Folkeparti och på så sätt kunna behålla regeringsmakten i landet.

- Abortlagen är en grundläggande rättighet för kvinnor att kunna kontrollera och bestämma över sina egna liv och det är ofta den lagen som hamnar på förhandlingsbordet, säger Cathrine Linn Kristiansen på organisationen Kvinnefronten, som grundades för över 40 år sedan uttryckligen för att kämpa för fri aborträtt i Norge.

När statsminister Erna Solberg uttalade sig förra veckan sade hon sig vara beredd att diskutera skärpningar av den norska abortlagen. Det handlar bland annat om att stryka formuleringar som gäller efter den tolfte graviditetsveckan som ger kvinnor rätt att avsluta en graviditet om fostret visar sig ha en allvarlig sjukdom.

Erna Solberg talar till sina väljare.
Bildtext Erna Solberg avvärjde en regeringskris i Norge förra veckan genom att lova en strängare abortlagstiftning.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Kristiansen konstaterar vidare att högerpartierna, såsom Solbergs Høyre-parti, är de som först är redo att öppna dörren för möjligheten att samarbeta med kristna partier och i förlängningen försämra kvinnors rättigheter.

- De har inte ryggrad när det gäller kvinnors rättigheter, de förhandlar hellre bort deras rättigheter för att få regeringsmakt. För det är inte en prioritet för högerpartierna, säger hon.

Abortdiskussion på flera håll

Det är ju inte bara i Norge som abortfrågan dykt upp i den politiska debatten i Norden på sistone.

I Sverige blossade frågan om aborträtten upp under höstens valrörelse, då Sverigedemokraterna ville sänka gränsen för fri abort. Sverige har den mest liberala abortlagstiftningen av de nordiska länderna och under riksdagsvalkampanjen talade Sverigedemokraterna för att sänka den nuvarande gränsen från 18:e graviditetsveckan till vecka 12.

Det här mötte stort motstånd från de övriga partierna, vilket gjorde att Sverigedemokraterna tonade ner sina ståndpunkter. Aborträtten blev därför ingen större fråga i valrörelsen, berättar Schyman.

Abortfrågan har också diskuterats nyligen i Finland

I Finland aktualiserades abortfrågan också under hösten i samband med utrikesminister Timo Soinis abortmotstånd, som också ledde till en misstroendeomröstning mot honom i riksdagen i slutet av september.

Enligt gynekologen Dan Apter förekommer abortfrågan inte i någon större utsträckning i den politiska diskussionen i Finland. Men när väl frågan dyker upp brukar den göra det i samband med riksdagsval.

- Det är en fråga som väcker känslor och intresse som förefaller kontinuerligt aktuell, säger Apter.

Riksdagsledamoten och läkaren Päivi Räsänen (KD) konstaterade i tisdags, då hon också gav ut en bok om abort, att abortfrågan diskuteras för lite i Finland.

- Jag hoppas att det här blir en valfråga. Vi behöver förändringar i lagstiftningen, sade Räsänen under bokens lanseringstillfälle i Lilla Parlamentet.

yle tv1, päivi räsänen
Bildtext Riksdagsledamoten Päivi Räsänen vill att aborträtten ska bli en valfråga i nästa års riksdagsval.

Räsänen anser bland annat att social- och hälsovårdspersonalen skulle ges rätt att välja att inte utföra abort om övertygelsen inte tillåter det. Tidigare har frågan om samvetsfrihet, det vill säga införandet av möjligheten för läkare och barnmorskor att vägra utföra en abort på grund av etisk eller religiös övertygelse, drivits av just Kristdemokraterna.

För några år sedan behandlade riksdagen också ett medborgarinitiativ om att införa den möjligheten i Finland, men förslaget röstades ner. I Sverige och Norge har samvetsfriheten också figurerat inom abortdiskussionen.

Finska abortlagen är konservativ men tolkas liberalt

Den finska abortlagstiftningen härstammar från 1970. Lagen är därför konservativt formulerad men tillämpas i praktiken mer liberalt, säger Apter.

I Finland gäller att kvinnor före den tolfte graviditetsveckan behöver tillåtelse av läkare för att göra abort genom att uppfylla vissa kriterier. Det vanligaste är att man hänvisar till sociala eller ekonomiska skäl, vilket enligt lagtexten lyder att ”skötseln av barnet med beaktande av kvinnans och hennes familjs levnadsförhållanden samt övriga omständigheter skulle vara avsevärt betungande för henne".

- I praktiken får kvinnor på begäran abort i Finland. Kvinnan är själv huvudtolkaren av om skötseln av barnet skulle vara avsevärt betungande, och läkaren sätter sen krux i pappren, säger Apter.

Abordikussionen börjar igen
Bildtext Gynekologen Dan Apter säger att abortfrågan dyker upp i den finska politiska debatten med fyra års mellanrum, det vill säga i samband med riksdagsval.
Bild: Yle/Savolainen

Apter anser att ändå lagen borde uppdateras för att bättre motsvara verkligheten.

- Men det finns andra problem i hälsovården som prioriteras. Så fast jag gärna skulle se en ändring av abortlagstiftningen så att den bättre motsvarar praktiken så är det kanske inte aktuellt att börja förändra den i dagens läge, säger han och syftar på social- och hälsovårdsreformen.

"Ju mer politiskt inflytande nationalisterna får, desto mer lyfts abortfrågan"

Enligt Schyman har abortfrågan aktualiserats mer till följd av en bredare politisk utveckling som syns i Norden och i Europa.

- Det är en konsekvens av att de nationalistiska och traditionalistiska krafterna har stärkt sitt politiska inflytande. Vi ser ju det i andra europeiska länder, det har varit väldigt tydligt i Polen. Men det finns även andra länder där man börjat titta på familjelagstiftningen och backar den bakåt. Kvinnors rättigheter står alltid överst på den nationalistiska politiska dagordningen – att vi ska tillbaka till det som var förr.

Men varför är abortfrågan en fråga som engagerar nationalistiska och konservativa partier?

- Synen på kvinnor, män och familjen inom den nationalistiska sfären är ju att vi ska utgå från våra biologiska rötter och fötter. Det är det som ska prägla våra livsval. I den nationalistiska ideologin så har kvinnan en speciell roll och det är att leverera nya medborgare till nationalstaten. Det är många nationalistiska ledare som talar väldigt högt för det numera, säger Schyman.

I den nationalistiska ideologin så har kvinnan en speciell roll och det är att leverera nya medborgare till nationalstaten

― säger Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt Initiativ i Sverige

Kristiansen på Kvinnefronten lyfter fram att införande av begränsningar för kvinnors möjlighet till abort inte leder till att kvinnor slutar göra aborter.

- Då behöver man ta till alternativa metoder, där kvinnor med pengar har möjlighet att resa utomlands för att göra abort eller att kvinnor gör aborter på farliga sätt som riskerar liv och hälsa. Det finns inte ett samhälle utan aborter, det finns bara trygga eller otrygga aborter, säger Kristiansen.

Diskussion om artikeln