Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Politiker, se till att det finns säkra ställen för offer av människohandel" - Som enskild individ är det svårt att hjälpa, säger studerande vid Kyrkslätts gymnasium

Från 2018
Tre studerande står framför en tegelvägg. Samuel Berg (t.v.), Rebecca Sandfors och Robin Forsman.
Bildtext Rebecca Sandfors (i mitten) säger att projektet varit tungt men samtidigt roligt, eftersom de behandlat ämnena bland annat genom lekar. Samuel Berg (till vänster) och Robin Forsman tycker att projektet varit lärorikt.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Studerandena Samuel Berg, Rebecca Sandfors och Robin Forsman visste inte hur stort fenomen människohandel är och att det också förekommer i Finland. De studerar vid Kyrkslätts gymnasium, som är pilotskola för projektet Dream business.

- Man vill inte tala om människohandel i vardagen. Många vet att det sker men känner sig kanske hjälplösa inför det, säger Anki Hellberg-Sågfors, en av de drivande krafterna bakom projektet Dream business.

Hon säger att det är viktigt att studerande får fundera på vad de tänker om sexuellt våld.

- Idag möter man sexuellt våld i reklam, i film och i låttexter. Projektets utgångspunkt är inte att komma med pekpinne - vi vill skapa en miljö där frågorna kan diskuteras, säger Hellberg-Sågfors.

Filmen väckte tankar om hur hemskt människohandel kan vara. Jag undrar själv vilket det enklaste sättet är för offren att fly

― Rebecca Sandfors, studerande

Projektet består av en film som studerandena ser och sedan diskuterar och bearbetar.

- Filmen väckte tankar om hur hemskt människohandel kan vara. Jag undrar själv vilket det enklaste sättet är för offren att fly. I filmen lyckas huvudpersonerna fly rätt så lätt, säger studerande Rebecca Sandfors.

- Jag glömde bort vad filmen handlade om och förstod först ingenting. Men mot slutet förstod man att människohandel är en ond cirkel som det är svårt att komma ut ur, säger studerande Robin Forsman.

Studerande Samuel Berg tyckte däremot inte om filmen.

- Enligt mig var det en dålig film. Men så fick vi veta att det var ett seriöst tema och att det handlar om stora problem.

Tre studerande står framför en sandplan. Samuel Berg (t.h.), Rebecca Sandfors och Robin Forsman.
Bildtext Studerandena Robin Forsman (till vänster), Rebecca Sandfors och Samuel Berg säger att projektet varit rätt kort, men ändå lärorikt.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Rättvist sex är bättre

Berg och Forsman har tittat närmare på människohandelns ekonomi.

- Jag har nog hört om människohandel förut men mina ögon har öppnats för hur stort fenomenet är och hur många människor som drabbas av det, säger Berg.

Sandfors har med andra studerande funderat på vad rättvist sex är.

- Vi pratade om hur man kan se till att sex är ömsesidigt - inte som i prostitution, där den ena vill och den andra inte vill.

Politikerna kunde se till att fler människor vet om människohandel, hur stort fenomenet är, att det är fel och att det inte borde ske

― Samuel Berg, studerande

Hon säger att hon inte tänkt på människohandel före projektet.

- Jag har vetat om att det finns men aldrig tänkt på att det kan finnas i Finland, till exempel i Helsingfors.

- I Finland handlar det ofta om kvinnor som kommit hit från ett annat land och inte har uppehållstillstånd. Därför kan de heller inte söka hjälp trots att de i princip är slavar, säger Berg.

"Fler borde veta om fenomenet och att det är fel"

- Det hör till skolans uppgift att presentera allt som hör till ett samhälle. Studerandena är nästan vuxna så de borde få veta så mycket som möjligt om den värld de ska ge sig ut i, säger läraren Lena Ray, som håller i projektet.

Hon tycker att studerandena tagit emot projektet väl med tanke på hur svåra saker det handlar om.

- De har velat ta reda på mer om människohandel och några har till och med valt att delta i projektet under sina håltimmar.

En glad kvinna står framför en tavla med plakat om människohandel.
Bildtext Läraren Lena Ray är stolt över sina studerande, som jobbar hårt med projektet.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Studeranden Sandberg säger att hon inte vet vad hon som individ kunde göra för att bekämpa människohandel.

- Om någon kommer fram till mig och berättar att det hänt något åt den så kanske jag kan hjälpa den, till exempel låta personen komma hem till mig medan jag kontaktar polisen. Men något mer vet jag inte.

- Säkert finns det organisationer som jobbar med det här. Jag tror inte jag ensam kunde hjälpa, säger Forsman.

Studerandena har ändå förslag på vad politikerna kunde göra.

- De kunde se till att det finns säkra ställen för offren. Som Samuel nämnde har en del av dem inte uppehållstillstånd - då kunde man kanske hjälpa dem här och skicka hem dem först efter att de fått terapi och annan hjälp, säger Sandberg

- Politikerna kunde se till att fler människor vet om människohandel, hur stort fenomenet är, att det är fel och att det inte borde ske, säger Berg.

Diskussion om artikeln