Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Lär dig fräsa och gör egna, lyxiga tak- och golvlister

Från 2018
Uppdaterad 16.11.2018 14:01.
Lär dig fräsa och gör egna, lyxiga tak- och golvlister - Spela upp på Arenan

I de flesta hus finns en hel del springor som behöver täckas med tak och golvlister, men det mest moderna är att inte ha taklister alls.

Att helt slopa lister är säkert det mest ekologiska med tanke på att det då inte behövs någon tillverkningsprocess, men gör du lister själv är det väl också hyfsat ekologiskt.

Golvlister är lätta att göra själv

Till golvlister behöver du brett virke, en överhandsfräs och ett fräsbett med lämplig profil.

Till en golvlist i ett trähus, som är från 30-talet eller äldre kan man använda ett ca 15 cm brett bräde, som gärna får vara 25 mm tjock.

Det enda som behöver göras är att fräsa in en profil i övre/yttre kanten av brädan. Ett avrunningsfräsbett med diameter på 10 mm fungerar utmärkt.

vit golvlist
Bild: Yle/Strömsö

I hus och lägenheter byggda efter 30-talet användes ofta tunnare och smalare lister. Om man vill göra lister till tex ett funkishus passar det bra att bygga upp golvlisten av en lite bredare men ganska tunn list som sätts bakom (ca 4 cm hög). Fram om den, där listen och golvet möts kan man sätta en rundad 15 x 15 mm tjock list.

Vill man pigga upp rummet ytterligare så kan man måla den rundade listen i en klar och tydlig färg.

Taklister kan se ut på tusen olika sätt

Här gäller nog samma riktlinje som när det handlar om golvlist, äldre hus, högre och mer dekorativ taklist. Desto närmare vår tid vi kommer blir taklisten mindre, den till och med försvinner helt.

Till den här taklisten behövs:

  • 1 st trälist som är 40 mm bred och ca 20 mm tjock, längden får vara lika lång som takkanten/väggen.
  • 1 st träbräda som är 150 mm brett och ca 20 mm tjockt.
  • En fräs och ett fräsbett, samma bett som i golvlisten passar utmärkt.
  • Cirkelsåg som kan ställas in så att den sågar i 45 graders vinkel.

Gör så här:

  1. Fräs ett spår i en kant (den som kommer neråt och inåt rummet) på den mindre listen.
  2. Såga kanterna av brädan i 45 graders vinkel, både nedre och övre kant. Såga den ena kanten med lutande klinga. Vänd sedan om brädan (inte snurra utan håll tex kärnsidan uppåt). Såga sedan den andra kanten med samma lutning. Vänd nu brädan så att kärnsidan kommer neråt och såga ännu en gång 45 graders vinkel i brädans kant. Denhär gången skall hälften av den andra 45 graders lutningen lämna kvar. Brädan har nu fått en pil liknande form i den ändan och en 45 graders sned lutning i den andra.
  3. Spika fast den smala listen på den bredare listen (Den del av den breda listen som har 45 graders sand lutning. Den kan placeras så att 15 mm av den (smalare listen) sticker ut över den breda listen.
  4. Måla listerna.

Listen kan man bygga på hur mycket man vill. En ytterligare list med en ny profil skulle göra taklisten ännu lyxigare. Det ser ut som om hela listen var gjord i ett stycke och det är det som gör den lite pompös trots att den endast är gjord av en smal list och ett tunt bräde.

Vit taklist
Bild: Yle/Strömsö