Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Från journalist till klinikdjurskötare – Emelie Jakobsson fick sitt drömyrke via läroavtal

Från 2018
Emelie Jakobsson
Bildtext Emelie Jakobsson.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Emelie Jakobsson var färdigutbildad men trivdes inte med sitt yrke. Skoltrött som hon var ville hon inte återgå till skolbänken och bestämde sig istället för att lära sig ett nytt yrke genom att jobba.

Varje år studerar ungefär 50 000 finländare, i alla åldrar, vid sidan om sitt jobb i form av läroavtal.

Emelie Jakobsson är en av dem. Hon inledde läroavtalsstudier på Djurklinik Johanna i Malax för två år sedan och blev färdig i början av det här året.

- Jag har alltid velat jobba med djur, ända sedan jag var liten. Jag hade läst om klinikdjurskötare och konstaterade att det kunde vara något för mig.

"Det var precis vad jag drömt om"

Jakobsson har en utbildning från förr, hon är journalist och har en politices magister. Men det var när hon började jobba som hon märkte att det inte var något för henne.

- Jag konstaterade att jag inte passade för det yrket, med den stressnivån. Och så var det svårt att hitta jobb, så jag hade lite andra jobb efter studierna. Jag mådde inte riktigt bra med jobben jag hade och visste inte vad jag ville hålla på med.

Jakobsson berättar att hon i princip blev utbränd. Men så ringde hon till djurkliniken hon nu jobbar på och frågade om hon kunde komma dit via läroavtal. Hon fick ett jakande svar.

- Det var precis vad jag drömt om.

Jakobsson har ADD och även om hon klarat skolan med rätt så bra betyg säger hon att hon alltid upplevt det som tungt att gå till skolan. Men att få jobba och lära sig samtidigt var annorlunda för henne.

- Under tiden jag varit på läroavtal har det inte varit tungt en enda gång. Inte heller veckorna som man suttit i skolbänken har varit tunga. För då har man vetat att man kommer tillbaks hit till jobbet och får arbeta.

Läroavtal innebär att 80 procent av studierna görs på en arbetsplats och resten som närstudier i en läroinrättning.

Tjäna pengar och utbilda sig samtidigt

Yrkesskolan Vamia i Vasa är en av de skolor som erbjuder läroavtal och nu under den nationella läroavtalsveckan ordnar de flera evenemang för att informera om läroavtal.

- Läroavtal är en jättebra möjlighet för de som vill studera något helt och hållet nytt. Eller för dem som redan jobbar någonstans, men skulle behöva något nytt i sina arbetsuppgifter, berättar Ami Kuula utbildningsplanerare för läroavtalstjänster vid Vamia.

Ami Kuula.
Bildtext Ami Kuula.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Det går att ingå läroavtal för olika yrkesexamen, men systemet gäller inte på högskolenivå. Kuula nämner som exempel att man kan studera till närvårdare, merkonom eller montör.

- Du jobbar med centrala arbetsuppgifter som motsvarar examensinnehållet. Via det systemet kan du avlägga examen utan att sitta jättemycket på skolbänken.

- Och så tjänar man pengar också, tillägger Kuula.

Det är också möjligt för företagare att ingå läroavtal, och till exempel få en företagarexamen.

Motivationen är viktig

Kuula säger att förutom en arbetsplats, behöver man även motivation ifall man vill ingå läroavtal. Något som Jakobsson håller med om.

- Egentligen tror jag läroavtal kan passa vem som helst. Bara man är tillräckligt intresserad och faktiskt vill lära sig ett yrke och jobba inom det, så tror jag nog det passar, säger Jakobsson.

Den nationella läroavtalsveckan pågår 5-11 november. De flesta svenskspråkiga yrkesskolor i Finland erbjuder olika läroavtalsutbildningar.