Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Kirurgen svor och funderade på att stänga såret och skita i allting" – Andrea Julin har lagt dramatiken i april bakom sig

Från 2018
Andrea Julin på VM-presskonferens, Lahtis 2017.
Bildtext Andrea Julin tävlade vid VM 2017, men hade en svår säsong 2017-2018.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Under veckoslutet gjorde skidåkaren Andrea Julin tävlingscomeback i skidspåren i Vuokatti. Det var egentligen planen hela tiden efter en ryggoperation i april, som visade sig vara besvärligare än planerat. När jag vaknade frågade kirurgen ifall jag kan röra på mina fötter, minns 24-åringen.

När Yle Sporten når Julin har hon nyss kommit hem från Norrvalla, där hon haft en träff med sin tränare Roland Villför.

Livet ler igen för Nykarlebyåkaren, som hade en oerhört problematiskt säsong 2017-2018.

Andrea Julin, IF Minken
Bildtext Julin tävlade vid Vuokatti i helgen.
Bild: Lehtikuva

Efter VM-debuten i Lahtis blev det inte många tävlingar under förra säsongen på grund av besvärliga ryggproblem.

Mot den bakgrunden var comebacken i Vuokatti i helgen mer känsloladdad än normalt och Julin avslöjar för Yle Sporten att hon inte sov mycket innan helgens första sprintlopp.

– Det var nog sommaren som spökade i bakhuvudet, helt klart. Ifjol blev det inte heller så många tävlingsstarter på grund av skadan. Jag hade förväntningar men tyckte främst det var roligt att få komma igång, det var mycket känslor omkring hela loppet. Sommaren har varit speciell och verkligen inte lätt.

Rehabilitering i sommar efter träningsstopp förra säsongen

Julins sommar gick i rehabiliteringens tecken. Hon fick börja åka rullskidor och löpträna så sent som i augusti.

Orsaken stavas en ryggoperation.

– Jag hade utbuktade diskar i ryggen som skulle fixas, men de åtgärdades sist och slutligen inte alls. Det var en liten del som hade lossnat från ena disken och fastnat vid en nerv. Det var orsaken till mina smärtor och förlusten av känseln i vissa moment, berättar Julin.

Andrea Julin, IF Minken, januari 2016.
Bildtext Andrea Julin tränar i Vörå.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Smärtorna var nästan omöjliga att leva med under förra säsongen och ledde bland annat till totala träningsstopp och naturligtvis till det faktum att drömmen om en medverkan vid OS i Pyeongchang inte blev verklighet.

Utvecklingen kring ryggsmärtorna kulminerade i en operation i april.

"Kan du röra på dina fötter?"

En operation som blev något helt annat än vad Julin hade tänkt sig.

– Jag var egentligen inte orolig, innan operationen visste läkarna inte att det skulle bli så omfattande som det blev.

– Kirurgen sade efteråt att hans reaktion när han öppnade mig var att svära ordentligt och fundera om han skulle stänga såret och skita i allting. Det var först efter operationen det gick upp för mig hur stort det blev, berättar Julin.

Eftersom hon inte hade en aning om skalan på det ingrepp som krävdes var hon varken nervös eller ängslig och känner just nu bara lättnad över att kunna träna igen utan smärta.

Men orden som kirurgen yttrade efter hennes uppvaknande skvallrar om ett visst allvar på sjuhusbädden i april.

– När jag vaknade frågade kirurgen ifall jag kan röra på mina fötter. Hade jag vetat det innan operationen hade jag nog varit nervös.

Julin hade redan innan kirurgens första besök gjort en liten promenad i tillsammans med en fysioterapeut och det var egentligen där resan började.

Den resa som kulminerade i förra helgen i sprinten i Vuokatti, där Julin nådde semifinal.

Klassiskt fungerar, skate får vänta

Med operationen genomförd har siktet hela tiden varit inställt på att hitta tillbaka till toppen. Julin har VM-meriter från Lahtis och är redan en beprövad världscupresenär.

Hon tillhör dessutom utmanargruppen i landslaget.

– Själv ser jag mig hela tiden som en utmanare, jag ser mig inte heller som en legitim medlem i utmanargruppen utan ännu ett snäpp under det. Det är också något jag brukar få jobba med, självförtroendet. Jag ser mig alltid som en utmanare och min plats i till exempel Ruka nu i november är inte självklar. Jag måste nå dit med prestationer, påpekar Julin.

Följande tävlingsveckoslut väntar redan bakom knuten, men tillsammans med tränaren Villför har man valt att skynda långsamt.

– I planeringen måste vi beakta att skate är svårare än klassiskt. Jag har inte den benstyrkan och koordinationen just nu. Fristilen kommer att gå hårt först efter årsskiftet och det är jag beredd på, säger Julin som haft stor tonvikt på konditionsträningen efter att hon fick grönt ljus att börja träna.

Andrea Julin i elden i skidspåren i Planica 2016.
Bildtext Julin har en hel del världscuprutin redan.
Bild: imago/GEPA pictures/ All Over Press

– När andra nu i höst byggt upp kondition har jag fått jobba med ren och skär styrka, något man kanske annars hade gjort under våren. Jag är ändå nöjd med situationen jag är i just nu, säger Julin.

"Efter Ruka vet vi mera"

Eftersom OS i Pyeongchang aldrig var på tapeten har 24-åringen ställt in siktet på Peking om fyra år. Där är det tänkt att hon skall vara i sitt livs form.

VM i Seefeld finns naturligtvis med i tankarna också, men av naturliga skäl är hennes resonemang kring säsongens stora mästerskap mer reserverat.

– Jag vill komma igång med säsongen nu och se lite var jag står i jämförelse. Efter Ruka kan jag säkert säga mer om mina eventuella chanser att nå dit. Det finns i tankarna, men i sommaren har fokus legat på att komma tillbaka utan att ha sjukt i ryggen. Jag kan tävla, jag kan komma i mål utan att det tar sjukt.

Är det så faktiskt? Att det inte längre gör ont?

– Nej, det gör det inte.

– Inte efter operationen alls egentligen. Man märker av sviter av det, vänster ben är helt enkelt svagare och styvnar också lättare. De effekterna lever kvar och de får jag jobba med hela säsongen.

– Men jag har inte sjuk rygg och det är otroligt skönt, avslutar Julin.