Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Obekräftade rykten om vargar i Borgå sprids på sociala medier: ”Det är viktigt att man kontaktar jaktföreningen”

Från 2018
En varg på nära håll
Bild: Mostphotos

Bland annat på Facebook sprids rykten om att tre unga vargar rör sig i Stensböle i Borgå. Men jaktvårdsföreningen har inte kännedom om några säkra observationer.

För tillfället sprids ett inlägg på sociala medier om att tre unga vargar med säkerhet skulle ha rört sig på sträckan Stensböle-Västerkullavägen.

Varg lär också ha observerats i närheten av Hagnäs stall i Ebbo.

Verksamhetsledare Joa Bergqvist vid Borgå jaktvårdsförening säger att han också har hört rykten om två, tre vargobservationer. Men han har inte fått ett enda direkt samtal av personerna som har gjort observationerna.

– Det är synd och harmar lite att det inte kommer info direkt till jaktvårdsföreningen. Det verkar som om människor inte vet att det lönar sig att kontakta oss, säger Bergqvist.

Han påpekar att man också borde anmäla vargobservationer till polisen om vargarna strövar omkring på gårdar, eftersom det då handlar om allmän säkerhet.

"Allt är osäkert innan det är bekräftat"

Men tillsvidare finns det alltså inga bekräftade vargobservationer i Borgå.

– Om jag skulle få ett meddelande om var observationerna har gjorts så skulle vi kunna fara till platsen för att leta efter spår och kolla hur terrängen ser ut, säger Joa Bergqvist.

Då jaktvårdsföreningen bara hör rykten via andrahandskällor är det omöjligt att göra något åt saken.

– Ofta har människor ganska bra fantasi, och i skymning kan allt se ut som varg. Allt är osäkert innan det är bekräftat.

Om du tror att du har sett en varg i Borgå kan du kontakta Borgå jaktvårdsförenings verksamhetsledare Joa Bergqvist. Hans kontaktuppgifter hittas på Finlands viltcentrals webbplats.

Diskussion om artikeln