Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Hjallis” lade fram en egen vårdreform som ”kunde förverkligas snabbt med enkla lagändringar” – Göran Honga är försiktigt positiv

Från 2018
Uppdaterad 07.11.2018 15:49.
Harry Harkimo
Bildtext Harry Harkimo
Bild: Jyrki Lyytikkä/ Yle

Rörelsen Liike Nyt, med affärsmannen Harry Harkimo i spetsen, har lagt fram en egen modell till social- och hälsovårdsreform. Den går i enkelhet ut på att utveckla existerande system, i stället för att skapa helt nya.

Enligt Harkimos modell skulle de nuvarande hälsocentralerna anslutas till sjukvårdsdistrikten, socialtjänsterna skulle bli kvar hos kommunerna och FPA-ersättningen för läkarbesök skulle höjas markant.

Då hälsocentralerna och sjukhusen ingår i samma organisation uppstår effektivitet och insikter om hur jobbet kunde skötas bättre.

Höjda FPA-ersättningar för läkarbesök

Rörelsen har räknat ut att besöken hos privatläkare skulle öka med tre miljoner om FPA-ersättningarna höjs. Det skulle i sin tur klart minska köerna på hälsocentralerna.

Harry Harkimo betonar att modellen duger för EU och att den inte strider mot grundlagen. Dess första del kunde förverkligas snabbt och med enkla lagändringar, säger han.

Regeringen försöker lösa för många saker på en gång

Harkimo påpekar att social- och hälsovårdsreformen har beretts i tio år. Man har försökt lösa alltför många saker på en gång - därför har det inte lyckats.

Särskilda problem är hur helheten ska behärskas: grundlagsenligheten, förhastade ICT-lösningar och dyra experiment, säger han.

Liike Nyt ställde i juni på sin webbsajt frågan om huruvida social- och hälsovården ska utvecklas enligt rådande system, eller om den modell som riksdagen behandlar just nu skall främjas.

4089 stödde tanken på en modell där rådande system utvecklas - 561 stödde regeringens förslag.

Honga: Både bra och dåligt

Sjukhusrådet Göran Honga (pensionerad direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt) ställer sig försiktigt positiv till Harkimos modell, men han befarar att det inte finns tillräcklig politisk vilja för att förverkliga den.

Göran Honga
Bildtext Sjukhusrådet Göran Honga
Bild: YLE/Roger Källman

Han håller med Harkimo i det att de regeringar som i tio år har försökt få till stånd en totalreform av social- och hälsovården inte har lyckats och inte kommer att lyckas.

- Det finns för många - inte minst politiska - ingredienser i det här nu, säger Honga.

Många bra exempel på HVC och specialistvård i samma organisation

Ett av Harkimos förslag är att inte skilja åt bashälsovården och specialistvården.

Det låter enligt Honga bra. Enligt honom finns det redan fungerande system där HV-centralerna och specialistvården är i samma organisation.

- Vad gäller den biten skulle man inte behöva uppfinna hemskt mycket nytt, säger Honga.

Angående socialvården så konstaterar Honga att många kommuner har uttryckt önskan om att få behålla delar av socialvården i egen regi - bland annat åldringsvården. Det här ingår ju också i Harkimos modell, säger han.

Flaskhalsarna bort med höjda FPA-ersättningar

Harkimo skulle lösa bristen på läkare och få bort de långa köerna på HV-centralerna genom rejält höjda FPA-ersättningar för besök hos privatläkare.

Också här är Honga på samma linje. Han säger att det i reformarbetet har framförts motsvarande beräkningar, som tyder på att köerna faktiskt kunde fås att minska.

Men - det är den politiska vilja det kommer an på, säger sjukhusrådet Göran Honga. Därför tror han inte Harkimos förslag gör någon skillnad.

Diskussion om artikeln