Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Här är kandidaterna till Finlandia Junior-priset

Från 2018
Uppdaterad 07.11.2018 12:29.
Kandidaterna till Finlandia Junior 2018.
Bild: Yle Uutisgrafikka

De nominerade till Finlandia-priset för barn- och ungdomslitteratur, Finlandia Junior, presenterades på onsdagen. Två finlandssvenska böcker finns med bland kandidaterna.

Kandidaterna för Finlandia Junior 2018

Anttonen, Taru & Milla Karppinen (ed.): Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) – Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan (Into)

Enoranta, Siiri: Tuhatkuolevan kirous (WSOY)

Hai, Magdalena: Royaumen aikakirjat 1: Kolmas sisar (Otava)

Hurme, Maija & Anssi: Skuggorna / Varjostajat (Schildts & Söderströms / S & S)

Mattila, Riina: Järistyksiä (WSOY)

Vuori, Sanna Sofia. Illustration: Linda Bondestam: Ägget / Muna (Förlaget / Teos)

Ägget är Sanna Sofia Vuoris debut som författare och hon är givetvis övervädligad och glad över nomineringen:

- Det är spännande och roligt! säger Sanna Sofia Vuori till Svenska Yle strax efter att nomineringarna kungjorts.

Linda Bondestam har varit nominerad till Finlandia junior-priset tidigare, och hon konstaterar att det är en glädje och ynnest varje gång man blir nominerad:

- Det är ju ingenting man kan räkna med.

Bilderboksförfattaren Sanna Sofia Vuori.
Bildtext Sanna Sofia Vuori är nominerad till Finlandia junior-priset med sin debutbok "Ägget".
Bild: Förlaget M/Niklas Sandström

Boken handlar om tre kompisar som hittar ett ägg i en vattenpöl på gården och eftersom de inser att det finns liv i ägget börjar en spännande jakt på ägarna till ägget.

Kompisarna knackar dörr i huset där de bor och vi får titta in hos olika former av familjer, så som den utmattade hemmapappan, det barnlösa paret Pumila, adoptivmamman som älskar att läsa deckare och en mormor som helst av allt pratar om kriget och dricker kaffe.

- Enligt mig handlar boken om att familjer liksom barn kan se ut precis hur som helst och alla är lika fina, säger Linda Bondestam.

Illustration till Skuggorna av Maija Hurme
Bildtext Bild ur boken Skuggorna
Bild: Maija Hurme

I Maija och Anssi Hurmes bok Skuggorna får ett barn besök av en egendomlig figur. Ingen annan verkar se figuren, men den följer med överallt likt en skugga. Följande morgon finns det två figurer som gradvis växer i storlek.

Den fint illustrerade sagan ger inte figurerna något namn, men de klunde kallas sorg eller längtan. Till en början är d ganska kusliga, men de blir efterhand mildare och släpper till slut greppet.

- Sådana här böcker finns det inte så många av, men vuxna och barn som har upplevt sorg är många. Det här är förhoppningsvis en bok där man kan behandla de här sakerna tillsammans, säger Anssi Hurme.

Anssi Hurme var den som skissade upp berättelsen som handlar om dessa underliga figurer som besöker en familj där en mamma fattas.

Maija skrev färdigt berättelsen och illustrerade boken. Berättelsen skrevs ömsom på svenska och ömsom på finska. På finska heter boken Varjostajat.

de nominerade för finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur
Bildtext Kandidaterna till Finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur
Bild: Hedda Sirén

Kandidaterna har valts ut av Myry Voipio som är forskare i barn- och ungdomslitteratur, libristen Leena Kero-Taiminen och regissören Rami Saarijärvi.

Journalisten och tv-producenten Riku Rantala fattar det slutliga beslutet om vem som får priset.

Prissumman är 30 000 euro. Priset delas ut den 28 november.

Finlandia Junior har delats ut sedan 1997.

Artikeln uppdaterad kl. 11:45 med intervju med Sanna Sofia Vuori och Linda Bondestam och kl 12.30 med intervju med Maija och Anssi Hurme.