Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Atopisk hy tär på självförtroendet, relationer och karriären – över en miljon finländare lider av sjukdomen

Från 2018
Ett spädbarns fot med eksem.
Bildtext Personer med atopisk hy önskar behandling med långvarig effekt.
Bild: Luca Lorenzelli

Atopisk hy har en inverkan på självförtroendet, sociala relationer, val av karriär och förmågan att lyckas på jobbet. Det här visar en ny undersökning av Allergi-, hud- och astmaförbundet.

Atopisk hy kan vara svårt att leva med. Enligt undersökningen leder sjukdomen också till problem med sexualiteten och bildandet av familj.

Närmare 1 000 personer som lider av atopisk hy deltog i undersökningen. Syftet var att kartlägga svårigheterna med atopisk hy.

Eksem i ung ålder kan föra med sig bekymmer

Atopisk hy kan påverka livskvaliteten på många sätt.

– Man ser på hudsjukdomar som kosmetiska besvär, men i verkligheten är de långvariga sjukdomar som påverkar livskvaliteten och många val i livet, säger experten Kaisa Toikko från Allergi-, hud- och astmaförbundet.

Enligt henne kan synliga eksem redan i ung ålder leda till att sociala situationer undviks och övriga negativa erfarenheter.

Eksemen kan sänka självförtroendet och påverka självuppfattningen och dess utveckling negativt.

Klådan är svårast av allt

Kliande hy och mjäll kan leda till sömnsvårigheter som i sin tur gör det svårt att orka med jobbet och påverkar livskvaliteten negativt.

Sjukdomen för dessutom med sig ekonomisk börda. Det återspeglas bland annat i att de med atopisk hy måste skaffa kläder av dyrare material och betala för ljusterapi. Det gör att man måste lära sig att hantera sjukdomsrelaterad inkomstförlust.

– Man får inte semester från sjukdomen. Att behandla atopisk hud kräver mycket ork och krafter. De som deltog i undersökningen hoppas på att hitta en behandling som har långverkande effekt, säger expert Kaisa Tokko.

De som deltog i undersökningen meddelade att de för tillfället tar hand om sin sjukdom med hjälp av bas- och kortisonsalvor och användning av antihistaminer.

25-30 procent av finländarna har i något skede av sitt liv problem med atopisk hy. Det här betyder att över en miljon människor lider av sjukdomen.

Undersökningen gjordes av Allergi-, hud- och astmaförbundet tillsammans med YouGov och Sanofi.

Diskussion om artikeln