Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

EBU bekräftar: Eurovision 2019 hålls i Tel Aviv trots protester

Från 2018
Netta Barzilai efter Eurovisionsvinsten.
Bildtext Netta Barzilai från Israel kammade hem vinsten i Eurovisionen i år. Nästa vår ordnas Eurovisionen i Israel, trots att många protesterat mot det.
Bild: EBU / Andreas Putting

Eurovisionens arrangör, European Broadcasting Union (EBU), bekräftar att Eurovision 2019 ordnas i Tel Aviv, Israel. Många har uppmanat till bojkott mot schlagerfesten på grund av landet det ordnas i, men EBU håller fast i att Eurovisionen ordnas i Israel.

I maj 2019 blir det schlagerfest i Tel Aviv i Israel. EBU meddelar att 42 länder deltar i Eurovision 2019.

I somras krävde ett antal palestinska kulturföreningar att Eurovisionen i Israel skulle bojkottas. I september var det dessutom flera konstnärer och artister runtom i Europa som uppmanade till bojkott av evenemanget.

Nu bekräftar EBU ändå att schalgerfesten kommer att hållas i Israel och Tel Aviv.

Bojkott ledde ingenvart

De som uppmanade till bojkott av Eurovisionen krävde det bland annat på grund av våldet israelerna utsatt palestinierna för.

Till exempel i Island samlade man in underskrifter om att bojkotta Eurovisionen helt och hållet och inte delta. Så blir det ändå inte – Island är en av 42 länder som skickar en representant till Eurovisionen i vår.

I Finland skrev flera artister och konstnärer på bojkottkravet. De var bland annat tidigare Eurovisionsrepresentanten Kaija Kärkinen och filmregissören Aki Kaurismäki.

Bojkotten ledde ändå ingenvart – endast ett land uteblir från vårens Eurovision om man jämför med Eurovisionen 2018. Det är Bulgarien som låter bli att delta i vårens festligheter.

Semifinalerna ordnas i Tel Aviv 14.5 och 16.5 nästa år. Finalen är den 18 maj.

Finlands representant väljs i samband med Uuden Musiikin Kilpailu i början av mars.