Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vem är Alexander Bard egentligen? – "Hela hans syre har byggt på att vara kontroversiell"

Från 2018
Uppdaterad 09.11.2018 20:33.
Alexander Bard viftar med ena handen.
Bild: Magnus Liljegren/IBL

Diskussionen kring den svenska debattören, artisten och författaren Alexander Bard har gått het de senaste dagarna. Bard skulle delta i en jämställdhetsdiskussion på Åbo Akademi – något som väckte starka känslor. "Varför Bard?" var frågan då. Många funderar kanske ändå främst: "Vem är Bard?".

Alexander Bard hade bjudits in till en jämställdhetsdiskussion i Åbo som panelist. Det skall handla om jämställdhet ur mansperspektiv på den internationella mansdagen den 19 november.

Bard är en kontroversiell samhällsdebattör som är känd för sina upprörande uttalanden.

Bard blev aktuell som panelist eftersom han enligt Johan Nyman på Intresseföreningen för jämställdhet vid Åbo Akademi har "intressanta syner på vilsna unga män i samhället och hur man kan stöda och coacha dem".

Många är fortsättningsvis arga över att Bard bjudits in till diskussionen, som fortfarande ska hållas – men inte på Åbo Akademi. Varför är människor upprörda? Vad är det med Bard som gör människor så irriterade? Det ska vi försöka ge svar på här.

Bard och metoo-rörelsen

Alexander Bard är alltså känd för provocerande och kontroversiella uttalanden. Bards senaste uttalanden handlar om metoo-rörelsen och uttalandena har sårat och förargat många.

Emanuel Karlsten, svensk journalist och medieexpert, säger att Bard alltid varit kontroversiell, men att han på sistone varit betydligt mer omstridd.

– Han har tydligt tagit parti för några av dem som blivit utpekade för övergrepp i samband med metoo-rörelsen. Det hela handlar om att han svartmålat kvinnorörelsen och #metoo aggressivt och det har inte fallit i god jord.

Bards uttalanden på Twitter kring metoo-rörelsen har fått mycket kritik. Bard menar att hysteri och överdrifter kännetecknar rörelsen.

– Det gäller inte bara metoo-rörelsen. Bards uttalanden kring feminism överlag är bedrövliga, säger Karlsten.

Hur är det i Sverige? Får Bard höras i debatter?

Emanuel Karlsten berättar att Bard har mycket i bagaget – han är bland annat artist och debattör. Om man isolerar hans kunnande inom områdena har Bard saker att tillföra, tror Karlsten.

– Men i samband med positioneringen med metoo-debatten har många dragit sig för att samarbeta med honom. Det har nog minskat Bards tillgång till offentligheten.

Alexander Bard tittar allvarligt in i kameran.
Bild: Eero Hannukainen/IBL

Karlsten skulle inte dra en jämförelse till Trump, men de har somliga liknande karaktärsdrag.

– Båda använder hög och aggressiv ton för att få uppmärksamhet. Det är en gammal metod att använda för att bli någon som andra måste förhålla sig till.

"Bard har alltid varit kontroversiell"

Emanuel Karlsten säger att Alexander Bard alltid varit en kontroversiell person i Sverige.

– Hela hans syre har byggt på att vara kontroversiell – allt från utseende till åsikter.

- Men jag skulle inte säga att han är stämplad på det sättet. Jag känner inte igen att det skulle ha funnits sådana debatter i Sverige som den i Finland nu.

Alexander Bard småler och petar sig i skägget.
Bild: Magnus Liljegren/IBL

Jag känner inte igen att det skulle ha funnits sådana debatter i Sverige som den i Finland nu

― Emmanuel Karlsten, medieexpert

Samtidigt har Bard blivit en folkkär person.

– Han har hamnat i folks medvetande då han bryter mot det traditionella. Det har gjort honom till en färgstark person. Han fick ju bland annat en plats i Idols jury där han säger sin åsikt på ett rakt sätt. Det har gjort honom till en fräsch vind.

Vem är det som lyssnar på Bard och vem kritiserar honom mest?

I den digitala världen är Alexander Bard en intressant och spännande röst. Karlsten säger att Bard inom musikbranschen har stark och stor legitimitet.

– Gällande politiska frågor har han inte lika stor legitimitet.

Vem är det som lyssnar på honom då?

– Män som tycker att feminismen gått för långt.

Vem kritiserar honom mest?

– Det är en mer liberal eller medmänsklig falang som tycker att det är en märkligt aggressiv ton som han använder för att belysa sina frågor. De starkaste kritikerna är feminister.

Arrangörsföreningen försvarar Bard

Johan Nyman från Intresseföreningen för jämställdhet vid Åbo Akademi är noggrann med att poängtera att Alexander Bard inte valdes som panelist för att provocera.

– Vi ställer oss underordnat frågan: "Är det så att jämställdhet ur en mans perspektiv är en självklarhet eller upplevs det som provocerande?". Det är inte för provokation som vi valde Bard, säger Nyman.

De starkaste kritikerna är feminister

― Emmanuel Karlsten, medieexpert

– Jag förstår att folk kan uppleva honom som provocerande, men samtidigt tror jag att han kan bidra med något värdefullt och därför är han med.

Johan Nyman arrangerar i Åbo en debatt om jämställdhet ur mansperspektiv.
Bildtext Johan Nyman, ÅA.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Diskussionen kommer alltså att hållas, men inte på Åbo Akademi som tidigare tänkt, och Alexander Bard kommer att delta – trots kritik.

– Vi är beredda på att tygla debatten om det skulle bli fel. Ingen av panelisterna ska få göra sidsteg, exempelvis mot hatretorik.

Alexander Bard i ett nötskal

Alexander Bard är en svensk 57-årig artist, författare och medieperson som varit aktiv sedan 1980-talet.

Bard har bland annat spelat i gruppen BWO och Army of Lovers.

Alexander Bard har på senare tid brunnit för mäns rättigheter. Han hoppas på att kunna ge män självförtroende och stolthet över sitt kön.

Programledare och jurymedlemmar från Talang Sverige sitter på en soffa och tittar in i kameran.
Bild: Eero Hannukainen/IBL

Han har också fungerat som jurymedlem i de svenska programmen Idol och Talang.

Bard är fortfarande jurymedlem i programmet Talang, trots att över 13 000 personer skrivit på en namninsamling för att få tv-bolaget TV4 att byta ut honom i juryn.

Varför är samhällsdebattören Alexander Bard så omtvistad?

7:57

Korrigering den 8.11 kl.11:07: En mellanrubrik har ändrats från "ÅA försvarar Bard", till "Arrangörsföreningen försvarar Bard". Vi beklagar misstaget.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln