Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fifa varnar storstjärnorna – ny superliga ger följder: ”Stoppas från VM”

Från 2018
Kylian Mbappé.
Bildtext Kylian Mbappés Frankrike vann VM i somras.
Bild: All Over Press

Fifas ordförande hotar storstjärnorna i Europas största klubbar. En intern superliga skulle leda till att spelarna skulle stoppas från spel i VM och EM. ”Antingen är man med oss eller inte”, säger Gianni Infantino.

Enligt uppgifter som den tyska tidningen Der Spiegel rapporterade om nyligen – via dokument från Football Leaks – ska ett antal av Europas största klubbar smida planer på att arrangera en intern superliga. Den här ligan skulle ersätta Champions League.

Det handlar om klubbar som Real Madrid, FC Barcelona, Manchester United, Manchester City, Juventus, PSG och Bayern München. Totalt skulle elva av de största klubbarna i världen vara nära att fatta beslut i frågan.

Det här försöket att bryta loss från den fotbollsverkligheten som vi känner till i dag skulle få konsekvenser. Åtminstone om man får tro Fifas ordförande Gianni Infantino.

Gianni Infantino vill ha med flera lag till VM-festen.
Bildtext Gianni Infantino.
Bild: EPA/WALTER BIERI

I ett samtal med journalister i dag meddelade Infantino att spelarna i de här klubbarna skulle stoppas från spel i VM, EM och nationella ligor.

– Antingen är man med oss eller inte. Det här inkluderar allt, säger han enligt nyhetsbyråerna AP och AFP.

Har ett svar

Enligt de nyligen läckta dokumenten skulle tanken vara att den nya europeiska superligan startar 2021.

– Om man bryter sig loss, är man borta. Man står inte med ena foten kvar och den andra i det nya. Det skulle vara vår grundinställning, men givetvis skulle advokater debattera det här länge, säger Fifas juridiska chef Alasdair Bell.

Real Madrid firar efter segern i klubblags-VM.
Bildtext Real Madrid tog hem det klubblags-VM som spelas för tillfället förra säsongen.
Bild: EPA

Fifa har också en egen lösning. Infantino vill införa ett expanderat klubblags-VM som skulle spelas vart fjärde år. Där skulle tolv av tjugofyra lag komma från Europa och prispengarna skulle vara rejält tilltagna.

– Klubblags-VM är svaret på alla försök att ens tänka på en utbrytningsliga, säger Infantino.

– Försöken att skapa en superliga har funnit sedan 1990-talet och det är upp till den styrande organisationen att skydda fotbollen. Om klubbar ordnar en egen liga, gynnar det bara klubbarna. Om Fifa organiserar ett klubblags-VM, kommer det att gynna klubbarna och de 211 fotbollsförbunden.

Svårt med 48 lag i Qatar

Under samma pressträff kommenterade Infantino också uppgifterna att VM-slutspelet i Qatar 2022 skulle innehålla 48 lag. Tanken är att VM 2026 ska expandera till just 48 lag.

– Om vi kan göra det 2022? Det är en svår utmaning.

Det handlar i första hand om att Qatar är ett litet land. Enligt Fifa-ordföranden skulle man behöva hitta fler arrangörsländer bland Qatars grannar för att 48 lag skulle vara aktuellt. Med tanke på det politiska läget i regionen kan det bli svårt.

– Det är små chanser, men vad är fel med att diskutera det? Fotboll bygger broar och det här kunde vara ett konkret resultat.

Diskussion om artikeln