Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Besvikelse och nystart präglar Iiro Pakarinens och Ville Pokkas tankar efter tvångsflytten från NHL

Från 2018
Iiro Pakarinen, Lejonen.
Bildtext Iiro Pakarinen (längst till vänster) är tillbaka i landslagströjan.
Bild: All Over Press

Lejonens trupp i EHT-premiären innehåller många debutanter, men Iiro Pakarinen och Ville Pokka är två av spelarna som verkligen har chans att knipa en VM-biljett i vår.

Euro Hockey Tour och kampen om platserna i VM-truppen kommande vår startar den här veckan. Ville Pokka var med i Lauri Marjamäkis VM-trupp senast, men för Iiro Pakarinen skedde det enda VM-deltagandet 2014 under Erkka Westerlund.

Både Pakarinen och Pokka skrev 2014 på var sitt NHL-kontrakt. Pokka med Chicago Blackhawks organisation och Pakarinen med Edmonton Oilers. Pokka var dessutom nära en VM-plats i silverlaget i Minsk.

Mycket har ändrat sedan dess

NHL-drömmarna blev aldrig riktigt vad Pakarinen och Pokka hade hoppats på. För Pakarinens del blev det ändå 134 NHL matcher i Edmontontröjan.

Iiro Pakarinen, Ville Pokka.
Bildtext Iiro Pakarinen och Ville Pokka.
Bild: Lehtikuva

Men när fyra säsonger i hissen mellan NHL och AHL resulterade i tio mål och tretton assist i NHL-laget och fyrtiofem börspoäng i AHL under fyra säsonger så kom realiteterna emot. Inget fortsatt kontrakt med Edmonton och vägen bar till KHL och Metallurg Magnitogorsk.

– Det är helt klart en stor besvikelse för jag hade gärna fortsatt i NHL, erkänner Pakarinen. Under de senare åren fick jag inte spela mycket utan satt oftast på läktarposition och till slut fick jag inget erbjudande.

– I Magnitogorsk hittade jag en bra klubb och en bra roll i laget så jag trivs.

Pokka fick aldrig chansen

För backen Ville Pokka betydde fyra år på andra sidan Atlanten 289 matcher i AHL. Sammanlagt gjorde Pokka 31 fullträffar och stod för 107 assist.

Chicagos Ville Pokka värmer upp inför en träningsmatch mot Boston.
Bildtext Pokka spelade inte en enda match i NHL.
Bild: Fred Kfoury III/Icon Sportswire/All Over Press

Precis som för Pakarinen blev det åtminstone för tillfället stopp i Nordamerika och en flytt till KHL. Pokka, som är 24 år, tror fortfarande på en chans till nystart i Avangard Omsk med vilka han tecknat på för den pågående säsongen.

– En bra organisation och en bra tränarstab garanterar att jag utvecklas, säger Pokka. Jag anser att jag har tagit ett steg uppåt och att jag nu har bättre möjligheter att utvecklas.

– KHL är en bra liga och en utmaning för mig personligen.

Vårens VM-turnering intresserar nu alla

Under Lauri Marjamäkis tid som chefstränare för Lejonen var inte alltid alla NHL-spelare tillgängliga, av en eller annan orsak. Den situationen torde inte uppstå under Jukka Jalonens regim.

Tävlingen om platserna i VM-truppen kommer alltså att gå hetare än på länge. Är det inte då ett stort minus att inte längre ha NHL-status?

– Jag har svårt att komma med ett entydigt svar på den frågan, säger Pakarinen. Om man spelar i KHL så är man van vid den stora rinken. Samtidigt så tror jag nog att NHL-spelarna ändå till slut har förkörsrätt.

– Jag vill inte tänka så långt ännu utan hellre ta ett steg i taget, säger Pokka. Det viktigaste är att komma till varje turnering och träning redo att göra sitt bästa.

Finland inleder EHT-turneringen i Helsingfors på torsdag mot Ryssland. I vanlig ordning följer sedan Tjeckien på lördag och Sverige på söndag.

VM spelas kommande vår i Slovakien där matchorterna är Bratislava och Košice.

Diskussion om artikeln