Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

35 biståndsorganisationer kräver slut på kriget i Jemen - "Hälften av landets befolkning hotas av hungersnöd"

Från 2018
Uppdaterad 08.11.2018 08:21.
Svältande barn i Jemen
Bildtext Bistånds- och medborgarorganisationer slår larm om att 14 miljoner människor - män, kvinnor och barn - hotas av hungersnöd i Jemen på grund av kriget

35 bistånds- och medborgarorganisationer i Jemen och i omvärlden kräver ett omedelbart slut på kriget i Jemen.

Organisationerna slår larm om att 14 miljoner människor hotas av hungersnöd i Jemen på grund av kriget mellan Houthirebeller och en internationell militärkoalition som leds av Saudiarabien.

- Det har aldrig funnits en mer brådskande tidpunkt att agera än nu, när hälften av landets befolkning - män, kvinnor och barn - står vid randen av hungersnöd, säger organisationerna i ett gemensamt upprop.

Det utfattiga Jemen som är arabvärldens fattigaste land, har lidit av kriget sedan år 2015, då koalitionen som stöder den avsatta presidenten, började angripa rebellerna.

Organisationerna säger att den humanitära krisen är en direkt följd av kriget och att de krigförande parterna medvetet förhindrar hjälpleveranser.

Ekonomin kollapsar

Det humanitära läget förvärras också av den administrativa och ekonomiska krisen i landet.

- Det faktum att valutan rial har kollapsat och att offentligt anställda inte får någon lön bidrar till katastrofen, klagar organisationerna.

Till uppropets undertecknare hör den Internationella federationen för mänskliga rättigheter (FIDH) Action Against Hunger, CARE international samt Londonbaserade Oxfam.

Houthirebellerna har också koncentrerat styrkor i centrum och nere i hamnen i Hodeida
Bildtext Biståndsorganisationer anklagar houthirebeller för att försvåra deras arbete i Hodeidah
Bild: EPA/YAHYA ARHAB

Den humanitära krisen har förvärrats ytterligare under de senaste veckorna på grund av en offensiv mot den rebellkontrollerade hamnstaden Hodeidah, där det pågår häftiga strider.

FN och andra internationella organisationer som Röda krorset har länge varnat för angrepp mot Hodeidah som utgör Jemens viktigaste länk till omvärlden.

Rebelledare vägrar att ge efter

FN har också krävt fri lejd för 600 000 civila att fly undan striderna i Hodeidah.

Staden angrips som bäst av upp till 30 000 välutrustade regeringssoldater, som stöds av Saudiarabien och dess allierade, såsom USA och Storbritannien.

Houthirebellernas ledare Abdulmalik al-Houthi medger att rebellerna är i underläge för närvarande men han försäkrar att de aldrig kommer att ge upp.

Saudi-kritisk väggteckning i huvudstaden Sanaa i Jemen
Bildtext Saudi-kritisk väggteckning i huvudstaden Sana i Jemen.

- Fienden drar nytta av sin numerär som har ökats ytterligare i offensiven mot Hodeidah. Men om fienden tror att erövringar här och där leder till att vi ger upp, så kommer det aldrig att ske, försäkrar, al-Houthi.

Biståndsarbetare inne i staden säger att Hodeidas största sjukhus nu bara är några meter från frontlinjen och anklagar rebellerna från att ha drivit ut vårdpersonalen från ett annat sjukhus för placera prickskyttar på sjukhusets tak.

Källor: Reuters, AP, Läkare utan gränser

Diskussion om artikeln