Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vid Novia har en studieplanerare ansvar för 2 000 studerande – Ronny låg sömnlös då han inte fick ihop studierna

Från 2018
Uppdaterad 08.11.2018 13:30.
Ronny Enström står ute i ett mulet Vasa.
Bildtext Ronny Enström skulle ha behövt hjälp med att lägga upp studierna.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Studerandekåren Novium är oroad över hur ofta de studerande vid Novia i Vasa i framtiden ska få prata med en studieplanerare. Två studieplanerare blir en och det betyder att en person ensam har ansvar för 2 000 studerande.

Vid yrkeshögskolan Novia i Vasa har studerande tidigare haft möjlighet att träffa två studieplanerare. Så är det inte längre.

I somras sa en av de två studiehandledarna upp sig och den andra är nu tjänstledig för att forska.

Studerandekåren Novium är oroad över situationen och har skrivit ett utlåtande till Novias ledning.

- Studerande har kommit till oss och undrat vart de ska vända sig. De är nu hänvisade till sina lärare och utbildningsansvariga. De kan hjälpa i viss mån men det är inte samma sak som en studieplanerare, säger Jonas Sandberg, generalsekreterare vid Novium.

Jonas Sandberg
Bildtext Jonas Sandberg.
Bild: Yle/Johanna Ventus

- Ibland kan de studerande till exempel ha åsikter om sin utbildningsansvariga och vill tala om det. Då behövs någon som är objektiv och det kan en studieplanerare vara.

Enligt Sandberg finns det en oro bland de studerande för hur situationen ska lösas.

- Det är ett antal studerande som är bekymrade och som vänt sig till oss. Från studerandekåren har vi följt med det här hela hösten och är själva bekymrade över situationen. Vi har varit i kontakt med enhetschefen vid Novia i Vasa och skickat ett utlåtande till rektorn. Vi hoppas de ska få till en bra lösning för de studerande.

Satt hemma med ångest

En studerande som försökt få kontakt med en studieplanerare är Ronny Enström.

- Jag mejlade och fick ett förslag om en tid ett par veckor framåt. Den tiden funkade inte för mig eftersom jag gick åtta olika kurser och det var svårt att hitta en tid som passade. Jag försökte flera gånger och försökte hänga vid hennes dörr men hon var aldrig där.

För Ronny blev det ingen träff och han fick lov att klara sig på egen hand.

- Jag satt hemma med ångest och försökte reda ut allt.

Vad ville du ha hjälp med?

- Jag går nu femte året på en utbildning som borde vara fyra år och jag ville ha hjälp med hur jag ska lägga upp mina studier och vilken takt jag ska studera i för att bli klar.

- Det hade varit trevligt att få komma och träffa studieplaneraren en gång istället för att ligga hemma med sömnlösa nätter då man funderar på hur man ska få skolan att gå ihop, säger Enström.

Anställer en studieplanerare

Novias rektor Örjan Andersson uppger att man nu anställt en ny studieplanerare.

Samtidigt bekräftar han studerandekårens farhågor om att man inte har någon plan för att i det här skedet anställa ytterligare en studieplanerare.

Det betyder att de ungefär 2 000 studerande vid Novia i Vasa får klara sig med en studiehandledare istället för två.

Jonas Sandberg är mycket kritisk till det beslutet.

- Det blir svårt för studerande att få bokat en tid. Jämförelsevis så har man vid Novia i Ekenäs en studieplanerare som har hand om 400 studerande. Redan det säger en hel del. Det är inte jämlikt och blir mycket lättare för de studerande i Ekenäs att få tag på en studieplanerare än i Vasa.

Jonas Sandberg hoppas att ledningen vid Novia ska ta frågan på allvar.

- Vi hoppas att det här tas upp till diskussion och att man ser över beslutet.

- Studiehandledning är inte lagstadgad för tredje stadiet men det är allmänt känt och jag tror ledningen håller med om att de studerande behöver studiehandledning för att kunna prestera så bra som möjligt. För skolan är det också viktigt att de studerande får sina studiepoäng och kan ta examen.

örjan andersson står vid ett fönster. han bär kostym och glasögon.
Bildtext Örjan Andersson.
Bild: Yle/ Axel Brink

Studerandekåren har skrivit ett utlåtande där de lyfter fram oron över situationen med studiehandledningen. Rektor Örjan Andersson tycker det är bra att kåren är aktiv.

- Det är bra att studerandekåren är aktiv och påtalar om de ser något som inte fungerar som det borde. Om studerande inte vet vem de ska ta kontakt med är det bra att en sådan sak lyfts fram och finns det oklarheter där måste vi åtgärda det, säger Andersson.

Också andra uppgifter

Gällande kritiken att en studieplanerare ensam ska ha ansvar för 2 000 studerande förtydligar enhetschef Tony Pellfolk i Vasa att de två studieplanerarna inte endast har haft ansvar för studieplanering och handledning.

- Vi har haft två studieplanerare vid Novia men de har haft andra uppgifter också. Tillsammans har de jobbat 130 procent med handledning. Nu har vi anställt en person som kommer att jobba 100 procent som studieplanerare. Det blir alltså mindre resurser till studieplanering men inte så mycket som det kan låta vid första anblick, säger Pellfolk.

Yrkeshögskolan Novia i Vasa
Bildtext Yrkeshögskolan Novia i Vasa.
Bild: Yle/Annika Bodman

Pellfolk lyfter också fram att det i Vasa förutom studieplaneraren finns ett par lärare som jobbar med studieplanering.

Är det då rimligt att en person ska ha ansvar för 2000 studerande?

- Det finns inte några goda riktlinjer för hur många studerande en person kan ha. Vi kan konstatera att resurserna nu minskar lite. Om det visar sig att det inte räcker till måste vi ta ett beslut om att det behövs mera. Vi prövar så här nu så får vi se om det räcker till. Vi måste komma ihåg att vi haft stora nedskärningar inom yrkeshögskolesektorn och vi håller ännu på att anpassa vår verksamhet, säger Pellfolk.

Är det då rättvist att studieplaneraren i Raseborg endast har ansvar för 400 studerande?

- Jag kan inte uttala mig exakt om hur man gör i Raseborg men också där jobbar studieplaneraren med andra uppgifter och inte enbart med studieplanering, säger Pellfolk.

Studerande Ronny Enström är bekymrad över läget med bara en studieplanerare vid Novia

1:37

Generalsekreterare Jonas Sandberg vid Novium om läget med få studieplanerare vid Novia

4:04

Diskussion om artikeln