Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kristna fembarnsmamman Asia Bibi har lyckats fly från Pakistan efter att dödsdomen mot henne hävdes

Från 2018
Uppdaterad 08.11.2018 08:20.
Islamister utsatte domare och försvarsadvokater för hårda påtryckningar innan det friande utslaget offentliggjordes på onsdag
Bildtext Islamister utsatte domare och försvarsadvokater för hårda påtryckningar innan det friande utslaget offentliggjordes på onsdag, förra veckan
Bild: EPA/SHAHZAIB AKBER

Den kristna pakistanska fembarnsmamman Asia Bibi har nu lyckats lämna landet.

Pakistans högsta domstol frigav Bibi förra veckan efter åtta år i fängelse, där hon väntade på att hennes dödsdom för hädelse av profeten Muhammed skulle verkställas.

Hennes mordhotade advokat har redan flytt från Pakistan, där hans liv inte längre var säkert.

Nu har Asia Bibi också lyckats lämnat Pakistan via flyg och hon är på väg till okänd ort, förmodligen ett land i väst där hon kommer att erbjudas asyl.

- Asia Bibi har lämnat fängelset och har förflyttats till ett säkert ställe, skrev Europaparlamentets talman Antonio Tajani, på Twitter.

Tajani skrev också att han har bjudit in Asia Bibi och hennes familj till Europaparlamentet.

Högsta domstolen ansåg i onsdags förra veckan att det inte fanns bevis på hennes skuld, vilket utlöste omfattande protester bland islamister som sedan dess har förhindrat henne från att lämna landet.

- Hon har frigetts, bekräftade advokaten Saif ul-Mulook för nyhetsbyrån AFP.

Flygplatsmyndigheter i staden Multan bekräftar också att ett litet plan med ett par utlänningar och pakistanier anlände till Multan där de plockade upp Asia Bibi.

Frigivningen av Asia Bibi utlöste förra veckan landsomfattande protester i Pakistan
Bildtext Frigivningen av Asia Bibi utlöste förra veckan landsomfattande protester i Pakistan
Bild: EPA-EFE/BILAWAL ARBAB

Polariserat mellan sekulära och islamister

Fallet med Asia Bibi understryker än en gång hur polariserat landet är i religiösa frågor och hur islamister har förstärkts under den nya premiärministern Imran Khan.

Det visade också hur lätt det är döma oskyldiga till döden enligt de kontroversiella, stränga hädelselagarna som gäller i Pakistan.

Bibi dömdes till döden efter att två muslimska arbetskamrater
(systrar som inte var läs- eller skrivkunniga) anklagade henne för att ha förolämpat Islam och profeten Muhammed, men utan att föra fram några som helst bevis.

Provinsen Punjabs guvernör Salman Taseer mördades år 2011 efter att ha försvarat Asia Bibi (till vänster)
Bildtext Provinsen Punjabs guvernör Salman Taseer mördades år 2011 efter att ha försvarat Asia Bibi (till vänster)
Bild: EPA-EFE/GOVERNOR HOUSE

Högsta domstolen ansåg att vittnesmålen var falska och att dödsdomen i en lägre rättsinstans inte byggde på pålitliga bevis.

Fallet har upprört Pakistan ända sedan dödsdomen förkunnades år 2010, för året därpå mördades provinsen Punjabs guvernör Salman Taseer av sin egen livvakt då guvernören hade tagit Asia Bibi i försvar.

Även den dåvarande påven tog ställningn då Benedictus XVI år 2010 vädjade att hon skulle friges. Påven Franciskus träffade Asia Bibis anhöriga år 2015.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln