Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jeff Sessions lämnar justitieministerposten "på president Trumps begäran" – Rysslandsutredningens framtid oklar

Från 2018
Uppdaterad 08.11.2018 09:01.
Jeff Sessions förbereder sig för sitt hörande i samband med att han ska sväras in som minister.
Bildtext Jeff Sessions lämnar justitieministerposten "på president Trumps begäran", d.v.s. sparkas.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

”Kära Herr President. På er begäran lämnar jag nu in min avskedsansökan. ” Klarare än så kan man väl inte acceptera att man blivit sparkad. Det första offret efter det amerikanska mellanårsvalet har kommit.

Justitieminister Jeff Sessions är rakt på sak med att avskedet är presidentens idé och ingen annans. Resten av brevet är en högaktningsfull redovisning av hur bra Session har trivts på posten och hur bra han tycker han har skött sitt jobb.

Avskedet väcker en hög av principiella frågor om huruvida Trump försöker tysta en kritisk granskning av hans agerande under presidentkampanjen. Hur ska det nu gå med Robert Muellers specialutredning om eventuella olagligheter under presidentvalskampanjen?

Stolt över laglighetsagenda

Det största antalet åtalade brottslingar i historien, åtgärder mot de våldsamma gängen som hotar landets gränser och säkerhet, deltagande i kampen mot immigrationen. Det räknar Sessions upp i avskedsbrevet som framgångar.

Sessions prisar de män och kvinnor och myndigheter som upprätthåller lagen.

Han tackar för möjligheten och äran att sitta i presidentens kabinett och förverkliga den laglighetsagenda som var en central del av Trumps kampanj i presidentvalet.

Brevet innehåller ingen större hyllning till Donald Trump. Det kanske är för mycket begärt av en som nyss fått sparken.

Sessions har framstått som trogen ända sedan valkampanjen. Det var som tack för det som Sessions blev justitieminister. Trump har ändå också förlöjligat justitieministern och ifrågasatt hans manlighet.

Inget om Rysslandsutredningen

Det står inget i avskedsbrevet om Mullerutredningen och kontakterna till Ryssland. De frågorna har gjort att man har spekulerat om Sessions avgång länge.

Trump har varit upprörd över att Sessions jävade sig i fråga om Rysslandsutredningen. Det gjorde han för att han själv hade haft kontakter med den ryska ambassadören i Washington DC.

Trump har gett intrycket av att gärna sparka specialåklagare Robert Muller och avsluta utredningen. Han har avråtts, eftersom det kunde vara olagligt och framstå som om han har något att dölja.

Medarbetare och vänner, men inte Trump själv har åtalats

Mullerutredningen har tillåtits fortsätta och växa. Flera av presidentens vänner och medarbetare har åtalats och dömts. Men det har mest handlat om ekonomiska brott kring skattefusk och penningtvätt.

Trump själv har inte berörts i några konkreta anklagelser eller åtal.
Inget har blivit klarare kring det centrala; frågan om Trump eller hans kampanj medvetet spelade under täcket tillsammans med ryssarna för att vinna över Hillary Clinton.

Presidenten har inte varit nöjd, sagt att utredningen tar för mycket tid och kostar för mycket. Men Trump har inte heller vågat avbryta utredningen. Det trodde man att kunde hända efter mellanårsvalet. Nu är Sessions det första offret.

Vilket som blir första steg är okänt. Rod Rosenstein är den som har ansvarat för Mullerutredningen på ministeriet. Han har inte fått slut på utredningen. Han kanske är nästa att bytas ut.

Nu tjänstemannastyre

Målet är att senaten i januari ska kunna förhöra och utnämna en ny justitieminister.

Tjänsten sköts tillfälligt av Matthew Whitaker, som har fungerat som Sessions´ stabschef.

Enligt amerikanska medier är Whitaker inne på Trumps linje, att Muller-utredningen borde koncentreras kring enbart Ryssland, och avslutas snart.

Whitaker har tidigare antytt att den avslutas senast då man stryper Mullers budget för den stora staben av specialåklagare. Demokraternas valseger i representanthuset ger kanske Muller lite tilläggstid.

Inte ett ord före Trumps twittermeddelande

Donald Trump höll en stor presskonferens om valresultatet på onsdag eftermiddag. Men han avslöjade inte med ett ord att han hade uppmanat Sessions att söka om avsked.

- Jag är nöjd med de allra flesta i mitt kabinett, sa Trump försiktigt. Men det är ingen hemlighet att det brukar göras förändringar efter valet, sa han. Trump talade bara vagt om att folk kommer och går.

- Medarbetarna kommer in som unga och raska. Sen avgår de två år senare som slutarbetade åldringar, eftersom arbetstakten är så hård i Vita huset, skämtade Trump. Själv älskar han det, sa han – och det finns många som vill jobba i Vita huset, enligt Trump.

Men journalisten som frågade var mer nyfiken på om stabschefen John Kelly ska avgå. Amerikanska medier talar om en folkvandring av medarbetare som lämnar Trump nu efter mellanårsvalet, självmant eller sparkade.

En halvtimme efter att presskonferensen var slut, meddelade Trump om Sessions på Twitter.

Diskussion om artikeln