Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i kväll: Fem finländare att hålla koll på när Lejonen är tillbaka

Från 2018
Uppdaterad 08.11.2018 17:56.
Programmet är inte längre tillgängligt
Euro Hockey Tour: RUS - FIN (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Formstarka forwards, heta hemvändare och laddade landslagsdebutanter. Det är en spännande Lejontrupp som i kväll inleder säsongen med match mot Ryssland. Det mest intressanta namnet finns ändå bakom spelarbänken, guld-Jukka Jalonen har tagit över efter Lauri Marjamäkis floppar.

Inför kvällens tv-sända start av årets upplaga av Euro Hockey Touren listar vi fem blåvita hockeyprofiler det kan löna sig att hålla ett extra öga på.

1. Guldtränaren – Jukka Jalonen

Senaste finländska tränaren som fixat ett VM-guld, och också den senaste som grejat en JVM-titel. Åtta säsonger efter världsmästarfirandet i Bratislava och knappt tre år efter juniorsegern med Laine, Aho och Puljujärvi gör Jalonen i kväll comeback som landslagstränare.

Hans tidigare sejour som Lejonlots präglades av viss skepsis mot NHL och stor tro på KHL-finländarna, så goda insatser i Helsingfors i veckan kan betyda mycket i vårens kamp om VM-biljetter.

2. Late bloomern – Oula Palve

Spelade ännu som 24-åring i Mestis, men de senaste två åren har ligautvecklingen varit sensationell, först i HPK och nu i TPS. Spelskicklig och sevärd center med lysande klubbteknik får göra en högintressant landslagsdebut och kan också räkna med att få ansvar som spelmotor i powerplay.

Oula Palve.
Bildtext Oula Palve.
Bild: All Over Press

3. Hemvändaren – Iiro Pakarinen

Strålande i det finländska lag som vann VM-silver 2014, bland annat klar etta i den truppens plusminus-statistik. Men sedan VM-finalen i Minsk för fyra och ett halvt år sedan har Pakarinen inte spelat i landslaget.

Har nu återvänt från sin sejour i NHL/AHL och redan under säsongen hunnit göra nio mål för KHL:s storklubb Magnitogorsk.

4. Målsprutan i storform – Juuso Puustinen

Gjorde förra säsongen 30 mål för JYP, men stora målskyttar från FM-ligan har inte alltid lyckats i KHL. För Puustinen har succén däremot fortsatt och med 13 mål i höst ligger han i delad skytteligatopp.

Extra starkt med tanke på att hans klubb Neftehimik finns på den nedre tabellhalvan. Målformen kan gott fortsätta i Lejonen.

5. Doldisen – Petteri Lindbohm

Få finländska spelare som ändå gjort 40 NHL-matcher är väl så okända på hemmaplan som Lindbohm. Efter fyra säsonger i St. Louis organisation återvände han i somras till Europa och Lausanne i den schweiziska ligan.

Fysisk Helsingforsback som gått hela vägen via HIFK, Kiekko-Vantaa, Blues och Jokerit och nu gör Lejondebut.

Petteri Lindbohm.
Bildtext Petteri Lindbohm.
Bild: All Over Press

Ryssland då?

De mest rutinerade profilerna och flera av de allra största stjärnorna saknas, men det är inget dåligt lag Ryssland kommer med till Helsingfors. Inte mindre än tio av spelarna i truppen var i våras med i OS, VM eller bägge.

Ett lämpligt första test för Jalonens Lejon, som är laddade inför hemmaturneringen och ändå får anses vara favoriter.

Finlands lag

Målvakt:
77 Juha Metsola

Backup:
35 Veini Vehviläinen

1:
65 Sakari Manninen – 15 Miro Aaltonen – 70 Teemu Hartikainen
50 Miika Koivisto - 42 Teemu Eronen

2:
28 Harri Pesonen – 13 Mikael Ruohomaa – 71 Juuso Puustinen
61 Teemu Kivihalme – 6 Jani Hakanpää

3:
25 Toni Rajala – 27 Oula Palve – 81 Iiro Pakarinen
55 Atte Ohtamaa – 2 Ville Pokka

4:
19 Joonas Nättinen – 22 Mika Niemi – 12 Marko Anttila
4 Mikko Lehtonen – 40 Petteri Lindbohm

13. anfallare:
20 Arttu Ruotsalainen

Finland möter Ryssland i Helsingfors klockan 18.30 i kväll. Matchen sänds i TV2 och på Yle Arenan med svenskspråkigt referat av Christoffer Herberts.

Diskussion om artikeln