Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Har du svårt att komma ihåg lösenord? Minnesvärldsmästaren ger tips

Från 2018
Uppdaterad 13.11.2018 10:04.
Jonas von Essen är minnesvärldsmästare.
Bildtext Jonas von Essen är minnesvärldsmästare.
Bild: Jonas von Essen

Bortglömda namn och lösenord ställer till med trubbel. För att komma bättre ihåg kan du koppla ihop dem med bilder av monster och arga gubbar.

Jonas von Essen imponerade i svenska versionen av tv-programmet ”Talang” i februari i år. Under två timmar memorerade han namnet på alla femhundra personer i publiken och deras stolnummer.

Det här tog honom direkt till finalen, där han igen imponerade genom att ha memorerat de 50 000 första decimalerna i talet pi.

Vid deltagandet i talangshowen var han redan tvåfaldig minnesvärldsmästare, efter VM-segrar i England år 2013 och Kina år 2014.

VM i minnessport bygger på en tiokamp. Till tävlingsgrenarna hör att memorera bland annat siffror, binära tal, ordningen på spelkort och historiska datum.

En annan gren går ut på att minnas och koppla ihop namn och ansikten. Så glömda lösenord, som ställer till med problem i mångas vardag, är inget problem för honom.

Tvåfaldige minnesvärldsmästaren Jonas von Essen.
Bildtext Tvåfaldige minnesvärldsmästaren Jonas von Essen.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

Kan memorera tusentals siffror på kort tid

– Jag hade inte bättre minne än någon annan under skoltiden, men för några år sedan snubblade jag över en bok om minnestekniker på biblioteket, säger Jonas von Essen.

Han tyckte att det var roligt att träna minnet och öva upp snabbheten. Snart började han delta i minnestävlingar. Det gick bra för honom och han började klättra på rankinglistorna.

Idag kan han, med hjälp av att koppla all information till bilder, snabbt lägga tusentals siffror, spelkort och faktauppgifter på minnet - och också komma ihåg lösenord och sin flickväns födelsedag.

– De flesta tror att det här är omöjligt om man inte är ett supergeni. Det är väldigt häftigt att det fungerar. De flesta kan ha nytta av det, oberoende av om man studerar eller bara vill lära sig saker.

Det spanska ordet för bil är coche, vilket låter som kotte. Då kan man tänka sig en bil som är gjord av kottar.

Minnesvärldsmästaren Jonas von Essen

Exempelvis kan man lära sig stora mängder glosor. Själv memorerade han tretusen ord på spanska under en månad förra sommaren, bara för att se hur det fungerade. Nu tar han sig fram relativt obehindrat på spanska.

– Det spanska ordet för bil är coche, vilket låter lite som kotte. Då kan man tänka sig en bil som är gjord av kottar. Genom att koppla ihop ordet med bilden av en bil av kottar, så kan man snabbt lära sig ordet.

Alla kan lära sig minnas stora mängder information

Jonas von Essen brinner för att lära ut sin, som han kallar det, superkraft. I våras gav han ut boken Så får du ett superminne: minnesteknikerna som alla kan använda.

Han är nyligen hemkommen från Turkiet där han coachat arabiska minnesmästare. I dagarna gästade han också Österbotten för att bland annat träffa gymnasieelever.

En av Jonas von Essens minnestekniker bygger på att fästa bilder han kopplar ihop med ord på kroppen.

Om man till exempel vill lära sig de till ytan största länderna ska man först tänka sig ett rysligt monster, till exempel Mike Wazowski från Monsters Inc., på sitt huvud.

Två fundersamma kängurur.
Bildtext Två fundersamma kängurur kan hjälpa dig att minnas att Australien är världens sjätte största land.

Sedan föreställer man sig hur lönnlöv växer ut ur öronen och hur man klämmer in en kladdig hamburgare i ögat. Sedan lirkar man in ett par matpinnar i näsborrarna och en fotboll i munnen och en hoppande känguru på hakan.

– Med den här ramsan har man så memorerat de sex till ytan största länderna: Ryssland, Kanada, USA, Kina, Brasilien och Australien, konstaterar Jonas von Essen.

Samma teknik kan man använda för att memorera lösenord.

Använder minnesspår för att lagra info

Jonas von Essen använder sig också av olika minnesspår. En del återanvänder han för sådant han bara behöver minnas under en kortare tid.

Det innebär att kunskapen raderas och ersätts av ny information. Det var ett sådant spår han använde han när han memorerade namnen på publiken i tv:s ”Talang”.

Idag kommer Jonas von Essen i princip bara ihåg Ulla. Han hade svårt att få fram just det namnet under showen.

– Fåret som symboliserade Ulla ville inte riktigt visa sig bakom solglasögonen som symboliserade nummer 92.

Hildur & co.
Bildtext Fåret som symboliserade namnet Ulla gömde sig bakom solglasögonen som symboliserade stol nummer 92, när Jonas von Essen deltog i "Talang" i tv.
Bild: Yle/Pia Lagus

Jonas von Essen har alltså också en bild för varje tal. Trehundrasextiosju symboliseras, liksom Ryssland, av monstret Mike Wazowski. Talet elva symboliseras av en stad med skyskrapor.

– Jag använder ett system där man byter ut varje siffra mot en konsonant. Sedan stoppar jag in vokaler för att bilda ord. Man lär sig ett slags alfabet, som består av tio siffror och där varje siffra har ett ljud.

När det gäller att lära sig långa siffertal som de 50 000 första decimalerna i talet pi, som han memorerade inför finalen i ”Talang” i tv, så handlar det också om att byta ut siffrorna mot bilder.

För att komma ihåg många bilder kan man föreställa sig en promenad, till exempel genom ens egen hemstad. Med den här metoden kan man snabbt memorera hundratals siffror eller ord.

Skövde var en av de orter som kände av skalvet på midsommardagen.
Bildtext En imaginär promenad genom hemstaden Skövde i Sverige hjälper Jonas von Essen att minnas långa rader med siffror.
Bild: Creative commons

Snart i Guinness rekordbok?

Vad som är viktigt att minnas och värt att öva på är enlig Jonas von Essen upp till var och en.

Minnesteknikerna är användbara i vardagen, till exempel för att få hjälp med att komma ihåg folks namn.

– Det bästa med det här är att livet blir lite roligare och mer intressant, när man lär sig minnas mer och snabbare, säger Jonas von Essen.

Han medger samtidigt att han, till nöje för en del, glömmer bort vardagliga saker.

Olika grönsaker.
Bildtext Nästa gång du ska handla så skriv ingen inköpslista. Föreställ dig istället hur gurkor växer ut ur öronen och hur du har tomater i näsborrarna. Om det är det du ska handla.
Bild: Julia Malmsten

Jonas von Essen tränar inte längre sex timmar per dag som när han laddade upp inför VM. Men han använder ändå hela tiden minnestekniken för att lära sig nya saker.

– Jag fortsätter med mitt pi-projekt och lär mig hundra tal per dag. Mitt mål är att komma upp i hundratusen decimaler av talet pi och försöka slå världsrekord.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln