Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Naturresursinstitutet Lukes första vargprognos visar: Nu är stammen 50 procent större än i våras

Från 2018
Uppdaterad 09.11.2018 14:10.
Canis Lupus Lupus
Bild: imago stock&people/ All Over Press

Vargstammen i Finland har ökat med omkring hälften, alltså 50 procent, jämfört med läget i mars i år. Det uppger Naturresursinstitutet Luke i en prognos, som nu används för första gången. Vargarnas antal är mellan 228–311 i november, skriver Luke i ett pressmeddelande och påpekar att de flesta vargarna finns i västra Finland.

Luke använder sannolikheter i prognosen.

- Med 90 procents sannolikhet är antalet vargar 228–311 individer i november. Med fem procents sannolikhet överstiger antalet vargar i Finland 311 eller understiger 228 vargar, säger Samu Mäntyniemi, ansvarig specialforskare för utveckling av modellen vid Naturresursinstitutet Luke.

Antalet valpar födda i våras är den främsta orsaken till att vargstammen har förändrats sedan mars i år. Valparna utgör cirka hälften av vargstammen i november i år.

Nya revir i västra Finland

Luke meddelade tidigare i år om hur vargstammens tyngdpunkt har flyttat sig från öster till väster. De uppgifterna har bekräftats på flera håll i Svenskfinland. Debatten har varit livlig kring vad den här utvecklingen för med sig för lokalinvånarna i Nyland, Åboland och svenska Österbotten.

Nu skriver Luke att nya revir bildas i väster, nära de befintliga reviren. Antalet vargpar ökar mot hösten, samtidigt som de vandrande vargarnas antal minskar.

- Nya revir i nya regioner är också möjliga, eftersom vandrande vargar kan göra långa dagsresor i hela Finland och en del vargar rör sig mot Ryssland.

Prognosen görs genom datorsimulering

Luke presenterar sin prognos genom datorsimulation, som beskriver flockarnas och enskilda vargars rörelser, parens framgångsrika förökning och variationerna i dödligheten efter uppskattningen av antalet vargar tidigare i år.

Simulationen utgår ifrån finländsk och internationell forskning och material om vargar med halsband. Vargbiologin avgör själva modellens struktur.

- Variationerna i valpproduktionen bygger på materialet om vargar med halsband insamlat i Finland och Sverige, skriver Luke i sitt pressmeddelande.

Institutet påpekar att det är svårt att få ett lika omfattande material om terrängen under snöfria perioder, jämfört med vintertid. Därför har institutet utvecklat en modell för att kunna förutspå förändringar i vargstammen från och med april.

Naturresursinstitutet skriver också att vargpopulationen sjunker i början av vintern. Både den dödlighet som orsakas av människan och den naturliga dödligheten är större när marken är täckt med snö jämfört med den snöfria tiden.

På Lukes sidor kan man se den prognostiserade förekomsten av vargar per region. Den mörka färgtonen innebär större sannolikhet för vargförekomst.

Mikael Luoma, viltchef vid Finlands viltcentral, säger att Lukes uppgifter kan användas inom viltförvaltningen, när det gäller att inrikta skadeförebyggande åtgärder och dela ut information om vargen till lokala invånare.

Modellen utvecklas hela tiden

Luke kommer att utveckla sin prognos så att den i slutet av året omfattar både vargar med halsband och observationer, som har registrerats i det så kallade Tassu-systemet efter mars månad.

Det nya sättet att förutspå eller uppskatta vargförekomsten i Finland används nu för första gången. Modellen har tagits fram för att kunna beskriva förändringarna i vargstammen i Finland bättre efter stamuppskattningen i mars.

Diskussion om artikeln