Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sex år sedan FN-steels konkurs: “De första åren trodde vi ännu på en nystart, men i sakta mak insåg vi att möjligheten inte fanns”

Från 2018
Uppdaterad 12.11.2018 15:46.
Kenneth Nordell står utanför en gammal fabriksbyggnad i Dalsbruk
Bildtext Vi går vidare mot en ljus framtid, säger Kenneth Nordell.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Kenneth Nordell var en av flera hundra som för sex år sedan överraskades av beskedet att FN-steel gått i konkurs. Han är fortfarande på samma ställe där han jobbade innan konkursen, men allt är förändrat och han ser positivt på framtiden.

Men hur har åren som gått sett ut?

Vad har Lappvik, Dalsbruk och Kaskö gemensamt? Jo, de är alla små orter som ligger idylliskt vid havet och har fina hamnar.

Men de har också alla haft stora arbetsgivare inom industrin som lagt ner verksamheten för några år sedan. En del har klarat sig bättre, andra sämre.

Det har gått exakt tio år sedan idylliska lilla Kaskö fick beskedet om att ortens största arbetsgivare lägger ner, läs mer om det här.

Hur det har gått i Lappvik där FN-steels systerfabrik fanns kan du läsa om här.

Dött i fastigheterna åren efter konkursen

Stålföretaget FN-steel gick plötsligt i konkurs i juni 2012 och sammanlagt förlorade kring 450 personer sina jobb i fabrikerna Lappvik och i Dalsbruk.

I Dalsbruk försvann 180 arbetstillfällen över en nattvilket är rejält mycket på en ort med cirka 1 000 invånare.

Kenneth Nordell jobbade på FN-steel i Dalsbruk. Han hörde till de få som kunde fortsätta jobba i konkursboet.

- Efter konkursen var vi ett mindre gäng som arbetade kvar för konkursförvaltningen. I början var vi cirka 15-20 personer som sakta trappade av.

- De senaste åren var vi sedan två personer här som skötte om fastigheterna och visade lokalerna och maskinerna åt potentiella köpare som konkursboet hade kontakt med.

Gammal tegelbyggnad.
Bildtext Valsverksholmen i Dalsbruk.
Bild: Yle/Monica Forssell

I början fanns hopp om en fortsättning, att något företag kanske skulle ta över.

- De första åren trodde vi ännu på en nystart, men i sakta mak insåg vi att möjligheten inte fanns, säger han.

Åren efter var det dött i industrifastigheterna. Sist och slutligen, efter bland annat en del rättegångar, kunde konkursboet dela upp egendomen och sälja vidare till olika parter. Lösöret är äntligen är sålt.

- I det skedet löste man upp den här knuten och det kändes verkligen skönt. Då är det här kapitlet slut, vi öppnar ett nytt och går vidare mot en ljus framtid, säger Nordell.

Det hölls en rättegång efter konkursen men alla åtal mot FN-steels ledning lades ner i början av det här året.

Lättnad då bitarna föll på plats

Idag är Kenneth Nordell teknisk chef för Dalsbruk Fabrik 1686 som köpt upp 20 000 kvm av lokalerna. Det nya bolaget ska nu skapa nytt liv på Valsverksholmen i centrum.

- Det var jätteskönt då Dalsbruk Fabrik grundades, säger han.

Just nu monteras den gamla fabriken ner.

- Det är ett enormt jobb. Det tar närmare ett år. Tre-fyra tusen ton ska monteras ner, rivas, packas och transporteras bort. Efter det får vi småningom de här lokalerna i sådant skick att vi kan börja ta dem i ny användning, säger Göran Eriksson som är vd för Dalsbruk Fabrik.

Göran Eriksson står i en gammal fabrikshall
Bildtext Göran Eriksson är vd för Dalsbruk Fabrik.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Uppskattningsvis en tredjedel är skrot som far utomlands och smälts ner för ny användning.

Huvuddelen av fabrikslinjerna används förhoppningsvis på nytt. De monteras ner och monteras upp antagligen utanför Europa.

För tillfället finns inte så mycket annan verksamhet än nedmonteringen. En del hyrs ut främst för logistik.

- Direkta företag som jobbar här är utöver oss själva två stycken och totalt är det väl femton anställda - eller femton anställda för tillfället, säger Eriksson.

Mot en ljusare framtid

De jobbar aktivt med att hitta potentiella hyresgäster.

- Jag är otålig över att det tar så lång tid att få det här tömt. Man vill ställa i ordning lokalerna, få dem att se snygga ut och få nya hyresgäster och ny verksamhet hit och på det sättet höja sysselsättningen på området, säger Nordell.

Vi är helt övertygade om här kommer att vara mångfacetterad och innovativ ny verksamhet om fem-tio år.

Hyresgästerna kunde vara kunder med behov av stora lokaler, exempelvis företag som expanderar, företag som börjar någon ny sorts produktion eller tar fram nya produkter.

Så du kan se en ljusnande framtid här?

- Absolut. Det är ju klart att det inte kommer att ske på ett kort tidsperspektiv. Vi talar nog om fyra-fem år framåt. Men vi är helt övertygade om här kommer att vara mångfacetterad och innovativ ny verksamhet om fem-tio år, säger Nordell.

Närbild besöker orterna och människorna i Lappvik, Dalsbruk och Kaskö i programmet som finns på Arenan från och med söndag 11 november klockan 20 och sänds i Yle Fem måndag 12 november klockan 20.00 (repris tisdag 13 november klockan 11).

Programmet är inte längre tillgängligt
Arbetsplatsen försvann - så här gick det sedan - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln