Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nya uppgifter om nästa World Cup: Inga sammanslagna lag, deadline i januari – men allt hänger på nästa kollektivavtal

Från 2018
Marian Gaborik skrinner mot mål med pucken i en match mot Team North America.
Bildtext Team Europe och Team North America får inte vara med nästa gång.

Sensommaren 2020 är det meningen att nästa World Cup i ishockey ska arrangeras av NHL och spelarfacket NHLPA. Parterna förhandlar som bäst om turneringens uppsättning, kan sajten The Fourth Period berätta. Men mycket står fortfarande oklart.

Enligt sajten, som intervjuat vicekommissionären Bill Daly under NHL-matcherna i Helsingfors, kommer nästa turnering att föra med sig minst två stora förändringar.

För det första ska det nordamerikanska U23-laget och ”Lag Europa” skrotas.

– Vi såg dem som en engångsgrej. Vi föredrar att ha landslag, säger Daly till TFP, men tillägger:

– Inget är hugget i sten.

Matcher kan spelas i Europa

Den andra stora förändringen gäller värdorterna. Den senaste upplagan, år 2016, spelades huvudsakligen i Toronto, men NHL vill sprida ut på matcherna.

Enligt sajten ska åtminstone Edmonton och Chicago ha nämnts som eventuella värdortar, samtidigt som matcher i Europa också är aktuella. Då World Cup arrangerades år 2004 spelades det gruppspelsmatcher och kvartsfinaler i Europa.

– Några matcher skulle förmodligen spelas i Europa, men det är bara en gissning, kommenterar Daly utan att heller bekräfta vilka nordamerikanska orter som är aktuella.

Bill Daly, vice kommissionär i NHL
Bildtext Bill Daly.
Bild: EPA / Bruce Bennett

Allt är ändå kopplat till ligans och spelarfackets förhandlingar kring nästa kollektivavtal. Både NHL och NHLPA har i tur och ordning rätt att bryta det nuvarande kollektivavtalet redan nästa sommar och i så fall lär också World Cup-planerna stranda.

Enligt Daly har ligan ändå redan ”försäkringar” under arbete för att säkerställa att turneringen kunde arrangeras också ifall kollektivavtalsförhandlingarna inte når någon vart.

Samma sajt avslöjade redan tidigare att parterna i all tystnad redan inlett förhandlingsarbetet kring det nya kollektivavtalet och enligt en anonym källa har parterna redan kommit överens om att World Cup-arrangemangen måste vara i hamn ”runt omkring januari”.

Daly varken bekräftar eller nekar påståendet.

– Antingen fixar vi det eller så fixar vi inte det under de kommande månaderna, säger han. Enligt TFP är det frågorna om spelarnas ersättningar, resorna, sponsoravtal och tv-rättigheter som diskuteras för tillfället.

Spelarna vill ha OS

Vad innebär de nya planerna då för OS?

NHL:s kommissionär Gary Bettman konstaterade till medierna likaså under NHL-matcherna i Finland att ”klubbarnas och ägarnas inställning är den samma som det var inför Pyeongchang”, vilket i klarspråk tyder på att ligan lutar mot ytterligare ett OS-nej.

Spelarfackets chef Donald Fehr bekräftar nu i sin tur för TFP att spelarna är av totalt motsatt åsikt.

– Det har varit deras ståndpunkt en tid redan och vi håller inte med. Det är oerhört viktigt för spelarna att få representera sina hemland, säger han.

– Vi tror på möjligheten att jobba fram en lösning som också gynnar NHL. Det är ändå deras spelare som står i rampljuset i ett evenemang som väcker intresse runt hela världen. Men vi har inte ännu inlett några meningsfulla diskussioner om OS i Peking ännu, tillägger Fehr.

Diskussion om artikeln